Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dio HDZ-a mrko gleda Karamarka

14.09.2011. 22:00
Dio HDZ-a mrko gleda Karamarka


Karamarko neće biti prvi na listi. Ako HDZ pobijedi bit će ministar, a ako izgubi bit će onda izborni sabor na kojem se može kandidirati


Svi u vodstvu HDZ-a smatraju da je povratak Tomislava Karamarka u stranku dobitak za HDZ i u političkom i u izbornom smislu, rekao je za naš list izvor iz samog vrha HDZ-a. Dodao je da će mu u HDZ-u međutim “teško ili nikada neće moći oprostiti 1994. kada je s Mesićem i Manolićem pokušao državni udar”.
– Bila je to njegova potpuno kriva procjena, kao i to što je nakon 2000. išao s Mesićem. Nekima u HDZ-u je objasnio da je smatrao da je Mesić desno, a kada je shvatio da nije da se odmaknuo od njega. Karamarko sigurno neće biti prvi na listi. Ako HDZ pobijedi bit će ministar, a ako izgubi bit će onda izborni sabor na kojem se može kandidirati. On sigurno ima veliku šansu biti visoko u stranci, rekao je jedan od čelnika HDZ-a.
S njegovim se mišljenjem, da bi Karamarko mogao biti od pomoći HDZ-u posebno što se tiče desnih birača, slaže se dio analitičara hrvatske desnice. Tako prof. Zdravko Tomac smatra da “Karamarko, kao snažna osoba ima veliku šansu na hrvatskoj desnici gdje inače vlada pustoš”.
– Bilo bi naravno bolje da se stavio na čelo jednog dijela udružene desnice, one umjerene, a nikako one ekstremne. Međutim, njegova će odluka da uđe u stranku bitno ojačati pozicije HDZ-a. Karamarko će biti čvrsti oslonac HDZ-u za okupljanje onih snaga koje su se zadnjih godina pokolebale u HDZ kao državotvornu stranku. Njegove su ambicije dosta velike i zadovoljan sam da je to napravio, rekao je Tomac. Dodao je da Karamarko ne bi trebao imati problema s prigovorima koji dolaze s desnice da je kao šef SOA-e pomogao uhićenje generala Ante Gotovine u Španjolskoj.
– Nema u hrvatskoj politici nikoga tko ne snosi dio odgovornosti za ono što je Hrvatska napravila Anti Gotovini. Može se razgovarati o mjeri, ali definitivno svi snosimo odgovornost. Netko više, netko manje. Stvar je u tome da je Hrvatska morala, da uđe u EU i NATO, napraviti neke stvari koje se nikome nisu sviđale i koje su bile moralno upitne. I to je krivica svih nas, rekao je Tomac.
Nekadašnji član HDZ-a Tomislav Jelić smatra da Karamarko neće imati nikakav utjecaj na politička zbivanja jer će se utopiti na listama HDZ-a, te dodaje da ga desni birači sigurno neće podržati zbog svega što je radio kao šef SOA-e i potom ministar.
– Karamarko nema nikakve ideologije. On može biti i ljevičar i desničar i liberal i komunist. To se može iščitati iz političke povijesti Hrvatske u zadnjih 20 godina. On je bio šef kabineta Franji Greguriću i Josipu Manoliću, te šef kampanje i potom godinama desna ruka Stipe Mesića. Naravno, Karamarko će imati veliku podršku jedne medijske kuće, ali ne vjerujem da će mu i to pomoći, rekao je Jelić.


 JURČEVIĆ: POVLAČE SE OČAJNIČKI POTEZI




Profesor Josip Jurčević ne vjeruje da će Karamarkov ulazak u HDZ imati bilo kakav utjecaj na političke procese zbog toga jer je “pri kraju proces samoubojstva i samouništenja HDZ-a”.
– I sada u HDZ-u povlače očajničke poteze. Uskoro se vjerojatno može očekivati ulazak još nekih javnih osoba. Međutim, sve to neće bitno promijeniti poziciju HDZ-a. Ovo što sada izlazi u medije samo je vrh jedne korupcijske hobotnice i procesa koji je HDZ otvorio sam protiv sebe. HDZ bi jedino moglo spasiti da na sva čelna mjesta u stranci dođe kakvih stotinjak novih ljudi, ali to se sigurno neće dogoditi, rekao je Jurčević.