Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otvorena obnovljena škola u Lisičiću

Autor: Julijana Bačić

14.09.2007. 22:00
Otvorena obnovljena škola u Lisičiću


U sklopu Osnovne škole Benkovac, zajedno s Područnom školom Lisičić postoji 28 područnih škola. Trenutačno se obnavljaju škole u Korlatu i Popovićima, a do kraja godine trebala bi započeti i obnova škola u Rašteviću
Obnovljena područna škola u Lisičiću, stara gotovo stotinu godina, jučer je svečano otvorena u prisutnosti predstavnika državne, županijske i gradske vlasti. Svečanom otvaranju nazočili su ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Nevio Šetić, župan Zadarske županije Ivo Grbić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, gradonačelnik grada Benkovca Branko Kutija, te brojni drugi županijski i gradski dužnosnici.
 
Sama svečanost otvaranja škole započela je s hrvatskom himnom, te minutom šutnje za poginule hrvatske branitelje tijekom Domovinskog rata. Nakon uvodnog pozdrava voditelja programa Mihovila Mije Brkića, svoj privremeni odlazak u matičnu Osnovnu školu Benkovac i nestpljivo očekivanje završetka obnove svoje škole, opisao je učenik 4.razreda Područne škole Lisičić, Mario Uskok.
Prva se prisutnima obratila ravnateljica Osnovne škole Benkovac, Anita Talapka Berghaus koja je istaknula kako uvjeti u kojima je škola bila prije obnove nisu bili primjereni ni za dvadeseto, a kamoli dvadesetprvo stoljeće.
Prepoznate potrebe djece– U ovom malenom selu, otvaranjem ove škole pokazali smo da znamo cijeniti svaki kutak naše domovine, i da znamo prepoznati potrebe naše djece u potrazi za znanjem i istinom, kazala je ravnateljica Anita Talapka Berghaus te dodala kako će osim učitelja djeci pomagati i stanovnici Lisičića, svojim entuzijazmom i pažnjom, te Grad Benkovac, Zadarska županija i Vlada Republike Hrvatske.Školu je blagoslovio župnik don Elvis Knežević.
U sklopu Osnovne škole Benkovac, zajedno s Područnom školom Lisičić postoji 28 područnih škola. Trenutačno se obnavljaju škole u Korlatu i Popovićima, a do kraja godine trebala bi započeti i obnova škola u Rašteviću. Zgrada Područne škole u Lisičiću počela se obnavljati u listopadu prošle godine, prema programu CEB V, a s njenom obnovom svakako su najzadovoljniji učenici kojih od prvog do četvrtog razreda ima 21.
Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Benkovca Branko Kutija koji se osvrnuo na povijest i prošlost benkovačkog kraja. Gradonačelnik Benkovca, osvrnuo se i na velikosrpsku agresiju koju je Lisičić također proživljavo tijekom Domovinskog rata.
– Za vrijeme velikosrpske agresije stanovnici Lisičića su protjerani, njihovi domovi spaljeni, ali ljubav i želja i za povratkom nije nikad ugasla, kazao je Kutija.
Prisutnima se zatim obratio i državni tajnik u Ministartsvu znanosti, obrazovanja i sporta Nevio Šetić koji je naglasio kako je Osnovna škola Benkovac škola s najvećim brojem područnih škola u Hrvatskoj. Zadarski župan Ivo Grbić u svom obraćanju naglasio je kako je u protekle četiri godine Zadarska županija bila veliko gradilište brojnih objekata komunalne, kao i državne infrastrukture, među kojima su najbrojniji upravo oni u školstvu.
Pokazatelj uspjeha
– Dugo bi trebalo nabrajati mjesta po županiji u kojima su izgrađeni ili obnovljeni školski objekti, a najviše ih je realizirano u suradnji s Ministarstvom mora, turiza, prometa i razvitka kroz program CEB V, kao što je slučaj s ovom školom. Benkovačko područje čvrst je pokazatelj uspjeha te suradnje, budući da je samo u sanacije i uređenje škola u Nadinu, Bruškoj i Lisičiću utrošeno oko 4 milijuna kuna, a još toliko je osigurano za iste objekte u Pristegu, Popovićima, Smilčiću i Rašteviću. Dodajmo tome i 17 milijuna kuna vrijednu školsku dvoranu i obnovu benkovačke škole. Ovakav ritam ulaganja kao što ga ima ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske pratili smo i mi u regionalnoj samoupravi, i samo u ovoj i prošloj godini kroz kapitalna ulaganja vlastitim sredstvima u PŠ Perušić i Korlat te OŠ Benkovac smo uložili 1,7 milijuna kuna, istaknuo je župan Ivo Grbić.
Učenike i njihove roditelje, te sve prisutne pozdravio je i ministar mora, turizma, prometa, razvitka Božidar Kalmeta.
– Otvaranje ove škole doista je važan događaj posebice ako uzmemo u obzir da se radi o području koji je bilo okupirno i gdje je srpski agresor palio i uništavao sve što je hrvatsko! Ova su djeca jamstvo da se benkovački kraj razvija i da ima svoju budućnost. 277 škola i školskih objekata je obnovljeno i izgrađeno u protekle tri godine, a osigurana su sredstva za još 260 škola koje će biti izgrađene i obnovljene u slijedeće tri godine. Ovo je važan dan za Lisičić, stanovnike Lisičića i djecu koja idu ili će ići u ovu školu. Hrvatska je na dobrom putu da bude utemeljena na društvu znanja, i da u svakom kutku naše domovine budu jednaki standardi, istaknuo je ministar Kalmeta.
Recitacije i plesnu točku izvodili su tijekom programa učenici Područne škole Lisičić, a ministar Kalmeta pohvalio je i 15-ak studenata koliko ih Lisičić trenutačno ima, te izrazio svoju nadu kako će se ti mladi ljudi po završetku obrazovanja vratiti u Lisičić i Benkovac jer će, nada se, postojati dovoljno dobri uvjeti za njihov povratak i zaposlenje.
Prva školska zgrada u Lisičiću je izgrađena 1895./1896, a izgradili su je braća Ilija, Andrija, Ante i Jašo, a nakon njih prije 99 godina, ovu školsku zgardu koja je jučer otvorena, dao je izgraditi Duje Baranović.