Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sve čvršća veza biogradskog mora i slovenskih terma

14.09.2010. 22:00
Sve čvršća veza biogradskog  mora i slovenskih terma


Prijateljstvo između Biograda koji ima prekrasno more i Moravskih Toplica s ljekovitim termama dobit će na još većem značenju kad se Republika Hrvatska uskoro pridruži našoj velikoj obitelji u Europskoj uniji. Želja je naših lokalnih jedinica da ovakvo prijateljstvo bude jedan od kamena temeljaca za mir i za ujedinjenu Europu, poručio je župan Cipot
Izaslanstvo Grada Biograda na Moru predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom i njegovim zamjenikom Marijanom Stopferom nazočilo je u Sloveniji, u regiji Prekmurje, na središnjoj proslavi 14. praznika prijateljske Općine Moravske Toplice.
Dugi načelnički mandat
Spektakularna proslava pred nekoliko stotina gostiju i uzvanika održana je u Sebeborcima, jednom od čak 28 naselja koja broji ova općina. Središnja proslava Dana općine svake godine se održava u drugom općinskom naselju.
Nakon potpisivanja Povelje o prijateljstvu u Moravskim Toplicama u mjesecu svibnju, ovoljetnog sudjelovanja Prekmuraca na 5. eno-eko-gastro-etno stolu i Prijateljskom tjednu u Biogradu, prijateljstvo ovih lokalnih jedinica započeto prije točno godinu dana na 56. svjetskom prvenstvu u oranju održanom u Moravskim Toplicama-Tešanovci, postaje sve čvršće.
– Prijateljstvo s Biogradom najljepšim gradom na Jadranu, jedno je od najljepših događaja u mom dugogodišnjem načelničkom mandatu. Iako uskoro odlazim na drugu dužnost jedan od osam načelničkih kandidata, onaj koji bude izabran na izborima početkom sljedećeg mjeseca, ovo zaista plodonosno prijateljstvo i suradnju će svakako nastaviti, naglasio je župan (načelnik) Franc Cipot kojem za mjesec dana završava četvrti načelnički mandat ili čak 16 godina na čelu općine, od samog osnivanja.
Cipot s mjesta načelnika odlazi na mjesto direktora javnog poduzeća Centar otpada Puconci d.o.o.
– Prijateljstvo između Biograda koji ima prekrasno more i Moravskih Toplica s ljekovitim termama dobit će na još većem značaju kad se Republika Hrvatska uskoro pridruži našoj velikoj obitelji u Europskoj uniji. Želja je naših lokalnih jedinica da ovakvo partnerstvo bude jedan od kamena temeljaca za mir i za ujedinjenu Europu, poručio je župan Cipot dodajući kako su ispunjene sve pretpostavke za još brže, kvalitetnije i jače uspostavljanje veza i kontakata u svim sferama između ove dvije sredine.
Općina na granici s Mađarskom i s 13 milijuna eura godišnjeg proračuna proteže se na 144 kilometara četvorna i ima čak 28 sela u kojima živi oko 6.500 stanovnika (6.000 Slovenaca i 500 Mađara). Od tri osnove škole jedna je dvojezična, slovensko-mađarska. Katolika ima 60 posto, a protestanata, odnosno evangelista 40 posto.
Duh europske ideje
Moravske Toplice, turistički brendirane kao “Oaza zdravlja”, raspolažu s 3.500 ležajeva. Turizam isključivo baziraju na ljekovitim termalnim vodama, velikim golf igralištem i sve više turistički prepoznatljivim, brojnim seoskim gospodarstvima koji uz vlastiti uloženi kapital ulažu i značajna financijska sredstva Europske zajednice. Općina i TIC su svojevrsni servisi seoskim gospodarstvima za turističku promotivnu aktivnost.
– Biograd na Moru je tradicionalno otvoren grad s razvijenom međunarodnom suradnjom. U duhu otvorenog prijateljstva i istinskog razumijevanja među narodima, naš grad u svojoj novijoj povijesti polazeći od poštovanja i tolerancije između različitih kultura i tradicija uspostavlja suradnju i partnerstvo s drugim jedinicama lokalne samouprave, rekao je Knez dodajući kako se u aktima naglašava zajednička volja da u duhu europske ideje, a polazeći od poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, jednakosti, solidarnosti i pravde gradovi partneri potiču gospodarsko povezivanje, kulturnu razmjenu i međusobno upoznavanje svojih građana.
Grad Biograd je grad prijatelj s čak 12 gradova – Moravskim Toplicama u Sloveniji, Porto san Giorgiom u Italiji, Bad Ischlom u Austriji, Kressbonnom am Bodensee u Njemačkoj, Stolcem u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini te Grubišnim Poljem, Otočcem, Dugim Selom, Zaprešićem, Novskom i Zagrebom.
– Ovo je još jedan dokaz moći kulture da obogaćuje, oplemenjuje i gradi najljepše mostove prijateljstva među ljudima s obje strane granice, zadovoljno će bračni par Marta i Milan Stefanović iz Mlajtinaca, naselja u ovoj općini, koji u Biogradu kod Živka Katuše ljetuju još od 1990. godine.
Tijekom svečanosti u sklopu ekološke akcije Turističke zajednice Slovenije dodijeljene su nagrade za najuređenije općinsko naselje, okućnicu, školu i dječji vrtić. Otvorena je i kanalizacijska mreža u ovom naselju.
A uz neodoljivi miris srdele i mesa sa roštilja u glazbenom programu su nastupili članovi lokalnog KUD-a, te narodni folklorni ansambl Veseli Prekmurci i zadarska klapa Lanterna.