Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zatvorenicima se u prenapučenom zatvoru olakšava boravak raznim pogodnostima

14.09.2010. 22:00
Zatvorenicima se u prenapučenom zatvoru olakšava boravak raznim pogodnostima


Zbog alarmantne prenatrpanosti dio zadarskih zatvorenika već duže vrijeme spava na madracima na parketu ćelija, a u sobama predviđenim za četiri zatvorenika u nekim slučajevima spava i do sedam osoba. Posebne pogodnosti i sitni ustupci u okviru zakonskih odredbi život iza rešetaka čine podnošljivijim
Iako se još prije dvije godine tražilo mjesto više u zadarskom zatvoru te se govorilo o rekordnih 120 kažnjenika, prošli je tjedan dosegnut maksimum smještajnih kapaciteta u povijesti te ustanove, kada su u zatvorskim ćelijama bila smještena čak 134 kažnjenika, od čega dvije žene.
Zbog alarmantne prenatrpanosti dio zatvorenika već duže vrijeme spava na madracima na parketu ćelija, a u sobama predviđenim za četiri zatvorenika u nekim slučajevima spava i do sedam osoba.
Kako u izvanrednim uvjetima funkcioniraju zatvorenici, a kako zatvorski čuvari i ostalo osoblje, doznali smo u razgovoru s Denisom Skitarelićem, upraviteljem zadarskog Okružnog zatvora koji s punim razumijevanjem za osobe lišene slobode taj posao obavlja punih 19 godina.
Pogodnostima do ugodnijeg boravka iza rešetaka
– Prema zakonskim odredbama naši su kapaciteti predviđeni za 69 osoba, dok ih je u normalnim okolnostima 84, koliko imamo i kreveta u 22 spavaonice. Prošli tjedan imali smo 134 kažnjenika, a danas ih je 128 pa smo bili prisiljeni u sobe postaviti madrace na pod. Broj se mijenja iz dana u dan, jedni odlaze, a drugi dolaze. Prilagođavamo se uvjetima i živimo kao jedna uređena zajednica – kaže Skitarelić dodajući da se svakom kažnjeniku prilazi pojedinačno i nastoji izići u susret koliko to zakon dozvoljava. Upravo po tom sistemu određuje se i tko će na ležaj, a tko na madrac na podu. Vodi se računa o dobi kažnjenika, njegovom zdravstvenom stanju i eventualnoj invalidnosti. No, tu ne završavaju pogodnosti kojima se boravak iza rešetaka nastoji učiniti što ugodnijim.
– Najčešći zahtjevi koje dobijamo odnose se na premještaj u druge sobe, prehranu kada su u pitanju vegetarijanci, osobe muslimanske vjeroispovijesti, dijabetičari i slično. Isto tako, prema Pravilniku pritvorenicima i zatvorenicima dozvoljeno je korištenje vlastitih tv i radio prijamnika s tim da se oni prije unošenja u prostorije zatvora tehnički pregledaju. Pravilnik im omogućava i telefoniranje do 10 minuta tjedno korištenjem posebnih kartica. Jedna od pogodnosti koju kažnjenici mogu dobiti je i da im se omoguće razgovori do 30 minuta – kaže Skitarelić nabrajajući još i mogućnost dostave svih tiskovina što se naplaćuje s osobnih računa. No, tu se i kod zatvorenika osjetila recesija, dodaje Skitarelić, koji pamti da su prijašnjih godina zahtjevi bili brojniji, kupovali su se skuplji časopisi, a danas se to svelo na dnevne i tjedne tiskovine. Najteže razdoblje imali su, pojašnjava, tijekom dva ljetna mjeseca zbog nesnosnih vrućina kada su zatvorenicima dozvolili i korištenje ventilatora do 1 sat u noći, na terasu koju koriste za dnevne šetnje postavili su im i kanistar sa svježom vodom i plastičnim čašicama, a omogućili su im i šetnje zatvorskim hodnicima po dva sata tijekom jutarnjeg i poslijepodnevnog vremena. Osim toga, zatvorenici od nedavno imaju i aparat za tople i hladne napitke, a zbog što boljeg održavanja osobne higijene u prenapućenim spavaonicama, uveden je i režim pranja posteljine jednom tjedno umjesto uvriježenih dva te im se omogućava i češće tuširanje, što je do nedavno bilo moguće samo jednom tjedno. Unatoč takvom režimu, samo su jednom zabilježili pojavu zaraze, i to onu vodenim kozicama od koje je prije nekoliko godina oboljelo desetak zatvorenika.
Razgovorom do dogovora
Osim sitnih prigovora i negodovanja u zadarskom zatvoru, u kojemu prostor trenutačno dijeli 57 osoba pod istragom, 63 na izdržavanju kazne i 11 osoba koje čekaju pravomoćnost presuda, incidenata ili nekih većih sukoba nisu imali.
– Nikada nismo zabilježili napad na službenu osobu, niti sam to sam doživio, kaže Skitarelić, koji kao bivši košarkaš u sportskom duhu rješava sve eventualne konflikte – razgovorom i dogovorom u okviru zakonskih odredbi. Jedina tučnjava koja se u 19 godina njegova staža dogodila unutar prostorija pod njegovom nadležnošću odmah je prijavljena, a počinitelj kažnjen s još šest mjeseci zatvorske kazne. Triput su zatvorski čuvari pronašli opojne droge, a u nekoliko navrata mobitele, što je ispod prosjeka u usporedbi s drugim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj. Posljednji put zatvorski su čuvari mobitel pronašli još prije 16 mjeseci, no ni do danas nadležni nisu dostavili povratnu informaciju o tome tko ga je i kako unio u spavaonicu. U posljednje vrijeme to nije isplativo niti pokušavati, kaže Skitarelić, jer postoje uređaji za ometanje signala i otkrivanje mobilnih telefona.
 


Rješenje prenapučenosti u adaptaciji 3. kata zgrade


Osim premiještanja u neke druge kaznionice, upravitelj zatvora, Denis Skitarelić, ne vidi drugog konkretnijeg rješenja za trenutačno stanje u ovoj ustanovi. Vjeruje da će se situacija ubrzo promijeniti nakon najavljene adaptacije kaznionica u Šibeniku i Glini gdje bi se trebalo osigurati od 300 do 400 mjesta, a planirana je i adaptacija 3. kata zgrade zadarskog zatvora čime bi se dobilo još sedam spavaonica s 30 ležajeva. Zgrada je posljednji put adaptirana 2007. godine kada se u dijelu zatvorske zgrade dobilo sedam novih ćelija s 30 mjesta, čime je kapacitet s dotadašnjih 50 povećan na sadašnjih 84.




 


Dio zatvorske kazne zamijenili odlaskom u komunu


Svaki pritvorenik u zadarskom zatvoru ima pravo na neograničenu komunikaciju s odvjetnikom, no kada su posjeti u pitanju, ograničeni su na najuže članove obitelji i to samo jednom tjedno te prvu i treću nedjelju u mjesecu. Zatvorenici na izdržavanju kazni pravo na posjet imaju dva puta tjedno, a ukoliko udovolje uvjetima omogućavaju im se i izlasci s posjetama na šest ili osam sati, slobodni vikendi i slično. Kada je riječ o prijevremenom puštanju na slobodu, o tome odlučuje upravitelj zatvora u dogovoru sa Središnjim zatvorskim sustavom. U zadarskom zatvoru imali su i tri zamolbe za zamjenom dijela zatvorske kazne boravkom u komuni za liječenje ovisnosti te jedan u psihijatrijskoj bolnici.


 


Zatvorenik oslikao prostoriju za posjete


Jedan od zadarskih zatvorenika koji je iza rešetaka završio zbog zloporabe opojnih droga tijekom svog posljednjeg boravka prošle zime dane je kratio iskoristivši svoj umjetnički talent. On je na zidovima prostorije za posjete ostavio svoj raznobojni pečat naslikavši zadarske Morske orgulje, Sv. Donat, a kutak za one najmlađe posjetitelje oživio je likovima iz Disneyjeve priče o Snjeguljici i sedam patuljaka. Kazna mu je istekla prije nego što je Snjeguljici dovršio lice, no neslužbeno smo doznali kako se upravo ovih dana vratio pa je za očekivati i da će dovršiti svoje malo umjetničko djelo.


 


Rade iako su u zatvoru


Dvojici Zadrana Uprava zatvora odobrila je nesmetani rad na poslovima koje su i prije dolaska na odsluženje zatvorske kazne obavljali. Njihov dan započinje ustajanjem u sedam, kao i svim ostalim zatvorenicima, no umjesto ustaljenog rasporeda oni potom odlaze na svoja radna mjesta; jedan kod poslodavca, a drugi u svoju tvrtku. I dok se njihovi radni kolege nakon osamsatnog radnog vremena upućuju svojim domovima, njih dvojica se vraćaju u ćeliju koja za njih nije besplatna. Kako doznajemo, boravak u zatvoru plaćaju 50 kuna dnevno, a od ukupno zarađenog prihoda tek 25 posto odlazi na njihov račun, dok ostalih 75 posto “sjeda” na račun zatvora. Taj novac koristi se za adaptaciju prostora, opremu i slično.


 


Rijetki koriste zatvorske uniforme


Iako im zakon omogućava korištenje zatvorskih uniformi koje se sastoje od košulja i džins hlača, većina zadarskih zatvorenika tijekom izdržavanja kazni ili mjera pritvora koriste svoju odjeću. Nju mogu, zbog specifičnih uvjeta, jednom tjedno oprati i u zatvorskoj praonici, što je još jedna u nizu pogodnosti.


 


Mijenjaju novčane kazne zatvorskim pa odustaju


Iako se uz sve pogodnosti čini kako život u zatvorskoj ćeliji i nije tako nesnosan te se u posljednje vrijeme zbog recesije često može čuti da je bolje otići u zatvor nego plaćati kazne, u praksi to i nije baš tako. Naime, kako doznajemo od zatvorskih čuvara, nije rijedak slučaj da osobe koje su novčanu kaznu odlučile zamijeniti zatvorskom, odustanu nakon svega dan ili dva. Život “pod ključem” s pet ili šest nepoznatih osoba na svega 16 metara četvornih na kraju će ipak odbiti svi oni koji imaju izbor.


 


Tri vjenčanja obavljena u zatvoru


U posebne zahtjeve uprava zadarskog zatvora ubraja one za sklapanjem brakova. Tako su od 1991. do danas u zatvorskoj kapelici sklopljena tri braka. “Odbjeglih nevjesti” nije bilo, a planova za bijeg, kaže upravitelj Skitarelić, vjerojatno ima i po nekoliko svaki dan.