Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pahor tvrdi da je dobio kontakt s otvorenim morem, Hrvatska poriče

Autor: Denis Romac

14.09.2009. 22:00
Pahor tvrdi da je dobio kontakt s otvorenim morem, Hrvatska poriče


Nadležni odbori slovenskog parlamenta danas će odlučiti hoće li dati zeleno svjetlo za deblokadu. Janšina je potpora ključna
Uoči današnjih ključnih sjednica odbora za vanjsku politiku i europske poslove slovenskog parlamenta, na kojima će se odlučivati o deblokadi Hrvatske i rješavanju graničnog spora, slovenski premijer Borut Pahor oštro se obrušio na brojne slovenske kritičare svog sporazuma s Jadrankom Kosor, tvrdeći kako je njime Hrvatska prihvatila kontakt Slovenije s otvorenim morem.
Naime, Pahor uvjerava kako je s Kosor dogovorio nastavak pregovora o načinu rješavanja graničnog spora na temelju drugog Rehnova prijedloga, sa slovenskim amandmanima, u kojem je definiran i kontakt s otvorenim morem. Slovenski premijer objašnjava i da je Hrvatska pristala na “vezivanje” deblokade pregovora s rješavanjem graničnog spora, što je pak velik uspjeh Slovenije, jer je Hrvataska izrijekom prihvatila rješavanje graničnog spora “kao dio pregovaračkog procesa”.
Nadležni odbori slovenskog parlamenta danas će odlučiti hoće li dati zeleno svjetlo za deblokadu. Stranke vladajuće koalicije podržavaju dogovor, opozicijske su protiv, no ključan će biti stav opozicijskog SDS-a Janeza Janše, kojeg je Pahor obavijestio o “bitnim stvarima” u vezi s dogovorom. Janšina je potpora ključna, jer bez Janše Pahor ne može računati na dvotrećinsku većinu prilikom ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.
Mnoge na slovenskoj strani brine što Slovenija nije uspjela dogovoriti rješenje graničnog spora prije ulaska Hrvatske u EU, no Pahor nije među njima. Dotad će Hrvatska sa Slovenijom morati dogovoriti sporazum o arbitražnom postupku, što je za Pahora dovoljno.
Ne želeći otežavati slovenskom premijeru uoči zahtjevnih odluka, hrvatski izvori, međutim, drukčije tumače ljubljanski dogovor. Točno je da će pregovori o načinu rješavanja graničnog spora biti nastavljeni tamo gdje su bili prekinuti – na temelju drugog, modificiranog Rehnova prijedloga – no to ne znači da su prihvaćeni slovenski zahtjevi, niti Rehnov prijedlog. “Ako bi to bilo točno, o čemu bismo onda uopće pregovarali”, kazao nam je hrvatski diplomatski izvor, potpuno oprečno od Pahora tumačeći i dio koji se odnosi na vezu između rješavanja spora i pregovora.
Hrvatska je konačno uspjela postići razdvajanje pregovora od rješavanja graničnog spora, iako Pahor tvrdi suprotno, a model rješavanja granice dogovorit će se pregovorima, pri čemu su otvorene sve mogućnosti.
Podsjetimo: Hrvatska je prihvatila “konačan” Rehnov prijedlog, ratificirajući ga i u Saboru, no Slovenija je na njega uložila dodatne amandmane, od kojih su najvažniji onaj o načelu pravičnosti i kontaktu s otvorenim morem. Iako je sam tvrdio da je njegov prijedlog bio konačan, Rehn je ipak djelomično uvažio slovenske dodatne zahtjeve (među kojima i slovensku “spojnicu” s otvorenim morem), što je Hrvatskoj bilo neprihvatljivo, i na tome je u lipnju neuspjehom okončana Rehnova inicijativa.
Pregovori o granici, uz posredovanje EU-a, počet će nakon što Slovenija deblokira hrvatske pregovore. Uoči odluke o deblokadi, slovenski pučani zahtjevaju od Pahorove vlade da i hrvatski Sabor prihvati izjavu o neprejudiciranju granice, dok ultranacionalist Zmago Jelinčič Pahorovu vladu pita planira li skoro “konfederalno udruživanje s Hrvatskom”.


Kosor o dogovoru izvjestila pravne stručnjake


Premijerka Jadranka Kosor primila je jučer vodeće hrvatske stručnjake za međunarodno pravo i predstavila im dogovor koji je oko deblokade hrvatskih pregovora s Europskom unijom i rješavanja graničnog spora postigla sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. Prema priopćenju iz Vlade, na sastanku su bili akademici Vladimir Ibler i Davorin Rudolf te prof. dr. Maja Seršić i prof. dr. Budislav Vukas. U Vladi tvrde da su pravni stručnjaci “pozitivno ocijenili i dali potporu” dogovoru dvoje premijera. Podsjetimo, pravni stručnjaci nisu bili uključeni u proces postizanja dogovora između Kosor i Pahor pa je jučerašnji sastanak za većinu od njih vjerojatno bio prva prilika da doznaju pokoji detalj više.
I. F.