Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od Nove godine legalizacija otoka Vira

14.09.2010. 22:00
Od Nove godine legalizacija otoka Vira


Za usvajanje novog PPU-a bit će potrebno najviše tri mjeseca. Priča će se završiti prije Nove godine. A od Nove godine Vir će se napokon moći, moglo bi se reći, legalizirati – Kristijan Kapović
Prethodnom raspravom o Izmjenama i dopunama PPU-a Općine Vir održanoj u Općinskoj vijećnici zakonski je započelo donošenje trećeg prostornog plana u posljednjih šest godina na otoku Viru. Novi PPU je obrazlagala Nives Kozulić, ravnateljica u Županijskom zavodu za prostorno planiranje Zadar i virski načelnik Kristijan Kapović.
Za usvajanje novog PPU-a bit će potrebno najviše tri mjeseca. Priča će se završiti prije Nove godine. A od Nove godine Vir će se napokon moći, moglo bi se reći, legalizirati, uvjerljivo će Kapović. Otok Vir (Ueru) se prvi put u povijesnim dokumentima spominje 1069. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Dosad je od 6.300 izgrađenih objekta legalizirano tek oko 1.000 objekta.
Novim Prostornim planom vlasnicima bespravno sagrađenih objekata omogućit će se legaliziranje statusa, a novim potencijalnim investitorima da se na vrijeme upoznaju s jasnim uvjetima koje moraju ispoštovati.
Neće se raditi novi UPU obale
Kada nacrt Plana usvoji Općinsko vijeće ide se na 15-dnevni javni uvid i na održavanje javne rasprave. Upravo će tada svi građani, sukladno zakonu, moći dobiti na uvid prijedlog Izmjena i dopuna PPU-a Općine Vir te će moći iznositi svoja očitovanja, mišljenja, prijedloge i primjedbe. Posljednju riječ imat će nadležno ministarstvo i tada će započeti znatno ubrzana, ali i pojednostavljena legalizacija objekata, objasnio je Kapović dodajući da se novi PPU mijenja samo u tekstualnom dijelu. Neće se raditi novi UPU obale, ali se zasad neće ni širiti građevinska područja.
U Izmjene i dopune PPU-a se ide samo tri godina nakon što su usvojene izmjene Prostornog plana Vira kojim se već trebala dogoditi “legalizacija” nelegalno izgrađenih objekata.
– Prije tri godine od rušenja u Viru smo spasili čak 400 kuća. Od oko 500 koliko ih je prvotno trebalo rušiti Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, porušeno je 102, prisjetio se Kapović.
U Viru je po posljednjem popisu iz 2001. godine živjelo 1.600 stanovnika, dok ih danas u 6.300 objekata stalno prebivalište ima oko 4.500 žitelja. Gradi se i potrebna komunalna infrastruktura, vodovod i kanalizacija. Sada se ide u nove izmjene plana koje bi u suradnji s Uredom državne uprave doista omogućila legalizacija bespravne gradnje. Naime, u županijskom uredu morali su vratiti dvije trećine zahtjeva s Vira jer izgrađene kuće nisu udovoljavale uvjetima dosadašnjeg Plana. Podneseno je 1.800 zahtjeva, a tijekom dvije, tri godine izdano je tek 600 rješenja, odnosno potvrda o izvedenom stanju. Ako se usvoje nove izmjene Plana kojima bi vlasnici kuća dobili željni papir i bili sasvim sigurni da im na Viru više neće prijetiti građevinska inspekcija, općina će prikupiti još barem 20 milijuna kuna uplaćenog komunalnog doprinosa.
– Najviše odbijenih predmeta bilo je zbog nedovoljne udaljenosti kuća od pristupnih cesta, premala ili gotovo nepostojeća udaljenost kuće od kuće te problem prevelike izgrađenosti parcele, rečeno je na predraspravi u Viru.
U odnosu na sadašnje uvjete Prostornog plana to znači da će se tolerantno korigirati dozvoljena širina puta i znatno smanjiti potrebita udaljenost objekta od prometnice. Nakon izgradnje tzv. privlačke zaobilaznice postojeća glavna ulica, državna cesta od Virskog mosta do centra u dužini od 4,5 kilometara, prema najavama iz Hrvatskih cesta će se rekonstruirati i obnoviti te će se konačnim usvajanjem novog Prostornog plana najvjerojatnije legalizirati svi postojeći objekti uz postojeću državnu cestu, i oni i manje od pet metara udaljeni od prometnice. Stare, a dosad nelegalizirane kuće ući će u zonu starog naselja i legalizirati se.
Gomilala se turistička ponuda individualnog tipa
– Umjesto izrade čak 36 UPU-a za otok Vir na području koji obuhvaća pojedini UPU, nakon usvajanja Izmjena i dopuna PPU-a od dijela postojećih parcela će se formirati potrebit put, što je i jedan od uvjeta za dobivanje dozvole za gradnju. Obveza vlasnika je da se odrekne dijela zemljišta za izgradnju puta. Korigirat će se i potrebna širina puta. Dat će se i odstupanja kako bi se mogli legalizirati objekti, “pospremiti” Vir u koji se posljednjih godina ulaže na desetine milijuna kuna, naglasila je Kozulić pozivajući građanstvo na suradnju i komunikaciju s općinskom upravom kako bi imali što manje primjedbi na novi prostorni plan.
Dosadašnji razvoj otoka Vira imao je karakter potpune neorganiziranosti u kojim se gomilala turistička ponuda individualnog tipa. Taj se karakter očitovao u enormnoj izgradnji tzv. kuća za odmor čiji je način izgradnje heterogen, kaotičan i urbano neprepoznatljiv što još uvijek izaziva vrlo velike probleme u sferi komunalnog uređenja naselja.
Izgradnjom potrebne komunalne infrastrukture i postignutom izgrađenošću od 68 posto podići na 80 posto za 4, 5 godina će doći i do novih izmjena i dopuna PPU-a da bi se proširilo sadašnje građevinsko područje te omogućilo izgradnju još oko 2.000 novih objekata na otoku Viru, najavio je Kapović.
Na prethodnoj raspravi nazočili su i virski donačelnik Tome Bašić, predsjednik OV-a Mate Radović, općinski vijećnici, predstavnici nadležnih tijela, osobe određene posebnim propisima i građani koji su u ozračju uzajamnog uvažavanja i tolerancije postavljali naizmjenična pitanja i Nives Kozulić i Kristijanu Kapoviću.