Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kasun: Ova utakmica nam je biti ili ne biti

Autor: Z L

14.09.2009. 22:00
Kasun: Ova utakmica nam je biti ili ne biti


Svjesni smo da se vraćamo doma ako ovu utakmicu izgubimo. Dat ćemo sve od sebe da tako ne bude – kaže Mario Kasun
Pred najboljim hrvatskim košarkašima je najvažnija utakmica dosadašnjeg dijela Europskog prvenstva u Poljskoj. U posljednjem ogledu skupine E u 21 sat očekuje ih dvoboj s reprezentacijom Njemačke u kojem mogu osigurati ulazak u četvrtfinale i tako ostvariti minimalni cilj postavljen prije početka košarkaške smotre Staroga kontinenta. Više nema popravka. Iako su u dosadašnjem dijelu smotre pružili neuvjerljive partije, sustav natjecanja hrvatskim košarkašima omogućuje da sa samo jednom pobjedom u drugome krugu dohvate plasman među osam najboljih reprezentacija.
– Moramo se potući s Nijemcima, nema nam druge. Oni igraju čvrsto, ali i mi ćemo znati odgovoriti na takvu igru. Sada više nema čekanja, ova utakmica nam je biti ili ne biti. Svjesni smo da se vraćamo doma ako ovu utakmicu izgubimo. Dat ćemo sve od sebe da tako ne bude – objašnjava Mario Kasun, kojega očekuje puno posla s njemačkim centrima u reketu.
Zvijezda Efes Pilsena i dalje ne vidi najbolje na lijevo oko, koje je stradalo u tvrdoj utakmici s Rusima. Stradao je gornji kapak što je liječnička služba hrvatske reprezentacije na samoj utakmici s Rusima sanirala. Iako ima poveći hematom i izgleda kao da je odradio nekoliko rundi s Cro Copom, stasiti centar itekako je nabrijan za odlučujući dvoboj.
– Ne vidim baš super kada gledam u lijevo i prema gore. Ne mogu pogled u potpunosti dignuti i to me malo smeta. Snalazim se kako znam. Igram više na osjećaj, kao Magic Johnson, ha, ha. Ali držim se. S Nijemcima moramo ući u kost i mislim da će onda kvaliteta, koja je definitivno na našoj strani, isplivati – dodaje Kasun.
Iako su ih na olimpijskom kvalifikacijskom turniru prošle godine pobijedili, hrvatski su košarkaši stalne njemačke mušterije na europskim smotrama. Podatak da su posljednja četiri međusobna dvoboja otišla na stranu Njemačke nije nimalo ugodan. No, večeras u njemačkom dresu neće biti Dirka Nowitzkog, koji je u najvećoj mjeri zaslužan za takvu statistiku.
– Sigurno je da su nedolaskom Nowitzkog oslabljeni. No nikako ih se ne smije potcijeniti. Riječ je o vrlo agresivnoj momčadi, koja svih 40 minuta radi veliki pritisak na protivnika. Imaju jako dobre šutere i ne smije im se dopustiti previše otvorenih šuteva. Prije svih Staiger i Greene, koji odlično koriste blokove za poentiranje. To je reprezentacija koja čak više šutira za tri nego za dva poena i ako im “procuri”, mogu biti jako neugodni – smatra Repeša.
Makedonska pobjeda nad Nijemcima i neočekivani ruski trijumf nad Grčkom dodatno su zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju u skupini. Makedonija se vratila u igru i mogla bi u slučaju pobjede nad Rusima zatvoriti krug kojega bi činile tri reprezentacije s dvije pobjede i tri poraza. Hrvatska i u tom slučaju dobro stoji, budući da je Makedoniju svladala s čak deset poena razlike. Ipak, najvažnije da hrvatski košarkaši ovise sami o sebi i u slučaju pobjede nad Njemačkom definitivno će osigurati vizu za četvrtfinalne oglede u Katowicama, dok će drugog putnika odlučiti dvoboj Makedonije i Rusije.
– Nijemci su opasni i zato jer su bez imperativa. Oni su krenuli u jedan projekt i rade momčad za budućnost. Imaju dva, tri igrača za koje će se definitivno čuti u budućnosti. No, mi moramo razmišljati o nama, a ne o njima. Najviše ovisimo sami o sebi. Iako su to dvije potpuno različite momčadi, putokaz nam mora biti prvo poluvrijeme ogleda s Francuskom. Ako pružimo onakvu igru. onda mislim da se ne moramo bojati za ishod utakmice s Nijemcima – zaključit će Repeša.


Bauermann: Hrvati moraju biti spremni na veliku borbu


Njemački izbornik Dirk Bauermann biranim je riječima opisao hrvatsku selekciju. Valjda pod dojmom imena, budući da hrvatski košarkaši, osim prvih 20 minuta s Francuskom, još ni po čemu nisu zaslužili silan respekt kojim ih časte izbornici drugih zemalja.
– Hrvatska je jedna od najjačih reprezentacija u Europi. Sve su to igrači s euroligaškim iskustvom koji čine impresivnu cjelinu. Možda to dosad nisu pokazali, ali riječ je o strašnoj reprezentaciji koja može pobijediti bilo koga u Europi – smatra Bauremann.
Njemačka je u punoj lošijoj situaciji od Hrvatske, budući da ni u slučaju pobjede nad Hrvatskom nije definitivno sigurna za ulazak među osam najboljih. Poraz od devet razlike protiv Makedonije dosta ih je uzdrmao, iako njemački izbornik to neće priznati.
– Mi smo cilj ispunili plasmanom u drugi krug. Sve drugo je nagrada. Malo smo podcijenili Makedonce i ušli smo premekano u taj ogled. Cijela naša igra se temelji na agresivnosti i čvrstoći, a toga nije bilo u susretu s Makedoncima. No, zato će toga definitivno biti u srazu s Hrvatima. Igrat ćemo izuzetno agresivno i koliko suci dozvole. Hrvati moraju biti spremni za veliku borbu. Svjesni smo da do pobjede možemo samo ako odigramo agresivnije od protivnika – zaključit će njemački izbornik.




 


Raspored


Danas, skupina E (15.45): Rusija – Makedonija. (18.15): Francuska – Grčka. (21): Hrvatska – Njemačka.