Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vukšiću vraćeno školsko zvono

14.09.2010. 22:00
Vukšiću vraćeno školsko zvono


Samo je Vukšić imao školu u bližoj okolici, ni Lišane, ni Stankovci, ni Bulić. Jedino se u Lišanima u jednoj privatnoj kući održava nastava. Ja sam išao u školu u Vukšić za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su nastavu držale tri sestre, priča Šarić. Škola je djelovala sve do Domovinskog rata kada je razorena te se čekalo petnaest godina na izgradnju nove
Sretan sam što se otvorila škola u mom selu. Najdraže mi je što je bliža mojoj kući. Prije sam se morao ustajati u 6.30 sati, nekad čak i ranije da bih stigao na autobus u 7 sati kojim sam išao u školu u Stankovce ili Benkovac. Sada mogu spavati duže uru vremena, kaže Ive Pešut, učenik trećeg razreda novootvorene područne škole u Vukšiću.
Ive je jedan od dvadeset i četiri učenika, dvadeset i dva iz Vukšića i dva iz Provića, koji od ove školske godine pohađaju novu školu u Vukšiću. Slično njemu razmišljaju i njegove kolege, ali i njihovi roditelji.
– Sada je odlično. Prije smo morali ranije djecu spremati za školu, duže čekati da se vrate. Naša djeca išla su u školu i u Stankovce i u Benkovac dok se obnavljala škola u Stankovcima. Moje dijete lani je krenulo u prvi razred u školu u Benkovac pa sam u početku svako jutro morala s njim ići da mu se nešto ne dogodi. Dogodine mi sin kreće u prvi razred i naravno da će mi biti lakše sada kada mu je škola odmah tu pored kuće, kaže Dubravka Bastić.
Završetkom škole Vukšiću je konačno vraćeno školsko zvona. Mještani i danas rado ističu da je u mjestu škola bila još za vrijeme Austro-Ugarske, a škole se sjeća i Branko Šarić sedamdesettrogodišnjak iz susjednog Bulića.
– Samo je Vukšić imao školu u bližoj okolici, ni Lišane, ni Stankovci, ni Bulić. Jedino je u Lišanima u jednoj privatnoj kući održava nastava. Ja sam išao u školu u Vukšić za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su nastavu držale tri sestre, priča Šarić.
Škola je djelovala sve do početka Domovinskog rata kada je razorena te se čekalo petnaest godina na izgradnju nove, dok su se u mjestima u okolici obnovile sve škole. Danas u neke od njih sada na nastavu ne polazi nijedno dijete, kao, primjerice, u Buliću.
Nastavu u novoj školi drže Ana Baradić i Ivana Orlović. Djeca su raspoređena u dva kombinirana razreda – prvi i treći te drugi i četvrti.
– Prednosti kombinirane nastave što su djeca u manjoj skupini, što se učitelj može pojedinačno posvetiti svakom učeniku. Nedostaci, konkretno u ovom slučaju, jesu što ni mi nastavnici ni djeca nismo naviknuli raditi u kombiniranom odjelu. Djeca su naviknula na jedan razred i jednog nastavnika tako da je sva pažnja usmjerena njima. Ipak mislim da će se s vremenom ovi nedostaci ukloniti i ostat će samo prednosti, kaže učiteljica Ivana Orlović.
 


Za službeno otvaranje čeka se namještaj


Službeno otvaranje škole trebalo je biti sutra, ali će ipak biti odgođeno jer još uvijek nije stigao školski namještaj.
– Mi smo za početak opremili školu u Vukšiću klupama i stolicama iz matične škole u Stankovcima. Namještaj za školu trebala je već izgraditi tvrtka Moindus, međutim, nisu uspjeli. Iz Mondusa obećavaju da će namještaj biti gotov uskoro, kaže ravnatelj matične Škole Petar Zoranić u Stankovcima Boris Miletić.