Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otok kojemu treba vratiti mladost

Autor: Velimir Brkić

14.09.2008. 22:00
Otok kojemu treba vratiti mladost

Foto: Velimir BRKIĆ



Ni pored novog trajektnog pristaništa vrijednog 10 milijuna kuna, stoljetne uljare, Sonikovog dućana, višenamjenskog igrališta, suvremenog boćališta, lučice, sanirane obale jugoistočno od pristaništa, Tankerkomercovog-Marituninog tunogojilišta, gusterni, modernih zdanja, baš se nigdje ne suši dječja roba
Jeste li ikad bili izvan ljetne turističke sezone na jednom od manjih hrvatskih otoka, nekom mediteranskom dragulju poput Zverinca? Jeste li uočili kako vrijeme stoji, kako vas obuzima neka čudna nervoza zbog nedostatka zvukova, užurbanosti i čitave one urbane histerije na koju smo, nažalost, navikli. Pomislili ste kako se nešto dogodilo i kako su svi nekud zbrisali… Ovdje se korača sporim koracima jer ako negdje prerano stigneš stvorio si bespotrebno višak vremena. Vrijeme se danju mjeri na ono “prije” i “poslije” dolaska brodske “veze”.
Zvonik – preslica
– Zverinac je otok u zadarskom arhipelagu između nenastanjenog otoka Tuna Velog i sjeverne obale Dugog otoka. Do otoka se u jutarnjim satima iz Zadra može doploviti Jugolinijinim trajektom, a u poslijepodnevnim satima katamaranom Paula. Dakako i trajektom do Brbinja na Dugom otoku pa od Božave kaićem do Zverinca, stvorenog za doživljaj fantastičnog kupanja, ribolova i odmora, poput turističkog vodiča govori Rikard Riki Skifić dok prima cimu s trajekta Jazine napominjajući kako će ga u ovom poslu svakodnevnog dočekivanja i ispraćaja “veze” od iduće godine zamijeniti novopridošli Marko.
Na zapadnoj obali su uvale Kablin i Zverinac, luka jedinog naselja istoga imena, dok se na sjeveroistočnom dijelu otoka, kao zanimljivost, nalazi uvala imena Hervatin. Na otoku dugom oko pet i širokom nešto više od jedan kilometar podno 117 metara visokog vrha Klisa živi 48 žitelja prezimena Škifić, Pesušić, Garković, Mihovilović, Radović, Skračić, Barić… Prezime Kapor je izgleda nestalo, tek se može vidjeti na nadgrobnom spomeniku na mjesnom groblju do kojeg od crkve ispovjednika i zverinačkog nebeskog zaštitnika Sv. Ignacija Lojole, (sveti Nacijo – 31.srpnja), sagrađene još 1690. godine, vodi gotovo nestvarna aleja čempresa. A tu na novoproširenom groblju smješteno je 88 grobnica za 50-ak Zverinčana. Na crkvici u kojoj don Anđelo Zorić iz Božave dva puta mjesečno održava svetu misu, nalazi se zvonik-preslica s dva zvona nabavljena 1925. godine za vrijeme župnikovanja Mirka Didovića..
– Otok se prvi put spominje 1421. godine pod imenom Suiran ili Svirumi, od riječi zvir, zver, Zvirinaz, Zvirinac, Zverinac. Bio je u posjedu zadarskih plemića. U naselju je barokna palača obitelji Fanfonga iz 1746., dok u uvali Poripišće ima ostataka iz rimskoga doba, upoznaje nas Božidar Škifić, gostoljubivi vlasnik restorana Zverinac koji se pored menija sa svakodnevno friškom ribom i školjkama može pohvaliti i nesvakidašnjom kolekcijom od preko 250 kapa sa svih kontinenata.
Nigdje dječje vike
Pored maslinika otetih brdu i kamenu, pored palmi, mandarina i smokava, uzbrdo i nizbrdo betoniranim putevima i stazama, pored novog trajektnog pristaništa vrijednog 10 milijuna kuna, stoljetne uljare, Sonikovog dućana, višenamjenskog igrališta, suvremenog boćališta, lučice, sanirane obale jugoistočno od pristaništa, Tankerkomercovog-Marituninog tunogojilišta, pored gusterni, modernih zdanja, baš se nigdje ne suši dječja roba. Nigdje dječje vike i cike.
– Nova zgrada škole izgrađena je 1966. godine, kad je na otok stigla i struja. No 5-6 godina poslije je ukinuta, pripovijeda Rikard Škifić dok u neposrednoj blizini crkve čisti ribu za ručak.
Toliko hvaljeni, kažu, vrijedni i radišni predsjednik Mjesnog odbora Živko Škifić je tijekom našeg boravka ‘od trajekta do trajekta’ bio u Božavi u hotelu na radnom mjestu šefa konobara. U ovom gotovo netaknutom komadiću prirode s puno nepotrošenog mira, Zdenko Škifić gura “karijolu” s presadnicama cvetače, baka Marija Garković ispred kuće u osami čisti krumpir za ručak, a umirovljeni pulmolog dr. Branko Škifić uvijek je spreman ako je nekom potreban liječnički savjet ili pomoć…
Nadasve ljubazna prodavačica Danijela preuređuje dodijeljeni stan u bivšoj školi, Mate Škifić između uljare koja očekuje obnovu i Jugolinijine čekaonice u prostoriji za mladež pušta glazbu za svoju dušu i dušu svog društva…
Vjerujemo da će u nekoj bliskoj budućnosti baš Zverinac postati mjesto koje se traži za savršeni odmor.  
Nećemo čekati iduće ljeto, vraćamo se već za meljavu maslina u uljari koja će se vrlo skoro doživjeti svoju sveobuhvatnu obnovu i rekonstrukciju.