Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pala čak 51 litra kiše po metru četvornom

Autor:

14.09.2009. 22:00
Pala čak 51 litra kiše po metru četvornom

Foto: Zvonko KUCELIN



U cijelom rujnu inače u prosjeku padne oko 100 litara kiše, znači da je u samo jednoj noći palo pola prosječnih oborina za jedan mjesec. Za usporedbu tijekom kolovoza i srpnja palo je oko 13 litara kiše tijekom svakog mjeseca
Nakon ljetne dvomjesečne suše Zadar je u ponedjeljak navečer oko 21 sat pogodilo grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom. Grmljavina i kiša trajale su gotovo cijelu noć, a napadala je čak 51 litra kiše po metru četvornom.
– U cijelom rujnu inače u prosjeku padne oko 100 litara kiše, znači da je u samo jednoj noći palo pola prosječnih padalina za jedan mjesec. Za usporedbu, tijekom kolovoza i srpnja palo je oko 13 litara kiše tijekom svakog mjeseca, rekao je Duško Kraljev, zadarski meteorolog dodajući kako će kiša biti spas za maslinare jer je kiša pala u posljednji tren.
Njegove je riječi potvrdila i Mladenka Mašina, ravnateljica poljoprivredne zadruge “Drobnica” iz Preka. Ona je rekla kako je preksinoćna kiša pala “pet do dva”.
– Ne mogu reći da su masline u potpunosti spašene, ali sigurno je da im je kiša pomogla. Masline su se zbog suše skroz naborale i već su počele padati sa stabala tako da će im ovo pomoći da izdrže do berbe, rekla je Mašina.
Osim spasa za maslinare, grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom donijelo je već klasične probleme u prometu pa su prometnice po Zadru jedno vrijeme bile poplavljane, a neka kućanstva su zbog kratkotrajnih ispada iz električne mreže bila bez struje. Iz Elektre doznajemo kako većih kvarova na električnoj mreži nije bilo te da su svi manji nedostatci ubrzo uklonjeni. Zadarski vatrogasci nisu imali nikakvih intervencija zbog poplava.
Što se tiče vremena koje nas čeka u rujnu Duško Kraljev je rekao kako bi do kraja mjeseca trebala pasti još jedna “jača” kiša tako da će se prosjek padalina za ovaj mjesec ispuniti. Rekao je kako smo ove godine tijekom rujna imali neuobičajeno vjetrovito vrijeme. Naime, rujan je mjesec koji inače nije baš vjetrovit, a ove smo godine imali prvo tjedan dana jake bure, pa tjedan dana juga. Do sljedećeg tjedna vrijeme će biti promjenljivo, a onda slijedi stabilizacija nakon koje ulazimo u jesen. Kraljev je kazao kako će jesen biti iznadprosječno topla što je najvjerojatnije posljedica globalnog zatopljenja.