Papa Franjo podijelio apostolski blagoslov Župi Ugljan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
600. obljetnica izgradnje župne crkve Uznesenja Marijina
Cilj župnog jubileja je bezuvjetno činiti dobro, svjesni da ništa nije važnije od našeg duhovnog mira i slobode
UGLJANSKI JUBILEJ

U Župi Uznesenja BDM u Ugljanu na otoku Ugljanu u nedjelju, 14. kolovoza svečano je započela Jubilejska godina o 600. obljetnici izgradnje župne crkve Uznesenja Marijina u Župi Ugljan (1423.-2023.).

Tim povodom, svečano koncelebrirano misno slavlje u ugljanskoj župnoj crkvi predvodio je zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić. Suslavili su ugljanski župnik Marko Dokoza, preški župnik Filip Kucelin i don Roko Celent.

Mons. Zgrablić izrazio je radost predvodeći početak visokog župnog jubileja na uočnicu Velike Gospe, čijoj je povlastici Uznesenja ta crkva i posvećena.

O ugljanskom Jubileju obaviješten je i papa Franjo koji je tim povodom podijelio apostolski blagoslov Župi Ugljan i udijelio mogućnost postizanja potpunog oprosta u župi Ugljan u toj jubilejskoj godini.

Odložiti svaki teret grijeha

Stoga je kao "prvi prijedlog duhovnog zadatka i cilj župnog jubileja" mons. Zgrablić potaknuo vjernike na odbacivanje grijeha, i u svjetlu Božje riječi iz Poslanice Hebrejima: "Potrebno je odložiti svaki teret grijeha".

Koadjutor je donio u tom pohodu župi poseban dekret na latinskom kojeg je papa Franjo poslao preko Apostolske pokorničarne Ugljanu. Kopija toga dekreta prevedena je na hrvatski i uvećana se nalazi na ulazu u ugljansku župnu crkvu.

- U jubilarnoj godini župa Ugljan ima privilegiranu priliku odbaciti grijeh i njegove posljedice na izvanredan način. Zahvaljujući župniku Dokozi i nadbiskupu Želimiru Puljiću, ovih dana prispjela je u Nadbiskupski ordinarijat u Zadar Bula i Dekret Apostolske pokorničarne iz Rima u kojem papa Franjo podjeljuje apostolski blagoslov župi Ugljan i dodjeljuje od 15. kolovoza 2022. do 15. kolovoza 2023., uz pridržavanje propisanih odredbi, mogućnost postizanja potpunog oprosta. Uvjeti za to su jednostavni: sveta ispovijed, pričest i molitva na nakanu Svetog Oca, rekao je mons. Zgrablić.

U kontekstu privilegije koju papa Franjo daruje ugljanskoj zajednici, propovjednik je pojasnio što znači potpuni oprost.

Ožiljak na duši

- Po sakramentu kršenja i svete ispovijedi opraštaju nam se svi grijesi, ali ostaju ožiljci, posljedice grijeha. Katekizam Katoličke Crkve za oprost kaže: 'Oprost je otpuštanje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana. To otpuštanje, vjernik, pravo raspoložen i uz određene uvjete, dobiva posredstvom Crkve koja kao poslužiteljica otkupljenja svojom vlašću dijeli i primjenjuje blago zasluga Krista i svetaca', citirao je mons. Zgrablić KKC pojasnivši kako grijeh uvijek ostavlja ožiljak na našu dušu.

- S ožiljkom ne možemo doći pred Boga. I toga se trebamo očistiti. Potpuni oprost je kada se taj ožiljak briše na našem tijelu" rekao je mons. Zgrablić, istaknuvši da je milost potpunog oprosta dragocjena baština Crkve.

- Kamen koji je ugrađen u crkvu, vidimo. Ali ne vidimo dobra koja su učinili naši prethodnici, sveci. Ali, to dobro nije izgubljeno. Svako dobro koje činimo nikad neće biti izgubljeno. Isus je rekao, 'Ako nekoga napojite samo čašom vode, neće mu propasti plaća'. Znano i neznano dobro koje činimo je dobro Crkve, to je baština Crkve - to nama omogućuje da primamo veliku milost potpunog oprosta. Taj privilegij možete dobiti vi u ovoj godini Jubileja, poručio je mons. Zgrablić ugljanskim župljanima i svima koji pohode tu župu.

Baština budućim naraštajima

- Cilj župnog jubileja je bezuvjetno činiti dobro, svjesni da ništa nije važnije od našeg duhovnog mira i slobode i svjesni da kada činimo dobro, participiramo na Božjem životu u vječnosti, poručio je mons. Zgrablić, potaknuvši vjernike da "dobro iskoriste privilegij za župu u godini župnog jubileja koji traje do svetkovine Velike Gospe 2023.".

Povodom ugljanskog jubileja, župnik Dokoza priredio je prigodni letak s molitvom u Godini jubileja koju je sastavio, a svi prisutni zajedno su je molili na kraju mise.

U osvrtu na tu molitvu, mons. Zgrablić je u propovijedi rekao da se prvog dana župne jubilarne godine sjećamo ljudi koji su s vjerom i ljubavlju gradili župnu crkvu i uzdržavali je kroz tolika stoljeća te plemenitih duša koje su u njoj slavile otajstva vjere primajući brojne milosti od Gospodina.

- Ta crkva živi je spomenik njihove vjere koju kao dragocjenu duhovnu baštinu i mi rado primamo, od nje živimo i u nju sebe ugrađujemo. Primimo baštinu naših pradjedova. Od njih živimo, unesimo svoje dobro u tu baštinu i predajmo je budućim naraštajima kao najveće i najdragocjenije dobro i blago koje im možemo dati, poručio je mons. Zgrablić.

Pozdravi koadjutoru

U pozdravu koadjutoru, ugljanski župnik Dokoza istaknuo je da je biskup prvi pastir svake župe.

- U svakoj župi koju pohodi, biskup je domaćin, on je domaći. Radosni smo što je među nama kao budući pastir zadarske Crkve koji ujedno zastupa i zadarskog nadbiskupa ordinarija Želimira Puljića" rekao je don Marko, istaknuvši da je župni jubilej vrijeme da se izmirimo i vratimo sebi. Takvo značenje jubileja pokazuje i biblijska povijest naroda; zato se kroz cijelu nadolazeću godinu u Ugljanu može zadobiti potpuni oprost.

U ime župljana Ugljana, te prijatelja i gostiju koji s domaćima slave taj jubilej, koadjutoru je dobrodošlicu izrazio župljanin Davor Vidaković, donedavni dugogodišnji ravnatelj Medicinske škole u Zadru.

- Počašćeni smo što ste kao svoj prvi pohod na zadarske otoke odabrali župu Ugljan. To doživljavamo kao znak podrške i poticaj našem razvoju u vjeri. Odgovorit ćemo na taj izazov predvođeni našim kapetanom don Markom koji vrlo uspješno u zajedništvu s nama vodi Župu Ugljan, rekao je Vidaković, podsjetivši da baština povijesne Župe Ugljan datira u 5. st., što potvrđuju i ostaci ranokršćanske bazilike, crkvice sv. Ivana, jedne od sedam crkava na Ugljanu.

Na kraju mise pjevan je svečani Tebe Boga hvalimo te je mons. Zgrablić puku udijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom. Mons. Zgrablić pomolio se i pred ikonom Gospe Ugljanske koju je puk počastio pjevanjem njoj u čast.

Ugljanski dječak predao je mons. Zgrabliću buket cvijeća da ga stavi pred sarkofag sv. Stošije u zadarskoj katedrali, a koadjutor i nadbiskup Puljić darovani su i plodovima rada marljivih župljana s njihovih otočkih njiva.

U misi je sudjelovao i načelnik Općine Preko Jure Brižić sa suradnicima. U župi Ugljan živi 550 stalno naseljenih stanovnika. Taj broj ljeti se poveća pohodom Ugljanaca koji dođu u svoj rodni kraj i boravkom turista.

Župa Uznesenja BDM u Ugljanu utemeljena je 1401. godine, a crkva se spominje 1423. godine. (ig)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno