Zadarska županija odobrila potporu tvrtki Dolina maslina iz Nadina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U najvećem hrvatskom ekološkom masliniku uredit će kušaonicu i izletište
Prostor Doline maslina obuhvaća 100 hektara s 33.000 stabla maslina. Osim maslina u posjedu Krtalića ondje se nalaze i maslinici tvrtke Bovan i OPG-a Plastić
Maslinik obitelji Krtalić u Dolini maslina u Nadinu

Zadarska županija odobrila je tvrtki Dolina maslina d.o.o. iz Nadina u vlasništvu obitelji Krtalić potporu u iznosu od 30 tisuća kuna, objavljeno je u Službenom glasniku Zadarske županije. Navodi se kako je Dolini maslina dodijeljena potpora za adaptaciju/gradnju i opremanje objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno - prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu odnosno kušaonice i izletišta.

- Temeljem članka 25. Odluke o izvršavanju Proračuna Zadarske županije za 2022. godinu, Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju 2021.-2023. godine, zadarski župan Božidar Longin je 3. kolovoza donio Odluku o izmjeni i dopuni odluke o odobrenju potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2022. godinu. Korisnik potpore je Dolina maslina d.o.o., ističe se u Odluci župana Longina.

Dolina maslina je poznata kao najveći ekološki maslinik u Hrvatskoj i drugi naš maslinik po veličini uopće. Obitelj Krtalić je prije deset godina zasadila 30, a prošle godine, zajedno s tvrtkom Terra dei koja je u vlasništvu sedam obitelji hrvatskih branitelja, još 30 hektara maslina pa sada na toj državnoj zemlji na koju su dobili 50-godišnju koncesiju imaju ukupno 14.000 stabala.

Zadarski list je prije dva mjeseca izvijestio kako je Dolini maslina u njihovu nasadu u Nadinu izgorjelo čak 657 uglavnom mladih stabala maslina u požaru koji je izbio na automobilu, a čiji 23-godišnji vozač porijeklom iz Zadarske županije. Naime, automobil je izletio s autoceste, probio ogradu i uletio u maslinik. Taj automobil se pritom zapalio.

Vatra se proširila na travu, nisko raslinje i naposljetku na masline obitelji Krtalić. Zahvaljujući pravovremenoj reakciji vatrogasaca požar je ubrzo stavljen pod kontrolu te je spriječena još veća materijalna šteta.

- Blagoslov u svemu tome je da je taj momak, vozač, preživio. Svu materijalnu štetu nekako ćemo nadoknaditi, ali izgubljeni život se ne može vratiti, izjavio je Mirko Krtalić koji je u trenutku nesreće i požara sa svojom obitelji radio u masliniku.

Prostor Doline maslina obuhvaća 100 hektara s 33.000 stabla maslina. Osim maslina u posjedu Krtalića ondje se nalaze i maslinici tvrtke Bovan i OPG-a Plastić.

- Pokušat ćemo dobiti nekakvu odštetu za spaljene masline, imamo poznat uzrok požara i time će se baviti odvjetnik, odgovorio je Krtalić na pitanje o nadoknadi za masline koje je uništio požar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno