Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ove sezone sve je sjelo na svoje mjesto

14.09.2010. 22:00
Ove sezone sve je sjelo na svoje mjesto


Postao sam standardan i kada pogledam s kakvim igračkim veličinama surađujem u zadnjem redu obrane (Cufre, Bišćan, Tonel), onda mogu biti ponosan na svoj trenutačni status
Halihodžić spada u kategoriju vrhunskih svjetskih trenera, što je dokazao odmah po dolasku na klupu Dinama. Uveo je red, disciplinu i timski duh
Nadinjanin u dresu Dinama, Šime Vrsaljko, od dolaska u Maksimir iz Lokomotive početkom proljetnog dijela prošle sezone uzdigao se do nezamjenjivog člana standardne postave Halihodžićeve momčadi. Od ovog ljeta za Vrsaljka je sve krenulo kao u najljepšim snovima. Prvo je s U-19 reprezentacijom osvojio četvrto mjesto na EP u Francuskoj i osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu u Kolumbiji sljedećeg ljeta. Zatim je uslijedio nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europsku ligu, da bi prije četiri dana zaigrao pred punim Poljudom. A već sutra ga očekuje nastup protiv Villareala. Dojmova za knjigu napisati.
– Nakon dolaska u proljeće prošle sezone trebalo je neko vrijeme na prilagodbu velikom klubu kao što je Dinamo, no od početka ove sezone sve je sjelo na svoje mjesto. Postao sam standardan i kad pogledam s kakvim igračkim veličinama surađujem u zadnjem redu obrane (Cufre, Bišćan, Tonel), onda mogu biti ponosan na svoj trenutačni status. Na meni je nastaviti trenirati, marljivo raditi i ne bojim se za svoju budućnost.
Vaha dao maha
Dolaskom trenera Vahida Halihodžića Dinamo je dobio potpuno drugačiju dimenziju za razliku od prijašnjih era Jurčića i Zajeca.
– Halihodžić spada u kategoriju vrhunskih svjetskih trenera, što je dokazao odmah po dolasku na klupu Dinama. Uveo je red, disciplinu i timski duh te se to odmah primijetilo u utakmicama protiv mađarskog Gyora. Posložio nas je na najbolji mogući način i svatko od nas 11 na terenu uistinu gine za taj plavi dres.
Prvi ovosezonski hrvatski derbi bio je relativno uspješan po Dinamo. Kako je bilo vama s obzirom da ste prvi put nastupili pred takvim auditorijem od 35.000 “nabrijanih” protivničkih navijača?
– Priznajem da je ta utakmica bila nešto totalno drukčije od svih utakmica odigranih do sada. Pun stadion, pravi hrvatski derbi i drago mi je da je povoljno završilo na kraju, iako smo mi ti koji smo po pruženom u 90 minuta ostali bez dva boda. Za mene je to bilo potpuno novo iskustvo, koje sam shvatio kao vatreno krštenje. Imao sam određenu tremu, ali ne u smislu da su mi se noge odsjekle. Bila je to ona pozitivna trema koja igrača tjera da budete što bolji i borbeniji.
Igrate na tzv. desnom beku. Je li ti ta pozicija najdraža ili imaš težnju jednog dana postati krilni igrač u navali.
– Draže mi je igrati desnog braniča. Tu se najbolje osjećam, a uspijem otići naprijed pomoći iz drugog plana što se uostalom i očekuje od mene. Na prvom mjestu su mi ipak defanzivni zadaci, a volim pomoći i naprijed kad se pruži za to prilika.
Dinamova obrana djeluje gledajući imena vrijedna svakog respekta. Sve redom iznimno iskusni igrači s golemim europskim iskustvom.
– Definitivno imamo vrhunsku zadnju liniju. Bišćan klasa za sebe koji je u jednom Liverpoolu bio bitan igrač. Cufre također svojevremeno u Romi i Argentinskoj reprezentaciji je bio važna karika. Novopridošli Tonel me je posebno oduševio sa svojim ponašanjem, iskustvom i znanjem. Dobili smo vrhunskog stopera koji je bio standardan u Sportingu iz Lisabona i nedavno u reprezentaciji Portugala. Obrana nam nikad nije bila jača, nadam se da ćemo to demonstrirati već sutra protiv Villareala.
Konkurentni Europi
Prvo kolo Europske lige odmah na otvaranju nudi za vas najjači okršaj protiv Villareala. Obrana će morati biti na vrhunskoj razini ako se misli izvući pozitivan rezultat.
– Na Maksimir nam stiže vrhunska europska momčad koja ima golemo iskustvo igranja u Ligi prvaka i jedna su od najjačih momčadi španjolske lige. Ne treba biti previše mudar za zaključiti da će to biti iznimno težak dvoboj za nas, a nadam se da će biti isto tako težak i za njih. Imamo dosta razloga za optimizam i nadati se čak i pobjedi. Iako su oni na jednoj višoj nogometnoj razini od nas, ponajviše zbog te konkurencije u svojoj ligi može se napraviti podvig. Posloženi smo na svim pozicijama izuzetno kvalitetnim igračima, imamo odličnu atmosferu i pretpostavljam da ćemo imati golemu podršku naših navijača koji će nas voditi do prva tri europska boda.
Ritam će u ovom jesenskom dijelu biti doslovno ubitačan. Kombinacija Europske lige i domaće prvenstvo iziskuju goleme napore. Ovosezonsko natjecanje u HNL-u pokazuje da će do kraja biti vrlo neizvjesno pitanje prvaka. Hoće li na kraju prvi vrpcu presjeći Dinamo, Hajduk ili pak netko treći kao Rijeka?
– Nadam se da će to biti Dinamo iako je to samo želja. Mislim da je konkurencija u našoj ligi nikad nije bila jača. Hajduk je odličan i bit će pravi konkurent. Rijeka i ostali klubovi su blizu tako da nemamo pravo na nikakvo opuštanje i stil “lako ćemo”. Uvidjeli smo da s nijednim protivnikom u našoj ligi nije lako doći do pobjede. Treba se svojski potruditi za tri boda, a trebat će nam širina koju smatram da imamo i disciplina koju nam je naš trener sustavno ugrađuje. Vidjet ćemo.


Reprezentacija poseban doživljaj


Svoj kvalitet i pozornost šire hrvatske javnosti Šime Vrsaljko je privukao još ovog ljeta nastupajući za U-19 reprezentaciju na EP u Francuskoj. Četvrto mjesto na kraju u strahovitoj konkurenciji Španjolske, Francuske, Engleske, Portugala, Italije i Nizozemske može se svrstati u najveće hrvatske nogometne uspjehe. K tome osiguran je odlazak na SP U-20 u Kolumbiji sljedećeg ljeta.
– U Francuskoj smo pod vodstvom izbornika Ivice Grnje napravili golemi uspjeh i potvrdili da imamo iznimno darovitu generaciju mladih nogometaša. Pobjeđivali smo velike nogometne sile i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. Bio je to jedan vrhunski doživljaj koji nikad neću zaboraviti. Sigurno je odjenuti dres reprezentacije posebna čast te se iznimno veselim tom nastupu u Kolumbiji sljedećeg ljeta. Tamo očekujem da ćemo i u takvoj konkurenciji pokazati da nismo zalutali na jedno tako veliko nogometno natjecanje.




Očevim stopama


Za bolje poznavatelje zadarskih nogometnih prilika prezime Vrsaljko će odmah asocirati na Mladena Vrsaljka koji je dugi niz bio standardan u obrani ligaša sa Stanova. Mladenu, koji je bio i dugogodišnji kapetan, najomiljenije je bilo mjesto stopera, a znao je zaigrati poziciju desnog braniča koju mu igra i danas sin u dresu Dinama. Poznat je bio po iznimnoj borbenosti, a nerijetko je znao zbog toga biti nagrađen žutim kartonom. Koliko je sin blizu očevom stilu igre?
– Ne sjećam se tih očevih igračkih dana, jer sam još bio jako mali, ali poznato je da je bio standardan u toj momčadi Zadra koja se borila u kvalifikacijama za ulazak u Drugu ligu i kasnije u prvim sezonama Prve HNL. Poznat je bio po iznimnoj borbenosti i sigurno su neke te karakteristike prisutne i kod mene, no to su bila drukčija nogometna vremena od današnjih, pa je teško tražiti neke usporedbe.


U Zadru do 14.


Sa 14 godina Vrsaljko je još bio u starijim pionirima NK Zadra, a onda se na poziv Dinama uputio u metropolu gdje mu je trebalo tek tri godine da se dočepa Prve HNL u dresu Lokomotive. Ubrzo je prebačen u Dinamo gdje je u kratko vrijeme postao jedan od najtraženijih obrambenih igrača s ovih prostora.