Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrtići poskupili na 600 kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

14.09.2009. 22:00
Vrtići poskupili na 600 kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Trinaest zadarskih privatnih vrtića potpisalo je ugovor o sufinanciranju s Gradom Zadrom zahvaljujući kojemu cijene njihovih usluga od 1. listopada stajat će 700 kuna. Grad Zadar za sufinanciranje privatnih vrtića godišnje će izdvajati 2,5 milijuna, a ista su namijenjena za plaće zaposlenih odgajateljica koje bruto iznose 6.500 kuna. Takav prijedlog, jednoglasno je prihvaćen na današnjem Kolegiju gradonačelnika, kao i zaključak o participaciju za gradske dječje vrtiće “Radost” i “Sunce”, kojim se njihova cijena s dosadašnjih 500 povećava na 600 kuna. Obje odluke, stupaju na snagu, dakle primjenjuje se od 1. listopada ove godine.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, pojašnjavajući zaključak o sufinanciranju, naveo je kako je dogovor postignut s 13 od 15 privatnih vrtića koliko ih ima u Zadru. Spomenutim dogovorom, cijena privatnih vrtića s dosadašnjih 850 do 1.400 kuna, spuštena na 700 kuna.
– Gradski vrtići “Sunce” i “Radost” mogu primiti oko 1.600 djece, a u prosjeku ih 500 do 600 ostane neupisano. Njima na raspolaganju ostaju privatni vrtići, znatno skuplji od gradskih, za koje su roditelji izdvajali od 850 do 1.400 kuna. Kako bi se ta razlika smanjila i sva djeca imala pravo na vrtić pod jednakim uvjetima, Grad Zadar se odlučio za sufinanciranje zadarskih privatnih vrtića kroz model koji podrazumijeva izdvajanja za bruto plaće zaposlenih odgajateljica, govori dr. Vrančić, ističući kako je dostupnost vrtićkog smještaja pod jednakim uvjetima javni interes, a izabranim modelom sufinanciranja štiti se standard privatnih vrtića.
Vezano za sufinanciranje privatnih vrtića u Zadru, Joso Nekić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo je istaknuo kako takva odluka podrazumijeva iste kriterije prilikom upisa djece kao i u gradskim vrtićima. To znači, da će i u privatnim vrtićima prednost imati djeca zaposlenih roditelja, invalida Domovinskog rata, iz obitelji s više djece…
– Ovakva odluka, osim što je ujednačila cijene i zaštitila standard u privatnim dječjim vrtićima, podrazumijeva i suradnju s timom stručnjaka, pedagogom, psihologom i defektologom, koji će biti dostupan i djeci u privatnim vrtićima, naveo je Joso Nekić, u čijem Upravnom odjelu za odgoj i školstvo do kraja godine je osiguran novac za sufinanciranje privatnih vrtića u Zadru.
Nakon dobrih vijesti o smanjenju cijena smještaja u privatnim vrtićima u Zadru, pročelnici zajedno s dogradonačelnicima Kasapom i Grgurovićem te gradonačelnikom dr. Vrančićem, podržali su i nepopularnu zaključak o participaciji roditelja u gradskim vrtićima “Radost” i “Sunce”. Njime je cijena gradskih vrtića, za redoviti, desetosatni program s dosadašnjih 500 porasla na 600 kuna. Cijena petosatnog programa povećana je 250 na 300 kuna. Mala škola, umjesto dosadašnjih 70, od 1. listopada, stajat će 85 kuna.
– Zbog povećanja svih troškova na tržištu, gradski dječji vrtići “Radost” i “Sunce” već duže vrijeme traže povećanje cijena za svoje usluge kako bi normalno mogli funkcionirati. Cijene se nisu korigirale od 2003. godine, no više ne možemo odgađati takvu odluku, ma kako nepopularna bila, govori Nekić, pojašnjavajući kako su ovakvom odlukom cijene u gradskim vrtićima “Radost” i “Sunce” porasle za 20 posto.
Porast cijena u “Radosti” i “Suncu”, gradski pročelnici opravdali s nekoliko zanimljivih izračuna prema kojima dnevni meni u vrtiću iznosi 20 do 25 kuna, što znači da mjesečna prehrana djeteta stoji više od 500 kuna. Inače, stvarna tržišna cijena mjesečnog boravka u vrtiću iznosi oko 1.500 kuna.
Nakon novina vezanih za gradske i privatne vrtiće, na Kolegiju gradonačelnika donesena je odluka o početku otvorenog postupka javne nabave za izvođenje javnih radova na Istraskoj oblali što podrazumijeva izmjene vezane za granični prijelaz, novi režim i dodatnu opremu. Tako će željezne ograde koje ometaju pješake kod graničnog prijelaza na Istarskoj obali uskoro postati stvar prošlosti.
– Grad Zadar je u sklopu uređenja Istarske obale započeo postupak javne nabave za novi režim i dodatnu opremu. U planu su novi stupići, rampe i video nadzor. Nabavkom nove opreme omogućit će se tehničko rješenje prema kojemu će Istarska obala biti prohodna za pješake i vozila dok traje ukrcaj na trajekt za Anconu, pojasnio je Matko Segarić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, dodajući kako je prema projektu protok pješaka i vozila već bio predviđen, no carina i policija nisu bili u mogućnosti to osigurati za vrijeme trajanja carinskog pregleda na ukrcaju.
Na Kolegiju gradonačelnika usvojena je odluka o početku pregovaračkog postupka javne nabave građevinskih radova na sanaciji i uređenju kulturnog dobra Kaštel na Olibu. Radove će izvoditi klesarski obrt “Brkić”. Isto tako donesena je i odluka o utvrđivanju troškova očevida nastalih u postupku izdavanja dokumenata prostornog uređenja i gradnje u iznosu od 200 kuna. Podržan je i prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na plan radova na javnoj rasvjeti, kojim će se od rujna do prosinca ove godine obuhvatiti 27 ulica u Zadru. U tim ulicama bit će postavljeno 116 rasvjetnih stupova, a vrijednost radova iznosi 917 tisuća kuna.
Također su prihvaćeni i zaključci o imenovanju povjerenstava za sklapanje nagodbe prilikom otkupa zemljišta potrebnog radi rekonstrukcije Splitske ulice i Puta Stanova. Podržane su i izmjene Pravilnika o plaćama i naknadama službenika i namještenika Gradske uprave, kojima se zbog preustroja, administrativnim tajnicama minimalno povećavaju koeficijenti za plaće. Riječ je o tajnicama koje su nakon preustroja obavljaju poslove za dva pročelnika, a ovakva izmjene su donesene kako se ne bi trebali zapošljavati novi djelatnici. Njihove mlađe bit će povećane za stotinjak kuna.
Na današnjem Kolegiju gradonačelnika Društvu Bokanjac odobreno je 5 tisuća kuna za podmirivanje troškova ekološke akciju uređenja okoliša na Bokanjcu u sklopu obilježavanja blagdana Sv. Šimuna i Tadije, a Poljoprivrednoj zadruzi Kadulja, koja je zadruga branitlja, 20 tisuća kuna za nabavu stroja i sadnica.
Isto tako podržan je i zaključak o davanju financijske pomoći za ostvarivanje dijela programa “Međunarodnog ljetnog kampa EURO 26”, koji je u Zadru održan od 17. do 23. kolovoza ove godine te odobren zahtjev tvrtke “Metro” za korištenje javne površine parka Vruljica radi održavanja manifestacije “Obiteljski dan” koja podrazumijevanja druženje zaposlenika i njihovih obitelji.