Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tenisačima optimizma ne nedostaje

Autor: Viktor Bogut

14.09.2008. 22:00
Tenisačima optimizma ne nedostaje

Foto: Filip BRALA



Jučer je u Zadar stigla hrvatska teniska ekspedicija na čelu s izbornikom Davis cup reprezentacije Goranom Prpićem. Uz “početni” odmor i razgledanje grada, tenisači su ručali, a vrlo brzo nakon toga odradili i prvi trening na Višnjiku. Izbornik je odmah izjavio nešto što bi moglo obradovati mnogo Zadrana. Na pitanje, hoće li dio treninga biti otvoren za javnost, Prpić je odgovorio:
– Svi treninzi će biti otvoreni za javnost, tako da slobodno svi koji žele, mogu doći pogledati trening. U tenisu nemamo običaj zatvarati treninge – objasnio je izbornik, koji se vrlo brzo okrenuo samom dvoboju s Brazilom.
– Ulog je zaista velik. Važnost ovog dvoboja je neprikosnovena. Ipak se radi o povratku u Svjetsku skupinu, a to nam je cilj.
Igrači su u dobroj formi?
– To je vrlo važno. Karlović i Čilić igraju zaista dobro. To je poznato. Ista je situacija i s Karanušićem, a posebno raduje povratak Marija Ančića koji je prije tjedan dana krenuo s teniskim treninzima. Svi najbolji su tu, osim Ljubičića, koji je izrazio želju da ne igra za Davis cup reprezentaciju.
Brazilci?
– Jak protivnik. Posebno su dobri u parovima. Sigurno je da će svaki igrač koji nastupi morati zagristi i dati maksimum. Moramo cijeli dvoboj shvatiti maksimalno ozbiljno.
Očekujete i znatnu pomoć s tribina?
– O zadarskoj publici ne treba trošiti previše riječi. To je publika koja poznaje sport i koja zna stvoriti pravu atmosferu. Očekujemo pravo navijanje, koje bi nas trebalo nositi prema pobjedi – zaključio je Prpić. Slično razmišlja i Mario Ančić:
– Zaista se nadam da će se dvorana napuniti. Zadarska publika je uvijek bila vatrena i očekujem da će i nas podržati kao što je podržala i rukometaše. Ne sumnjam u Tornado. Osim toga, nadam se da će preko vikenda u Zadar stići i ljudi iz Šibenika, Splita, Rijeke, Zagreba i ostatka Hrvatske da nas podrže – ističe Ančić, najavljujući uspjeh u dvoboju s Brazilom.
– Radi se o jakom protivniku. Imaju opasan par, ali smatram da smo mi jači od njih.
Koliko ste spremni preuzeti odgovornosti, nakon dugog oporavka od bolesti?
– Mogu reći da se osjećam odlično. Najteži dio je prošao, a to je taj da se na naki način vratim u život. Radio sam dobro. Mnogo mi je pomogao prof. Krolo s kojim sam radio na Rogli. Kasnije mi je i trener došao u Split, odradili smo bazične pripreme. Bilo je zaista puno drila. No, sada sam spreman. Sigurno da nedostaje mečeva, ali u ovih pet dana dobro ćemo trenirati, igrat ću poene, mečeve i sve bi trebalo biti u redu. Na neki način sam ispunio ono čemu sam se nadao kada sam otkazao Olimpijske igre i US Open, a to je da ću biti spreman do ovog Davis cup susreta – kazao je Ančić.


Ančić: Paraolimpijci su istinski heroji
Već je mnogo kazano o bolesti Marija Ančića, s kojom se nosi već duže vrijeme.
– Već dvije godine osjećam posljedice. Prvo radi bolesti, a onda nakon toga jer mi je imunitet bio slab. Sada sam napokon spreman i vjerujem da mogu mnogo toga pružiti.
Koliko jedna takva bolest može demoralizirati vrhunskog sportaša?
– Do sada sam se svaki put vratio pa i sada i to s još više samopouzdanja. Jednostavno okreneš novu stranicu i ideš dalje. Takva iskustva su me samo ojačala. Mislim da se svi moramo ugledati na naše paraolimpijce. To su istinski heroji – istaknuo je Ančić.