"Beskrajnu žalost i tugu može izliječiti samo beskrajna ljubav"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
Središnje misno slavlje u Škabrnji predvodio nadbiskup koadjutor Milan Zgrabić
U Mariji vidimo cjelovit učinak preoblikovanja života koji se dogodio u Kristovoj smrti i uskrsnuću. Blažena Djevica Marija je, kako nas podsjeća Drugi vatikanski sabor, sigurna nada utjehe i mira, kazao je nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić
Toni PERINIĆ
Rijeka vjernika

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u narodu znana kao Velika Gospa, svečano je proslavljena u Župi Škabrnja. Preko stoljeća, brojne generacije Škabrnjana s velikim poštovanjem i dostojanstvom slave i časte onu "koja je milosti puna", a na njezin blagdan stižu i zavjetnom hodnjom oko kipa upućuju molitve za zdravlje, blagoslov najmilijih te uspjeh u radu i životu.

Središnje misno slavlje pred mnoštvom puka iz cijele nadbiskupije predvodio je zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrabić u zajedništvu s domaćim župnikom don Ivanom Rončevićem te svećenicima iz okolnih župa. Liturgijsko slavlje započelo je marijanskom pjesmom "O, mila majko, nebeska" u izvedbi domaćeg, župnog zbora, a nastavljeno je pozdravnim obraćanjem župnika upućenog nadbiskupu Zgrabliću, koji je prvi put predvodio misu u Škabrnji.

Najstariji blagdan posvećen Gospi

- Pozdravljam vas, oče nadbiskupe, u svoje osobno ime, ali i u ime svih župljana Župe Škabrnja koji su danas pristigli ovdje, u ovaj hram, pružiti svoje molitve našoj Gospi, kazao je don Ivan Rončević.

Zadarski nadbiskup koadjutor iskazao je zadovoljstvo što je zajedno s vjernicima u Škabrnji na najveći marijanski blagdan. U blagdanskoj homiliji, mons. Zgrablić naglasio je važnost Marije u životu svakog vjernika, pojedinca.

- U srcu ljeta, svake godine na današnji dan slavimo najstariji blagdan Blažene Djevice Marije. Danas zajedno ispovijedamo kako je bezgrešna djevica sačuvana od svake ljage istočnoga grijeha, ispunivši tijek ovozemaljskog života bila s dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu. Marija je svojim prihvaćanjem volje Božje postala uzor vjere i ljubavi, kazao je zadarski nadbiskup koadjutor u nadahnutoj propovijedi.

Nadbiskup spomenuo ratno stradanje

- U Mariji vidimo cjelovit učinak preoblikovanja života koji se dogodio u Kristovoj smrti i uskrsnuću. Blažena Djevica Marija je, kako nas podsjeća Drugi vatikanski sabor, sigurna nada utjehe i mira. U njoj s radošću promatramo ono što želimo biti i jednog dana postići te se hranimo nadom kako će se to i dogoditi. Bog je naš cilj, a do njega dolazimo preko naše Majke Marije, koja nam pomaže dostići savršenstvo u vjeri, naglasio je mons. Zgrablić. U nastavku se spomenuo ratnih stradanja i strahota koje je Škabrnja doživjela 1991. godine.

- Mariji je mač boli probio srce kad joj je sin raspet na križu. Nažalost, ovo mjesto je u Domovinskom ratu pretrpjelo veliku bol, brojne majke su izgubile svoju djecu, djeca su izgubila očeve, majke. Mogu razumjeti vašu bol jer dolazim iz mjesta koje je tijekom Drugog svjetskog rata doživjelo sličnu situaciju. Naime, 6. listopada, 1941. godine u ranu zoru, neprijatelji su došli u naše malo mjesto od četrnaest obitelji i zamolili su sve muškarce da dođu pored crkve. Kad su stigli, vojnici su ih rasporedili i sve ubili - njih 61, kazao je nadbiskup, naglasivši za kraj kako "beskrajnu žalost i tugu može izliječiti samo beskrajna ljubav".

Misna čitanja

Misna čitanja pročitali su Svetka Miljanić i Denis Gurlica, a molitvu vjernika uputila je Ines Škara. Gospin kip urešen bijelim ružama i zavjetnim zlatom u procesiju su nosili Josip Brkić, Andrija Brkić, Marko Brkić, Roko Miljanić, Ante Pavičić i Ivan Brkić. Da sve protekne u najboljem mogućem redu pobrinuo se dugogodišnji sakristan Zoran Ražov.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)