Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Matematičko rješavanje problema

Autor: Petra Mičić

14.09.2009. 22:00
Matematičko rješavanje problema

Foto: Adam VIDAS



Ciljevi ove konferencije su razmjena ideja, metoda i problema između različitih disciplina primijenjene matematike. Naime, matematičari razmatraju i pokušavaju riješiti probleme kao što su ekološki problemi, predstavljaju razne matematičke modele, numeričke simulacije i sl., kazao je organizator konferencije Mladen Rogina
U organizaciji matematičkog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta jučer je u hotelu Funimation otvorena Konferencija iz primijenjene matematike i znanstvenog računanja.
Konferencija je započela predavanjem renomiranih svjetskih matematičara, a trajat će do petka.
– Ciljevi ove konferencije su razmjena ideja, metoda i problema između različitih disciplina primijenjene matematike. Naime, matematičari razmatraju i pokušavaju riješiti probleme kao što su ekološki problemi, predstavljaju razne matematičke modele, numeričke simulacije i sl. Moram naglasiti kako je prvih pet konferencija imalo snažan međunarodni utjecaj, a prva je 1999. godine održana u Dubrovniku. Svaka konferencija ima određenu temu i područje na koje se fokusira, a radove objavljuje matematički odjel Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, kazao je organizator konferencije Mladen Rogina.
Na konferenciji će sudjelovati 65 matematičara iz Kanade, Turske, Izraela, Njemačke, Engleske, Irske, Norveške, Južne Afrike, Francuske i Italije, a predavanja će održati renomirani i poznati matematičari. Prvog dana konferencija je brojila 51 sudionika.
– Konferencija će trajati pet dana, završno s petkom 18. rujna, a tijekom tjedna će se održavati predavanja uglednih matematičara, a bit je primjena matematike u rješavanju određenih problema. Tako je, primjerice, Alain Bourgeat, matematičar iz Francuske, održao predavanje na temu migracija plina u skladištenju nuklearnog otpada: jedinstveno modeliranje potpuno i djelomično zasićenih poroznih materijala koje ukazuje na rješavanje velikog problema u Francuskoj. Također, osobe koje nisu matematičari, a koriste matematiku kao alat, potiču se na sudjelovanje na ovoj konferenciji, kazao je Rogina.
Organizatori su izabrali Zadar kao najbolju lokaciju održavanja konferencije zbog dobre avionske povezanosti i Ryanairovih low budget letova, a osim toga sudionici konferencije imaju u planu posjetiti Nacionalni park Kornate.
Na konferenciji će kao predavači sudjelovati poznati matematičari: John Miller iz Irske, Carla Manni iz Italije, Tom Lyche iz Norveške, Didier Bresch i Alain Bourgea iz Francuske te Moshe Goldberg iz Izraela.
Konferencija iz primijenjene matematike i znanstvenog računanja organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te tvrtke CV Systems.