Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U infrastrukturne projekte u Obrovcu, Kruševu i Žegaru uloženo 5,5 milijuna kuna

14.09.2010. 22:00
U infrastrukturne projekte u Obrovcu, Kruševu i Žegaru uloženo 5,5 milijuna kuna


Dok je oporba prozivala izvršnu vlast na čelu s gradonačelnikom Antom Županom zbog donošenja nerealno optimističnog proračuna što se sada odrazilo na njegovo izvršenje, Župan se branio da su prihodi za deset milijuna kuna manji budući da još uvijek nisu uplaćena očekivana sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja jer se odustalo od planirane prodaje zemljišta
Vijećnici Grada Obrovca usvojili su prijedlog polugodišnjeg obračuna gradskog proračuna za 2010. godinu prema kojem je ostvareno 33 posto planiranih prihoda i 30 posto planiranih rashoda. Grad je prvoj polovici godine imao prihode od 6,588.000, a rashode od 5,9 milijuna kuna.
Dok je oporba prozivala izvršnu vlast na čelu s gradonačelnikom Antom Županom zbog donošenja nerealno optimističnog proračuna što se sada odrazilo na njegovo izvršenje, Župan se branio kako su prihodi za deset milijuna kuna manji dudući da još uvijek nisu uplaćena očekivana sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i jer se odustalo od planirane prodaje zemljišta. Grad Obrovac opterećen je i s iskazanim gubitkom od sedam milijuna kuna iz prošle godine upravo jer Ministarstvo regionalnog razvoja nije ispunilo svoju ugovornu obavezu lani. Zbog postojanja duga vijećnicu DC-HLSS-a Marijanu Pjetraj zanimalo je li napravljen plan vraćanja duga sukladno naputku Državne revizije.
– Mi smo već napravili određene korake u smanjivanju duga, napravljen je prvi i u tijeku je izrada drugog aneksa ugovora s Ministarstvom kojima će se riješiti plaćanje. Stanje duga na dan 1. rujna bilo je 5,2 milijuna kuna, rekao je Župan.
Gradonačelnik je na sjednici podnio svoj izvještaj u radu za prvih šest mjeseci pri čemu je posebno istaknuo kako je Grad u infrastrukturne projekte u Obrovcu, Kruševu i Žegaru uložio 5,5 milijuna kuna te kako se ulažu maksimalni napori za smanjenje socijalnih teškoća građana. U prvih šest mjeseci za različite vidove pomoći, od pomoći socijalno ugroženim obiteljima, pomoći za novorođeno dijete, za pokrivanje pogrebnih usluga i druge, iz proračuna je izdvojeno 330.000 kuna.
– Opseg pomoći prema građanima je rijedak s obzirom na vrijeme. Takav spektar nisam vidio kod puno jedinica lokalne samouprave, kaže Župan.
Predsjednik kluba DC-HLSS-a i DPS-a Mile Anić Minja i Branislav Švonja napali su Župana kako projektima socijalne pomoći, posebno projektom pomoći starim i samim osobama kupuje političke bodove i glasove na izborima.
– Novac ne stiže do starih ljudi, on ide ljudima koje je Župan zaposli, rekao je Minja.
– Imam dokaze da se starijim osobama koji primaju pomoć uvjetuje da glasaju za Župana, rekao je Švonja.
Župan je odbacio sve optužbe i naglasio kako je Grad Obrovac jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave od njih sedamdeset u Hrvatskoj gdje se ovaj projekt dijelom financira iz međunarodnih fondova.
– To znači da je projekt napravljen precizno, prema visokim standardima. Ovaj projekt uživa i podršku Ministarstva obitelji. Ograđujem se od svih objeda. Ako netko ima neke dokaze neka ih izloži i onaj tko zloupotrebljava ovaj projekt, odgovarat će i bit će zakonski gonjen, rekao je Župan.


Za reprezentaciju potrošeno više od 158 tisuća kuna


Rashodi za reprezentacije jedna je od rijetkih stavki proračuna koja je premašila planiran iznos. Za reprezentaciju je u prvih šest mjeseci bilo je planirano potrošiti 125 tisuća kuna, a potrošeno je više od 158 tisuća kuna.
– Indeksi ostvarenih prihoda i nekih važnih rashoda kreću se od nule, dva do skromnih trideset, a indeks rashoda reprezentacije penje se na 126. Je li se tu mogu smanjiti troškovi, zanimalo je DPS-ovac Branislava Švonju.
Gradonačelnik Ante Župan mu je odgovorio “može, trudimo se”.




Na obrovačkom području 10.000 janjadi i jaradi proda se na crno


Grad Obrovac snosi sve manje troškove rada Stočnog sajma u Obrovcu, rezime je izvješća o radu Stočnog sajma dogradonačelnika Stanka Mijića.
– Najveći problem u radu sajma predstavlja rad na crno. Na obrovačkom području 10.000 janjadi i jaradi proda se na crno, a samo 2.000 preko sajma, rekao je Mijić.


 


Švonja: Đorđa Olujića čeka kancelarija, a ja moram pisati na ulici


Jučer se konačno raspravljalo o dodjeli prostorija za rad klubova vijećnika u Gradskom vijeću. Situacija je takva da vijećnici HDZ-a i SDSS-a koji su na vlasti imaju prostor, a oporba DC-HLSS-a i DPS-a nema.
– Neiskorištenih prostora u Gradu ima, samo treba imati volju da se riješi ovaj problem star 1,5 godinu, rekao je predsjednik kluba DC-HLSL-a Mile Anić Minja.
– Đorđe Olujić iz SDSS-a i ja ponekad zajedno autobusom dođemo u Obrovac iz Beograda. Njega čeka kancelarija, a ja moram pisati po papirima na ulici, rekao je predsjednik kluba DPS-a Branislav Švonja.
Gradonačelnik Ante Župan kazao je kako prostorija nema.
– Nemamo prostorija na raspolaganju. Kada budemo imali bit će nam zadovoljstvo da udovoljimo vašim zahtjevima.