Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prvo mjesto Splitu, Opatiji i Rabu

Autor: Damir Maričić

14.09.2009. 22:00
Prvo mjesto Splitu, Opatiji i Rabu


Povjerenstvo je rangiralo prva tri mjesta u tri kategorije nagrada koje će biti uručene na Danima hrvatskog turizma u Bolu na Braču
Članovi Povjerenstva akcije “Plavi cvijet” Hrvatske turističke zajednice i medijskih pokrovitelja kojom se nagrađuju najuređenija turistička mjesta na Jadranu, odlučila su o pobjednicima dodijelivši prva mjesta Splitu, Opatiji i Rabu.
Povjerenstvo sačinjavaju tri predstavnika Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice i to Niko Bulić (predsjedavajući Povjerenstva), Stipe Maleš i Adriana Savi, novinari Barbara Ban – Glas Istre, Goran Penić – Jutarnji list, Alenka Jurinčić – Novi list, Krešimir Gulin – Slobodna Dalmacija, Damir Maričić – Zadarske list i Adriana Tomašić – Hrvatski radio (Postaja Dubrovnik).
Povjerenstvo je u osam dana obišlo i razgledalo finaliste od Cavtata, Dubrovnika, Makarske preko Splita, Vodica, Biograda, Zadra i Raba do Opatije, Rovinja i Vrsara. Akcija ima svoju metodologiju i kriterije ocjenjivanja u 10 kategorija uređenosti, podijeljene u podkategorije, a naglasak je dakle na uređenju, hortikulturi, prilazima i prolazima mjesta, ključnim punktovima, signalizaciji, održavanju čistoće, plažama itd., a ne ukupnosti turističke ponude ili rezultatima.
Od ove godine prethodne kategorije promijenjene su te su mjesta svrstana u kategorija velikih s više od 20.000 stanovnika, potom je kategorija turističkih mjesta između 10 i 20.000 stanovnika te onih s manje od 10.000 stanovnika.
U kategoriji velikih gradova, kojih je na Jadranu svega šest, pobjedu je odnio Split, slijedi ga Dubrovnik, a treći je Zadar. U kategoriji mjesta od 10 do 20.000 stanovnika (u kojoj znatan dio obale nema predstavnika, a konkurencija je ipak vrlo oštra zbog kvalitete) pobijedila je Opatija za milimetar ispred višegodišnjeg pobjednika Rovinja, a ovdje su odlučivali detalji. Treća je Makarska.
U kategoriji manjih mjesta ispod 10.000 stanovnika nalazi se većina jadranskih gradova i mjesta te je konkurencija bila najoštrija te je u završnicu ušlo pet mjesta. Pobjednik je Rab – inače kažimo i najuvjerljiviji pobjednik, jer je dobio prvo mjesto od svih devet članova Povjerenstva. Slijede Vodice, a treći je Vrsar. Biograd je ostao na četvrtom mjestu, dok je Cavtat peti.
Nagrade će biti uručene na Danima hrvatskog turizma koje je Ministarstvo turizma ove godine zakazalo u Bolu na Braču od 21. do 24. listopada.
Kada je u pitanju Zadarska županija, Zadru je ovo prvi put da u ovom izboru dobiva nagradu, dok je Biograd ostao bez nje kao i nekoliko puta do sada, iako je ovog puta bio bliži priznanju.


Trokružno ocjenjivanje


Prva razina izbora, odnosno priznanja, se prema metodologiji “Plavog cvijeta” odrađuje na razini TZ županija, koje najbolje iz svoje sredine prosljeđuju na ocjenu HTZ-u. Uže povjerenstvo Glavnog ureda obilazi tijekom srpnja sva kandidirana mjesta i sužava listu na finaliste. Povjerenstvo u punom sastavu obilazi finaliste te odlučuje o nagrađenima.
Dodjela nagrada obavlja se na Danima hrvatskog turizma.