Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pobijedila jedra “Petra Pana”

Autor: Jurica Predovan

14.09.2009. 22:00
Pobijedila jedra “Petra Pana”


Na ideju o organizaciji ovakve manifestacije došli su Petar Kragić i Denis Predovan iz Vrsi, koji su zajedno odvozili već nekoliko regata u zadarskom akvatoriju te me ta njihova ideja jako razveselila. Zanimljivo je jedriti u novoj sredini, rekao je jedriličar Tomislav Bašić
Pod pokroviteljstvom Općine Vrsi i Turističke zajednice Općine Vrsi, a u organizaciji istaknutog hrvatskog jedriličara Tomislava Bašića i ljubitelja jedrenja Denisa Predovana iz Vrsi, ovih je dana na vrškoj rivi održana dvodnevna sportska manifestacija pod nazivom “SEASCAPE – VRSI CUP 2009”.
Sedamnaest regata
Natjecateljsko jedrenje organizirano je nedaleko od obale jer se jedrenje htjelo približiti gledateljima. Sudionici ovog natjecanja bili su iz nekoliko gradova: Slovenije, zatim Zagreba, Pule, Rijeke, Crikvenice, Zadra i, naravno, iz Vrsi.
Iako je u dva dana odvoženo 17 regata, natjecanje je do samog kraja bilo neizvjesno te se pobjednik saznao u zadnja tri plova s bodovnom razlikom od 5 bodova.
Zasluženu pobjedu uz puno truda i zalaganja osvojila je posada “Petra Pana” u kojoj su Petar Kragić, Denis Predovan i Joško Košta.
Drugo mjesto osvojila je posada “Hijena” na brodu “Jarebica” iz Pule, u kojoj su bili Damir Pavljina, Sandi Vede i Milovan Radošević, dok je treće mjesto pripalo posadi u kojoj su uz Kristiana Ravnića bile dvije djevojke, Marina Horvat i Barbka Šušek. Četvrto mjesto osvojili su Ana Kostadina, Damir Jukić i Vid Jeršan, dok su utješno peto mjesto osvojili Ana Veldić, Nejc Pohar i Marko Juraga.
Sudačka ekipa koja je bila zadužena za regularnost na startu i tijekom prolaska kroz cilj, nije imala nimalo lagan zadatak, a zajedno s Tomislavom Bašićem suci su bili Mate Juras i Frane Bukva.
Tijekom jedrenja svaka ekipa imala je svoje uspone i padove, a prava borba za prvo mjesto odvijala se do samog kraja.
Jedrenje se održalo na brodovima tipa “SEASCAPE 18”, a radi se o jednoj novoj klasi koja je svoju promociju imala početkom ove godine na Murteru te će se i dalje nastaviti širom Jadrana.
U jedrenju uz vjetar i niz vjetar po dvije dionice od 400 metara, popularnog naziva “Štap”, posade su trebale pokazati usklađenost, poznavanje vjetra, manevriranja brodom i taktiku jedrenja.
Praznik jedrenja
U oba dana natjecanja more je bilo malo valovito, puhala je lagana bura koja je omogućila kvalitetno i brzo jedrenje te su posade imale priliku pokazati najbolje što znaju.
Prvog dana natjecanja nakon zalaska sunca odvožena je jedna noćna regata pod reflektorima, a vožnja je bila revijalnog karaktera te su posade ukrcale po tri gledatelja koji su imali želju iz “prve ruke” vidjeti kako to izgleda s natjecateljima.
Iako je ovo bio prvi put da se nešto ovako organizira na ovom području, u razgovoru s poznatim jedriličarem Tomislavom Bašićem doznali smo kako je sve proteklo u najboljem redu te je natjecanje prošlo u prijateljskom i sportskom duhu.
– Na ideju o organizaciji ovakve manifestacije došli su Petar Kragić i Denis Predovan iz Vrsi, koji su zajedno odvozili već nekoliko regata u zadarskom akvatoriju te me ta njihova ideja jako razveselila. Zanimljivo je jedriti u novoj sredini zbog toga što su male dubine, a vjetar jako pogodan, rekao je Bašić, dodajući da je ovo prvi put da su organizirali ovakvu regatu u Vrsima te je siguran da će sljedeće godine biti još više brodova, a time će i samo natjecanje biti još zanimljivije.
Također je rekao da će ovo natjecanje uvrstiti u jedriličarski kalendar i svakako ima želju da sljedeće godine naprave veliku regatu.
Doprinos ovom “prazniku od jedrenja” dali su članovi KUD-a Sv. Lovre iz Vrsi koji su nastupom “počastili” goste prezentirajući izvorne vrške običaje, pjesmu i ples.
Velike zasluge u svemu imao je Denis Predovan Ćoperov, koji se pobrinuo da se regata približi vrškoj publici.
Uz dobru logistiku u kojoj su bili Lovre i Jure Predovan, Ante Utković, Frane Bukva i Ivica Perinić Šutak sve je proteklo bez ikakvih problema te se može očekivati da će sljedeće godine regata biti još bolja.
Na kraju dvodnevnog natjecanja uručene su i prigodne nagrade za prva tri mjesta.