Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kolanović smijenjen zbog pogodovanja firmi RO-RO, Privlaka bez načelnika

Autor: Velimir Brkić

14.09.2008. 22:00
Kolanović smijenjen zbog pogodovanja firmi RO-RO, Privlaka bez načelnika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Odlukom vijećnika privlački načelnik, istaknuti HDZ-ovac Kažo Kolanović nakon 12 godina napušta mjesto prvog čovjeka ovog naselja i općine. Budući da na održanoj 32. sjednici Općinskog vijeća vladajuća koalicija HDZ-HSP nije ponudila novog načelnika, Općina Privlaka je ostala bez svog čelnog čovjeka. Ako se u roku od 30 dana ne izabere novi načelnik u Privlaku dolazi povjerenik Vlade RH, koji samo osam mjeseci prije redovnih lokalnih izbora u roku od 60 dana mora raspisati nove, prijevremene izbore.
„Na sjednici OV-a održanoj 11. rujna vladajuća većina (HDZ i HSP) mijenja dnevni red te razmatra samo načelnikovu neopozivo ostavku u kojoj se ne navodi istinski razlog načelnikove ostavke već ‘načelnikova netrpeljivost sa pojedinim članovima Općinskog vijeća koji bi se sami trebali prepoznati’ te zbog toga nije u mogućnosti kvalitetno obavljati svoj posao. U skraćenoj verziji rasprave vladajuća većina Općinskog vijeća prihvatila je načelnikovu ostavku. Ivica Glavan-Đobo – nezavisni vijećnik, Zoran Glavan – SDP i Nenad Šarić – nazavisna lista, ukazali su na nelogičnosti prihvaćanja načelnikove ostavke i usmjeravanja krivice na Općinsko vijeće samim tim i na oporbene vijećnike te su zahtijevali da se izvijesti nadležna tijela RH kako bi se slučaj “Kulina” konačno temeljito ispitao”, piše nezavisni vijećnik Nenad Šarić u pismu upućenom Zadarskom listu.
Kolanović je rekao kako je na vlastiti zahtjev odlučio napustiti vruću načelničku fotelju dok su u tijeku ili pred početkom nekoliko projekata vezanih uz turizam, ali i infrastrukturu poput toliko željene zaobilaznice, izgradnje šetnica i završetak SC Sabunike te drugih kapitalnih ulaganja koja slijede pomorsku tradiciju ovoga mjesta kao što je projekt izgradnje marine vrijedne 24 milijuna kuna. No, Nenad Šarić u svom otvorenom pismu nudi sasvim druge razloge.
„27. kolovoza 2008. godine devet vijećnika podnosi Prijedlog Općinskom vijeću općine Privlaka za iskazivanje nepovjerenja načelniku Općine Privlaka koji je svojim radom, ponašanjem, nedosljednošću, neprincipijelnošću, a o čemu svjedoče na najbolji način raspravni zapisnici sa sjednica Općinskog vijeća od 17. odnosno 24. sprnja 2008., postupao protivno došao u sukob sa zauzetim stajalištima, mišljenjem Općinskog vijeća općine Privlaka iskazanih upravo na tim sjednicama Općinskog vijeća te je takvim svojim ponašanjem nanio materijalnu, moralnu i političku štetu Općini Privlaka. Predlaže se izglasavanje nepovjerenja gospodinu Kolanoviću i razriješiti ga dužnosti načelnika prije isteka mandata na koji je izabran. Potom i načelnik Kolanović podnosi svoju ostavku navodno iz zdravstvenih razloga, piše Šarić u pismu naslovljenom “Ne želim snositi tuđe greške”.
Na 29. sjednici Općinskog  vijeća (17. srpnja 2008. god.) raspravljalo se o prodanom zemljištu Kulina te ustanovilo da se “održavaju potajni sastanci kupaca sa načelnikom Kolanovćem a da načelnik ne konzultira Općinsko vijeće, te je iz tog razloga planirana nova sjednica OV-a samo na temu ‘Kulina’ “.
Nakon tjedan dana sazvana je nova sjednica OV-a te je “nakon duge i iscrpne rasprave nazočnih na kojoj je načelnik aktivno sudjelovao, završena uz donošenje odluke o raskidu Ugovora sa RO-RO firmom”. 31. sjednica sazvana je odmah (28. srpnja 2008) nakon izvještaja o promjeni u Zemljišno knjižnom upisu “Kuline”. Zaključeno je da je načelnik Kolanović samovoljno i bez znanja Vijeća potpisao suglasnost s uknjižbom prava vlasništva u korist RO-RO projekt d.o.o. na zemljište “Kulina” nekoliko sati prije 30. sjednice Vijeća te da je i tada obmanjivao Općinsko vijeće. Svi nazočni suglasili su se da se cijeli slučaj treba iskristalizirati te da sve ide u pravcu na načelnik stavi svoj mandat na raspolaganje”.
“U međuvremenu dolazi se do podataka da je na zemljište  ‘Kulina’ nakon suglasnosti načelnika Kolanovića uknjiženo  novo založno pravo u iznosu  od 21 milijun kuna, što znači  ukupno oko 52 milijuna kuna.  Ovim činom uvelike je otežan  ili praktično stavljena van  upotrebe Odluka Vijeća da se  pokrene proces o razvrgavanju ugovora sa RO-RO firmom zbog neispunjenja obveza iz ugovora samim tim i  nanošenja materijalne štete  Općini Privlaka”, zaključuje privlački nezavisni vijećnik Nenad Šarić.
RO-RO je firmau vlasništvu kontroverznog poduzetnika Želimira Doddera, poznatog iz afere “Paška rebra”. Tijekom nedjelje nismo uspjeli stupiti u kontak sa sad već bivšim načelnikom Kažom Kolanovićem kao ni sa predsjednikom Općinskog vijeća Željkom Grbićem.