Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bijelo grožđe iz Nadina 6 kuna

Autor: Petra Mičić

14.09.2009. 22:00
Bijelo grožđe iz Nadina 6 kuna

Foto: Vedran SITNICA



Za sada smo tu jedini, ali ubrzo će stići i ostali trgovci. Mnogi vinogradari, kako je već tradicionalno, grožđe prodaju i na “licu mjesta”, u vinogradima. Grožđe koje nudim je iz Nadina te je provjereno visoke kvalitete i ima oko 20 gradi, kazao je Nade Vrkić iz Nadina
Zadarska veletržnica ovih dana iščekuje veliku prodaju grožđa, a kako doznajemo, prodaja će započeti u četvrtak. Pravljenje vina za osobne potrebe je duboko ukorijenjena tradicija pa tako Zadrani svake godine kreću u kupnju grožđa. Ipak u jutarnjim satima na veletržnici ne vlada živost, manje je trgovaca, a kupaca gotovo pa i nema.
Najveći dio prodajnog prostora, zauzima prodaja raznog voća i povrća, a što se tiče grožđa, na tržnici je trenutačno samo jedan trgovac koji prodaje grožđe na veliko, a cijena grožđa je šest kuna. Što se tiče crnog grožđa, trenutačno ga nema na tržnici, no krajem tjedna će i crno grožđe biti u prodaji.
– Za sada prodaja grožđa ide odlično, kvaliteta grožđa je dobra, no tek sljedeći tjedan očekujem pravu prodaju grožđa. Za sada smo tu jedini, ali ubrzo će stići i ostali trgovci. Za razliku od njih, mnogi vinogradari, kako je već tradicionalno, grožđe prodaju i na “licu mjesta”, u vinogradima. Grožđe koje nudim je iz Nadina te je provjereno visoke kvalitete i ima oko 20 gradi. Sudeći po mom iskustvu, isplati se baviti uzgojem i prodajom grožđa i uspjet ćemo prodati grožđe, kazao je Nade Vrkić iz Nadina.
Količina sladora je samo jedan od parametara koje treba uzeti u obzir pri određivanju rokova berbe. Pažnju treba posvetiti i količini ukupnih kiselina, odnosu sladora i kiselina. Vinogradar će sam odlučiti o roku berbe ovisno o vinu koje želi proizvesti.
Od bijelih sorti nudi se maraština, debit, igni blanc i kujundžuša. Od crnih carignan, grenache i plavina. Prijašnjih godina, grožđe na tržnici je najčešće bilo iz Nadinskog blata i okolice Vrgorca. Također se nudilo grožđe iz okolice Ražanca, Poljica, Raštevića i drugih ravnokotarskih mjesta, ali u manjim količinama. Glavne količine grožđa ipak prodaju trgovci. Prosječan kupac kupuje oko 500 kilograma grožđa od čega može dobiti oko 350 litara vina. Dovoljno za litru vina po danu, rekli bi prodavači i kupci.
U usporedbi s prijašnjim godinama, količina ubranog grožđa je manja za čak 50 posto, a vinogradari se boje uvoza makedonskog grožđa koje je znatno jeftinije od domaćeg, zbog ćega će i domaći proizvođači morati sniziti cijene.
– Ove je godine manje grožđa u ponudi pa mislim da kupci neće biti u potpunosti zadovoljni jer zasigurno očekuju bogatiju ponudu, no kvaliteta domaćeg grožđa nije upitna, naglasio je Vrkić.