Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

I Janez Janša najavljuje referendum o granici

Autor: Denis Romac

14.09.2009. 22:00
I Janez Janša najavljuje referendum o granici


Nakon dogovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, slovenskog premijera Boruta Pahora još čeka teži dio posla – dogovor kod kuće. A o tome ne ovisi samo uspjeh sporazuma s Hrvatskom nego i Pahorov opstanak na premijerskoj poziciji, koji će, u slučaju odbacivanja dogovora, sigurno doći u pitanje.
Prvi test Pahor je jučer položio, nakon što su slovenski parlamentarni odbori za vanjsku politiku i europske poslove podržali njegov dogovor s Hrvatskom, davši suglasnost za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Iako je sjednica trebala biti održana iza zatvorenih vrata, odluka je u zadnji trenutak promijenjena, jer je Pahor očito poželio da njegovo mišljenje o sporazumu dopre i do šire javnosti. Nakon što je većina članova odbora podržala deblokadu, švedsko predsjedništvo dobilo je i formalan pristanak Slovenije za sazivanje pristupne konferencije na kojoj će hrvatski pregovori biti deblokirani.
Govoreći o dobicima svog dogovora s Kosor, Pahor na prvo mjesto stavlja naglasak da je Hrvatska prihvatila nastavak pregovora na temelju drugog Rehnova prijedloga, i to u okviru hrvatskog pregovaračkog procesa, čime je Hrvatska priznala da granični spor nije bilateralan problem, već problem EU. “Na vama je da odlučite je li za Sloveniju povoljnije eksplicitno načelo o dodiru slovenskih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama u arbitražnom ugovoru ili načelo vanjske pravičnosti”, uvjeravao je Pahor obećavajući da će učiniti sve da arbitražom postigne pravno rješenje koje će potvrditi slovenski kontakt s otvorenim morem, ali i priznajući da nema čvrstih jamstava da će tako i biti.
Po Pahoru, Hrvatska je napokon priznala da prejudicira granicu, prihvativši da prejudicirajući dokumenti neće imati nikakva učinka na pravno tijelo koje će odlučivati o granici. Slovenski uspjeh predstavlja i pristanak Hrvatske na rješenje spora pred međunarodnom arbitražnim sudom ili bilateralno, jer je dosad Hrvatska ustrajala isključivo na Međunarodnom sudu pravde.
Pahor naglašava i kako Slovenija temeljem dogovora s Kosor neće morati deblokirati sva poglavlja što ih je blokirala, nego samo ona blokirana zbog prejudiciranja granice, dok će na ostala poglavlja, “kao punopravna članica EU”, i dalje moći imati sadržajne prigovore. Pahorov šef diplomacije Samuel Žbogar već je u Bruxellesu najavio da Slovenija neće deblokirati sva blokirana poglavlja.
Obraćajući se članovima odbora, Pahor kao da se obraćao šefu opozicije Janezu Janši, koji je njegov dogovor s Hrvatskom proglasio “lošim”. “Ako je rezultat samo ono što je navedeno u pismu hrvatske premijerke švedskom predsjedništvu EU, onda je slovenska politika pala na ispitu”, rekao je bivši premijer, primjetivši kako slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora “nije imala smisla”.
Pahorova je vlada, tvrdi Janša, “pompozno” naglašavala da neće dati suglasnost na nastavak hrvatskih pregovora bez rješenja granice, a sada je dala suglasnost iako granično pitanje nije riješeno. Ipak, Janšini zastupnici u parlamentu suzdržali su se pri glasanju o Pahorovom sporazumu, najavljujući da će u slučaju nepovoljnog dogovora zatražiti ratifikaciju arbitražnog sporazuma na referendumu.
Nezadovoljni dogovorom Kosor-Pahor, slovenski pučani, koji su zajedno s nacionalistima Zmage Jelinčiča bili protiv dogovora Pahor-Kosor, prvi su počeli zagovarati referendum o rješavanju graničnog spora. Ta je ideja brzo prihvaćena u opoziciji, ali i među nekim vladajućim strankama, nakon što ju je podržao i slovenski predsjednik Türk, dok i u slovenskoj vladi razmišljaju o raspisivanju referenduma, ali tek o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora.