I s nedostatkom radne snage »leti« prema prihodu većem od 100 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zračna luka Zadar uspješno rješava problem - puno putnika, malo radnika
Zahvaljujući dobroj organizaciji posla Zračna luka je normalno funkcionirala. Tako ćemo već krajem ove i počekom iduće godine na vrijeme krenuti s pripremama za iduću sezonu letenja, ističe direktor Josip Klišmanić
Marin GOSPIĆ
Zadarska Zračna luka osigurala je sezonsku radnu snagu povećanjem plaća od deset posto

Zračna luka Zadar i ove bi godine mogla oboriti rekord u broju putnika, međutim, javnosti je malo poznat podatak da izvrsne rezultate poslovanja ostvaruju - s nedovoljnim brojem radnika.

Trend nedostatka radne snage zahvatio je i zadarsku Zračnu luku kojoj su neke aviokompanije čak i otkazale letove jer nisu imale dovoljno djelatnika za kontrolu putnika. Rezultat je to milijunskih otkaza na koje je avioindstrija bila prisiljena u vrijeme pandemije kada su letovi bili obustavljeni. Iako više nema zabrana putovanja, otpušteni radnici već su našli drugi posao i ne misle se vratiti na rad u zračne luke, tim više što se ne zna hoće li do otkaza ponovno doći u slučaju novog vala korone.

Kako bi izbjegli probleme s nedostatkom radne snage, u Zračnoj luci su povećali i plaće za deset posto, no radnika im svejedno nedostaje. Hvalevrijedan je podatak stoga da su i u takvim uvjetima poslovanja u srpnju ostvarili rekordan broj putnika te da i dalje grabe ka prihodu većem od 100 milijuna kuna.

Povećali plaće za 10 posto

- Na povećanje plaća odlučili smo se zbog povećanog prometa s obzirom na to da već sada možemo reći da ćemo u prvih šest mjeseci imati 60.000 putnika više nego 2019. godine, ali i zbog situacije na tržištu rada i općenito situacije u gospodarstvu uzrokovane inflacijom i divljanjem cijena. Svjesni smo činjenice da se uspjeh temelji na zadovoljnom radniku, a on to može biti samo ako je adekvatno plaćen. Povećanje plaća zapravo smo planirali krajem godine, međutim, splet okolnosti vezanih za tržište rada naveo nas je da to učinimo sada jer nam je cilj imati zadovoljnog radnika te ga zadržati za ovu i sve iduće godine. Tu i dalje računamo na mjeru stalnog sezonca koja je presudna u svim našim djelatnostima u Zračnoj luci, kao i općenito u turizmu, očekujući da ćemo na ovaj način zadržati dovoljan broj radnika kako bismo putnicima pružili kvalitetnu uslugu i ostvarili planirane rezultate, kazao nam je Josip Klišmanić, direktor zadarske Zračne luke.

Napominje kako su sezonu odradili prema očekivanjima te da su brojke izvrsne, kao i punjenja zrakoplova svih avioprijevoznika.

- Očekujemo rekordnu godinu i odlične financijske rezultate. Što se tiče radne snage, nismo imali problema, iako još uvijek imamo otvorenih radnih mjesta. Ipak, zahvaljujući dobroj organizaciji posla, Zračna luka je normalno funkcionirala. Tako ćemo već krajem ove i počekom iduće godine na vrijeme krenuti s pripremama za iduću sezonu letenja, a uočimo li opet problem deficita radne snage, na vrijeme ćemo potražiti radnu snagu i na neki drugi način od uobičajenog, ističe Klišmanić, dodajući kako je osiguranju sezonske radne snage za ovu godinu pomoglo i povećanje plaća od deset posto.

Brojem putnika četvrta luka u RH

- Najvažnije je da radnik osjeti svoju vrijednost, odnosno da se pokaže koliko se cijeni njegov rad. U takvim uvjetima našim putnicima onda možemo pružiti maksimalnu uslugu, ali i ostvarivati zacrtani financijski plan, poručuje Klišmanić.

Naime, Zračna luka Zadar je po broju putnika četvrta luka Hrvatskoj, a po poslovnom oporavku nakon pandemije koronavirusa na prvom mjestu. Direktor Klišmanić napominje kako je već sada izvjesno da će ovakvim rezultatima nadmašiti 2019. godinu.

Izvrsne rezultate za prvo polugodište ostvarili su unatoč enormnom poskupljenju goriva i ostalih troškova nabave i usluga. U poslovanju im pomaže i dolazak trećeg Ryanairovog baznog aviona, investicije vrijedne 300 milijuna američkih dolara te pokretanje čak šest novih linija (Bordeaux, Bournemouth, Helsinki, Liverpool, Sofia i Torino). Naime, Irci su i na nedavnoj konferenciji za medije istaknuli kako njihov ljetni red letenja Zadru donosi 46 novih linija, uključujući 13 novih prema europskim odredištima te gotovo 120 tjednih letova i 800 radnih mjesta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)