Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Na Velebitu spašena zagrebačka planinarka

Autor: Z L

14.09.2009. 22:00
Na Velebitu spašena zagrebačka planinarka


Treba znati da je Velebit, iako prelijepa, uistinu i opasna planina te je potrebno uvijek biti na oprezu
Hrvatska gorska služba spašavanja-stanica Gospić imala je itekako zanimljiv vikend pun posla. Najprije su u suradnji sa svojim kolegama iz stanice Zadar osiguravali tradicionalni planinarski pohod “Tragom zbjega lovinačkog kraja 1991. godine”, da bi potom imali akciju spašavanja. Inače, na tradicionalnom planinarskom pohodu, koji organizira Planinarsko društvo “Željezničar”, sudjelovalo je preko 200 planinara iz cijele Hrvatske. Prije početka pohoda izaslanstvo planinara, Hrvatske gorske službe spašavanja i Općine Lovinac pod čijim se pokroviteljstvom pohod organizirao, položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima.
Pohod je počeo putem kojim je 1991. godine preko tisuću stanovnika Lovinca, Cerja, Ričica i Svetog Roka krenulo u zbjeg preko Velebita kako bi spasili živote pred najezdom četnika i bivše JNA. Trasu dugu 20 kilometara preko Velebita planinari su prešli za 9 sati. Dan kasnije, u nedjelju gospićki GSS-ovci dobili su obavijest od Centra 112 da se na području Srednjeg Velebita, točnije u blizini Ljubičkog Brda, dogodila nezgoda odnosno da se planinarka A.T. (1946.) iz Zagreba u jednom trenutku hodajući planinarskom stazom okliznula i strmoglavila niz strmu stijenu duboku oko 20 m.
Pripadnici HGSS Stanice Gospić su brzo intervenirali te su za manje od sat i pol vremena već bili kod unesrećene planinarke te joj pružali prvu pomoć. Uslijedio je transport niz strminu do prve prometnice, gdje je čekao i tim Hitne medicinske pomoći nakon čega je unesrećena planinarka prebačena u gospićku bolnicu. Od pročelnika GSS-a Alena Zorića saznajemo da iako se unesrećena planinarka kretala markiranom planinarskom stazom u organiziranoj planinarskoj grupi iskusnih planinara doživjela je veliku nezgodu. Zbog toga treba znati da je Velebit, iako prelijepa planina, uistinu i opasna planina te je potrebno uvijek biti na oprezu. Prilikom svake nezgode najbolje je nazvati centar 112 te preko njih pozvati potrebnu pomoć. Žurne službe će se u najkraćem vremenskom roku organizirati i krenuti u pomoć.