Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Naš najveći problem su oscilacije u igri

Autor: Roman Morović

14.09.2009. 22:00
Naš najveći problem su oscilacije u igri

Foto: Zvonko KUCELIN



To je česta karakteristika mladih momčadi. Slabo branimo stečenu prednost. Mnogo bolje funkcioniramo kada zaostajemo ili kada smo u egalu pa napadamo, nego kad imamo neku veću prednost. Nedostaje nam strpljenja.
Trener košarkaša Zadra Zmago Sagadin uveo je praksu da, nakon svakog vikend ciklusa pripremnih utakmica, na press konferenciji obavijesti javnost o tijeku priprema i napretku u igri svoje momčadi. Tako se i danas, nakon povratka iz Poreča, gdje su Zadrani ubilježili dvije pobjede protiv Unicsa i Novosibirska, te jedan poraz, ujedno i prvi u pripremnom razdoblju, od Triumpha, Sagadin u press centru na Višnjiku obratio predstavnicima sedme sile.
– U Poreču smo igrali sa trima ruskim momčadima koje igraju vrlo tvrdo, čvrsto, rekao bih čak i oštro tako da su nam te utakmice izuzetno koristile. Zadovoljan sam onime što je moja momčad pokazala i načinom kako je odradila te pripremne susrete. Osim utakmica, odrađivali smo i jutarnji trening u dvorani i teretani tako da nismo vodili puno računa o osvježenju igrača uoči utakmica. To još nije natjecateljski period i rezultat nije u prvom planu – kazao je Sagadin u uvodu.
Što se više bliži početak NLB lige, u Zadru se sve više počinje pričati o mogućnostima ove momčadi i očekivanjima uoči nove sezone, a jedini kakav takav pokazatelj za sada su prijateljske utakmice. Iako one ne moraju biti nikakvo mjerilo onoga što će momčad prezentirati tokom natjecateljske sezone, ipak je za sve zadarske navijače lijepa spoznaja da Zadar za sada igra dobro. Ne odlično, ali za ovo pripremno razdoblje sasvim solidno. A tu su i rezultati. Iako će i igrači i trener odmah istaknuti kako je rezultat u drugom planu, uvijek je bolje kada momčad pobjeđuje, neovisno o kakvom se tipu utakmice radi. Problemi koji postoje u igri rješavaju se malo po malo na treninzima i na utakmicama kako bi se njihov broj do početka sezone sveo na minimum, te kako bi se Zadrani 10. listopada u službenoj premijeri pred domaćom publikom mogli zaista pokazati u pravom svjetlu.
Slabo branimo stečenu prednost
– Što se kvalitete igre tiče mislim da još uvijek imamo velike oscilacije. Sve ove utakmice smo igrali po vrlo sličnom scenariju. Svaki put bi se uspjeli odvojiti na 10-15 poena razlike i svaki put bi nas protivnik stigao. Igramo još uvijek u valovima i u ovom trenutku je to jedna od naših slabosti na kojoj mnogo radimo. Još je manje od mjesec dana do početka NLB lige i vjerujem da ćemo do tada uspjeti uravnotežiti našu igru. To znači da nam se ne smije dogoditi da nakon iznimno dobrog razdoblja u igri, dođe do velikog pada pa da onda ispustimo sve ono što smo prije toga napravili. Ta amplituda mora biti manja – ističe strateg Zadra i nastavlja.
– U svakoj od ove tri utakmice smo na početku poveli, pa pali, pa onda ponovno stekli određenu prednost, pa onda ponovno pali i to se ne bi smjelo događati. Na prvoj utakmici smo imali i malo problema s umorom budući da smo taj dan putovali pet sati ali smo svejedno na početku utakmice stekli prednost koju smo kasnije ispustili. Slično je bilo i protiv Kazana. Nakon te pobjede rekao sam igračima da smo tu utakmicu zapravo triput dobili. Pet minuta prije kraja smo vodili 14 razlike, pa smo dopustili da nas stignu ali smo na kraju ipak dobili. Na početku se činilo da ćemo pobijediti puno uvjerljivije. Posljednja utakmica, ista priča. Otvorili smo sa 13-1, pa 22-9, izgledali smo dominantno ali onda smo počeli padati.
Koji je razlog takvim oscilacijama?
– To je česta karakteristika mladih momčadi. Slabo branimo stečenu prednost. Mnogo bolje funkcioniramo kada zaostajemo ili kada smo u egalu pa napadamo, nego kad imamo neku veću prednost. Nedostaje nam strpljenja. Kada imamo takvu prednost trebamo malo stati na loptu, odigrati malo duži napad, sa više dodavanja, više kretanja i pokušati iznuditi koji prekršaj. To mi u ovom trenutku ne radimo baš najbolje ali zato mnogo treniramo i siguran sam da ćemo i to ispraviti.
Rezultat u drugom planu
Nakon prvih pripremnih utakmica protiv nešto slabijih protivnika, Zadar je iz tjedna u tjedan igrao sa sve jačim momčadima. Nakon Rogaške, Politekhnike i Laškog, na red su došli Široki i Cedevita, pa sada i tri vrlo dobre ruske momčadi. Iako su i Rusi (Unicsu primjerice fale Popović i Lončar) još uvijek nekompletni to je ipak bio najteži dosadašnji ispit za Sagadinovu momčad.
– Sve tri momčadi su igrale vrlo čvrsto i oštro i sigurno je da ćemo tokom sezone naletiti na takve momčadi. Ustrajao sam da im se suprotstavimo fizičkom čvrstinom što nam nije baš najbolja strana, da ne kukamo i da ne tražimo pomoć u sucima nego da im uzvratimo istom mjerom. Mislim da smo u Poreču to dosta dobro odradili. Prema tome, ja sam zadovoljan onime što smo do sada odradili i u tom ritmu ćemo nastaviti raditi i ovaj tjedan. Preko tjedna ćemo trenirati, a preko vikenda igrati – kazao je Sagadin koji je na kraju još istaknuo.
– Na trening utakmicama mi treniramo igru i vježbamo ono što nam ne ide. Pokušavamo što je više moguće raditi na onome što nam je problem, pa čak i pod cijenu da izgubimo utakmicu jer sad u ovom trenutku rezultat nije toliko bitan. Dakle, te utakmice imaju prije svega svrhu da pokušamo popraviti kvalitetu igre. Osim toga, igramo uvijek za deset, a katkada i sa dvanaest igrača. Protivnik nas ne interesira niti se za njega posebno pripremamo. Brinemo se isključivo o kvaliteti naše igre i to sam prenio i igračima. Oni u ovom trenutku moraju biti koncentrirani samo na našu igru i na rad kako bi poboljšali tu igru. Prema tome, mislim da ni mediji ne bi trebali pridavati toliku pozornost tim prijateljskim utakmicama s aspekta analize protivnika i same utakmice. Druga je priča kada počne prvenstvo – zaključio je strateg Zadra.
U četvrtak opet s Unicsom
U četvrtak počinje turnir u Velikoj Gorici povodom četrdesete obljetnice osnutka tamošnjeg košarkaškog kluba, a u polufinalu se sastaju Zadar i Unics Kazan (21), te A-2 ligaš Velika Gorica i Cedevita (18). Finale i utakmica za treće mjesto na rasporedu su u petak u 20.30, odnosno u 18 sati.
– Još danas i sutra treniramo u našoj dvorani, a u četvrtak ujutro putujemo u Veliku Goricu i onda navečer ponovno igramo sa Unicsom iz Kazana. Zadovoljan sam jer se radi o jako čvrstoj i dobroj momčadi i to su prave trening utakmice za nas. Drugi polufinalni par je Velika Gorica – Cedevita i nadam se da ćemo u petak ponovno igrati s Cedevitom. U subotu smo trebali igrati u Karlovcu sa Splitom, u organizaciji KK Žorona, ali oni u ovom trenutku to nisu u stanju organizirati tako da te utakmice neće biti. Dakle, u subotu će igrači imati slobodan dan i onda od nedjelje nastavljamo s treninzima – kaže trener Zadra.
Prostran mora fizički ojačati
– S Tonijem smo uglavnom još uvijek na istom problemu. Kada sam ja došao, imao je 64 kg i uspjeli smo nekako doći do 70 kg tako da je dobio malo težine i mišićne mase. Sada preko ljeta je ponovno izgubio nekoliko kilograma, ima 67 kg, i prije svega od tog njegovog tijela treba napraviti seniorsko tijelo. Oni koji prate košarku duže vremena znaju da je to juniorsko tijelo najveći problem. Njegove tehničke mogućnosti nisu sporne, po tom pitanju on može igrati seniorsku košarku bez problema ali fizički je u velikom zaostatku. Najvažnije je da on vrijedno radi i trenira. Mislim da će proces stvaranja tog seniorskog tijela trajati najmanje još godinu dana, ako ne i dvije. Naravno, on je sasatvni dio momčadi i kroz igru malo po malo uči na koji način može kompenzirati nedostatak te fizičke snage i mase. Zbog toga ga stalno učim kako da se bolje postavlja, bolje kreće i na taj način kompenzira te fizičke nedostatke. Glavom treba kompenzirati nedostatak mišića – kazao je Sagadin odgovarajući na novinarski upit o razvoju mladog talentiranog zadarskog razigravača Tonija Prostrana.
Zdrava konkurencija Marčinkovića i Škifića
Novinare je zanimalo tko je od dvojca Marčinković – Škifić u ovom trenutku bliži poziciji prve zamjene za Vladimera Boisu.
– U principu, ta će borba trajati tokom cijele sezone. Između njih dvojice postoji zdrava konkurencija i to je dobro. Jasno, nijedan od njih još uvijek nije na nekom europskom ili NLB nivou. Obojica su u malom zaostatku za ovom udarnom osmoricom i to njihovo natjecanje za poziciju back up četvorke će sigurno trajati cijelu sezonu. Ja ću tu zdravu konkurenciju među njima samo poticati i očekujem da se iz tjedna u tjedan bore za što bolji status. Jasno, biti će tu i povreda i ostalih faktora. U ovom trenutku malo bolje mogućnosti ima Marčinković pošto je bliži sistemu i upotrebljiv je na dvije pozicije, tri i četiri. Naravno, oni moraju još mnogo raditi. Još uvijek nisu na nivou na kojem očekujem da budu ali rade dobro i mislim da će za par mjeseci steći iskustvo i biti dostojne zamjene za Boisu. Realno, moje je mišljenje da će Boisa ipak biti oko 25-30 minuta na terenu – mišljenja je Sagadin.