Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Od Međugorja do Vrčeva pješice s Gospinim kipom

Autor: Velimir Brkić

14.09.2008. 22:00
Od Međugorja do Vrčeva pješice s Gospinim kipom

Foto: Velimir BRKIĆ



Na prvi pogled brdo Vrčevo svojim izgledom nimalo ne odskače od susjednih brežuljaka. Ipak, u svakom razgovoru s mještanima treće dobi iz obližnjih naselja i danas se Vrčevo spominje kultno mjesto drevnih vještica, “ždriga”, koje bi tamo noću igrale kolo. Svatko je nešto nadodao i brdo Vrčevo postalo je sinonim za mračne sile u zadarskom kraju.
Ipak i tomu će napokon zasigurno doći kraj. Naime mještani, župljani Glavice, Raštana Donjih, Raštana Gornjih i Gorice predvođeni vodstvom i igračima NK Vrčevo, na samom vrhu mističnog brda, na sjeveroistočnoj strani kod „tri bora”, započeli su s izgradnjom kamene kapelice Blažene Djevice Marije od Krunice. Međutim, ono što je posebno zanimljivo, Gospin kip će kupiti na mjestu molitve i pomirenja u Međugorju, u svetištu Kraljice Mira, i od tuda će ga na Vrčevo donijeti hodočasteći pješice čak 280 kilometara. Zbog lakše organizacije prenoćišta, usprkos izuzetno velikom interesu na hodočašće od Međugorja do Vrčeva će krenuti 7-8 mještana gore navedenih naselja.
– Nakon svete mise i blagoslova Gospinog kipa koje će predvoditi župnik don Josip Vuleta u Međugorju 1. listopada noseći Gospin kip uputit ćemo se pješice na Vrčevo gdje bi trebali stići 7. listopada u poslijepodnevnim satima, govori Željko Števanja, dodajući kako će se za sve zainteresirane župljane organizirati autobus kako bi mogli nazočiti svetoj misi i blagoslovu Gospinog kipa u Međugorju.
Predviđeno je svakog dana propješačiti oko 40 kilometara, s noćenjem u Ravči kod Vrgorca, Makarskoj, Omišu, Trogiru, Šibeniku i Pakoštanima. Na posljednjoj hodočasničkoj etapi u Pakoštanima će im se pridružiti i svi zainteresirani župljani.
– Na Vrčevu će se nakon obreda blagoslova upriličiti pučko veselje, dodaje Davor Dević, ističući kako će se od podnožja brda do kapelice BDM od Krunice izgraditi i postaje križnog puta.