Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bablje ljeto za bogove

14.09.2011. 22:00
Bablje ljeto za bogove


Vrućine su takve da imam dojam da je tek sredina srpnja ili početak kolovoza. A, Bogu hvala, nema gužve. I što je najbolje, ovomu nema kraja, zadovoljan je jedan od kupača na plaži Jadran


Toplo more, visoke temperature, a plaže poluprazne…
– Ovo je za bogove i nas Dalmatince, oduševljena je vremenom kupačica koja na plaži Jadran u morskim radostima uživa u društvu supruga i unuka.
Vrući rujan
– Ne pamtim da je ikada u ovo doba godine bilo tako lijepo vrijeme za kupanje. Gledajte ovu bonacu, nema gužve… Ma čista uživancija!
U razgovor se uključuje Zadranin koji tvrdi da i inače preferira kupanje u rujnu.
– Vrućine su takve da imam dojam da je tek sredina srpnja ili početak kolovoza. A, Bogu hvala, nema gužve. I što je najbolje, ovomu nema kraja, zadovoljan je naš sugovornik.
Na kupanju zatičemo i mladu majku iz Krapinskih Toplica koja sa svojom obitelji umjesto nekoliko dana, zbog izvrsnog vremena u Zadru ostaje puna dva tjedna.
– Kako je suprug tek u rujnu dobio godišnji, došli smo na nekoliko dana u Zadar kod prijatelja. Ponijeli smo topliju odjeću, koja je, naravno, ostala neiskorištena. Vrijeme nas je toliko ugodno iznenadilo, savršeno je, sve paše pa smo produžili boravak u Zadru.
Zadarski meteorolog Duško Kraljev potvrđuje da je ovakav broj kupača sredinom rujna na našem području neuobičajen.
– Znalo se dogoditi da u rujnu bude vrućih dana, ali ipak ne u kontinuitetu i to ovako dugo. Osim toga, ni more ne bi bilo ovako toplo. Naime, ovih je dana temperatura mora na zadarskom području negdje oko 25 stupnjeva Celzijevih, što je jako ugodno za kupanje. I, dakako, nekarakteristično za rujan. More se u odnosu na zrak sporije i zagrijava i hladi. Kako u kolovozu nije bilo ciklona, nije bilo jačih bura, juga, niti tramuntana, nije ga imalo što rashladiti. Inače, dugoročne prognoze su i najavljivale da će bablje ljeto biti ‘žestoko’ pa to i nije iznenađenje. Ljeta će u nekom idućem razdoblju imati tendenciju da budu sve dulja. No veće iznenađenje svakako je ovolika suša. To što je od početka godine palo ovako iznimno malo oborina, ističe Kraljev.
Na plažu i u listopadu
Najviša dnevna temperatura zraka u Zadru danima se kreće oko 30 stupnjeva Cezijevih, a u zaleđu je, doznajemo, i za stupanj-dva veća.
– Nama najbliže ljeto koje bismo s obzirom na temperature mogli usporediti s ovim je ljeto 2003. godine. I tada je bilo iznimno sušno i vruće, ali ipak polovinom rujna nije bilo ovako puno kupača. Mislim da možemo reći da nikad prije u ovo doba nije bilo toliko kupača, govori poznati zadarski meteorolog koji za usporedbu iznosi podatke o vremenu za rujan 2010. godine.
– Na današnji datum, dakle 15. rujna, bilo je vedro i toplo. Najviša temperatura iznosila je oko 25, a najniža oko 16 stupnjeva Celzijevih. No od 6. do 10. rujna padale su jake kiše, a kišno se razdoblje nastavilo i nakon 17. rujna. Lani je tako samo u rujnu na zadarskom području palo oko 180 litara kiše na metar četvorni, govori Kraljev i najavljuje:
– Vruće i suho vrijeme nastavit će se do kraja mjeseca, tako da će zadarske plaže najvjerojatnije i u listopadu biti pune domaćih kupača!


 NEOČEKIVANA MAGLA




Zadrane je jučer ujutro iznenadila gusta magla koja obično ne ide uz visoke temperature zraka kakve su ovih dana aktualne.
– Magla je posljedica velikih isparavanja mora. Ima dosta vlage, noću temperatura pada, stvara se kondenzacija i oblaci, odnosno magla na tlu. Kako su visoke temperature, magla je već oko 8 sati potpuno nestala, rekao je Duško Kraljev.