Foto: Vedran SITNICA
Za sada smo tu jedini, ali ubrzo će stići i ostali trgovci. Mnogi vinogradari, kako je već tradicionalno, grožđe prodaju i na “licu mjesta”, u vinogradima. Grožđe koje nudim je iz Nadina te je provjereno visoke kvalitete i ima oko 20 gradi, kazao je Nade Vrkić iz Nadina
Zadarska veletržnica ovih dana iščekuje veliku prodaju grožđa, a kako doznajemo, prodaja će započeti u četvrtak. Pravljenje vina za osobne potrebe je duboko ukorijenjena tradicija pa tako Zadrani svake godine kreću u kupnju grožđa. Ipak u jutarnjim satima na veletržnici ne vlada živost, manje je trgovaca, a kupaca gotovo pa i nema.
Najveći dio prodajnog prostora, zauzima prodaja raznog voća i povrća, a što se tiče grožđa, na tržnici je trenutačno samo jedan trgovac koji prodaje grožđe na veliko, a cijena grožđa je šest kuna. Što se tiče crnog grožđa, trenutačno ga nema na tržnici, no krajem tjedna će i crno grožđe biti u prodaji.
– Za sada prodaja grožđa ide odlično, kvaliteta grožđa je dobra, no tek sljedeći tjedan očekujem pravu prodaju grožđa. Za sada smo tu jedini, ali ubrzo će stići i ostali trgovci. Za razliku od njih, mnogi vinogradari, kako je već tradicionalno, grožđe prodaju i na “licu mjesta”, u vinogradima. Grožđe koje nudim je iz Nadina te je provjereno visoke kvalitete i ima oko 20 gradi. Sudeći po mom iskustvu, isplati se baviti uzgojem i prodajom grožđa i uspjet ćemo prodati grožđe, kazao je Nade Vrkić iz Nadina.
Količina sladora je samo jedan od parametara koje treba uzeti u obzir pri određivanju rokova berbe. Pažnju treba posvetiti i količini ukupnih kiselina, odnosu sladora i kiselina. Vinogradar će sam odlučiti o roku berbe ovisno o vinu koje želi proizvesti.
Od bijelih sorti nudi se maraština, debit, igni blanc i kujundžuša. Od crnih carignan, grenache i plavina. Prijašnjih godina, grožđe na tržnici je najčešće bilo iz Nadinskog blata i okolice Vrgorca. Također se nudilo grožđe iz okolice Ražanca, Poljica, Raštevića i drugih ravnokotarskih mjesta, ali u manjim količinama. Glavne količine grožđa ipak prodaju trgovci. Prosječan kupac kupuje oko 500 kilograma grožđa od čega može dobiti oko 350 litara vina. Dovoljno za litru vina po danu, rekli bi prodavači i kupci.
U usporedbi s prijašnjim godinama, količina ubranog grožđa je manja za čak 50 posto, a vinogradari se boje uvoza makedonskog grožđa koje je znatno jeftinije od domaćeg, zbog ćega će i domaći proizvođači morati sniziti cijene.
– Ove je godine manje grožđa u ponudi pa mislim da kupci neće biti u potpunosti zadovoljni jer zasigurno očekuju bogatiju ponudu, no kvaliteta domaćeg grožđa nije upitna, naglasio je Vrkić.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA