Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bibinje – mjesto s visokim natalitetom i 51 prvašićem

14.09.2011. 22:00
Bibinje – mjesto s visokim natalitetom i 51 prvašićem


Imamo 18 razreda, 10 viših i osam nižih razreda. Svaka generacija ima dva razreda osim petaša i osmaša kojih ima čak po tri odjeljenja. Viši razredi su u jednoj, a niži u dvije smjene. Nedostaju još tri učionice kako bi svi učenici išli na nastavu u jednoj smjeni, kaže ravnateljica Mirka Sikirić


Unatoč visokim temperaturama, zbog kojih je i odgođen početak nastave za tjedan dana, nakon dugog ljetnog odmora u ponedjeljak se ponovno oglasilo školsko zvono. Prve dane nastave uobičajeno najemotivnije zasigurno proživljavaju prvašići.
– U Osnovnu školu Stjepana Radića u Bibinjama u prvi razred je krenuo 51 učenik. Nastava se odvija u dva razredna odjeljenja, a prvašiće u novi svijet učenja i odrastanja uvode učiteljice Jasna Kevrić i Nada Režan, upoznala nas je Mirka Sikirić, ravnateljica bibinjske škole.
Dobrodošlicu najmlađim učenicima u atriju škole prigodnim programom su poželjeli njihove starije kolege iz drugih, trećih i četvrtih razreda.
– S današnjim danom postajete pravi učenici! Želim vam dobrodošlicu u školu, u kojoj ćete naći nove prijatelje i provesti najljepše dane u životu. A i vama, roditeljima, želim da smognete puno snage, strpljenja i živaca za svoje male školarce, poručila je Sikirić.
Namjera je bila da se na taj način prvašićima poželi sretan i uspješan početak nove školske godine.
– Započinje poseban dio vašeg života. Opravdajte naša očekivanja i očekivanja vaših roditelja. Znam da vam neće biti lako, ali zato su tu stariji da vam pomognu u tome. Samo budite hrabri i uporni. To će biti dovoljno da uspijete u svemu što ste naumili, navela je ravnateljica Sikirić.
Najmnogoljudnije naselje u Zadarskoj županiji ima visoku stopu nataliteta. Ipak, u školske klupe je sjelo 389 učenika ili 17 manje nego protekle školske godine kad ih je bilo 406.
– Imamo 18 razreda, 10 viših i osam nižih razreda. Naime, svaka generacija ima dva razreda osim petaša i osmaša kojih ima čak po tri razredna odjeljenja. Viši razredi su u jednoj, a niži u dvije smjene. Nedostaju nam još tri učionice kako bi svi učenici išli na nastavu u jednoj smjeni, kaže Sikirić.
Boravak u bibinjskoj školi iskoristili smo za kratki razgovor s nekim od prvašića, koji nisu krili zadovoljstvo što je nastava počela.
– Najljepše mi je s prijateljima iz vrtića. Jako mi se sviđa u školi, sve je lijepo, rekao je mali Ivan koji, kao i mnogi prvašići, već zna i čitati i pisati.
Njegove kolegice Dora i Nora iz susjednog prvog razreda također su s oduševljenjem dočekale prvi školski sat. Ni oduševljenje novom učiteljicom nisu krile. Danijel, također novi učenik bibinjske škole, tvrdi da je jedva čekao ponedjeljak, iako priznaje da ne zna što ga najviše raduje u školi. To tek treba vidjeti.