Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dr. Popoviću uvjetna kazna od osam mjeseci

14.09.2011. 22:00
Dr. Popoviću uvjetna kazna od osam mjeseci


Dr. Branko Popović proglašen je krivim jer je prilikom operacije slijepog crijeva Miroslava Maškarina, ocijenila je sutkinja, primijenio neadekvatan način liječenja


Umirovljeni kirurg riječkog KBC-a Dr.  Branko Popović (67) osuđen  je jučer u riječkome Općinskom sudu na osam mjeseci  zatvora s rokom kušnje od  dvije godine. Presudu je u  praznoj sudnici objavila sutkinja Sandra Vučković.
Dr. Popović proglašen je  krivim zbog kaznenog djela  nesavjesnog liječenja u odnosu na pacijenta Miroslava  Maškarina. Noću na 10.  srpnja 2006. godine dr. Popović je operirao slijepo crijevo tada 21-godišnjem Rabljaninu Maškarinu, da bi nepuna dva tjedna kasnije, 23.  srpnja Maškarinu amputirana  lijeva noga u visini polovice natkoljenice – kao posljedice operacije slijepog crijeva.
Umjesto sutkinje presudu  je novinarima u najkraćim crtama na ulazu u zgradu suda  “prepričala” glasnogovornica  sutkinje Sandra Juranović.
Nesavjesno liječenje
– Danas je sutkinja Sandra  Vučković objavila osuđujuću  presudu protiv dr. Branka Popovića. Osuđen je zbog  teškog djela protiv zdravlja  ljudi – nesavjesnog liječenja.  Dr. Popović je prilikom operativnog zahvata odstranjenja slijepog crijeva primijenio nepodoban način liječenja. Zbog toga je oglašen  krivim i osuđen, a snosit će i  troškove kaznenog postupka.  Visina troškova bit će  određena posebnim  rješenjem.
Prvi su iz sudnice izašli dr.  Popović i njegov branitelj Milenko Škrlec. Već po reakciji  dr. Popovića bilo je razvidno  da je osuđen. Na pitanje da  prokomentira presudu, umirovljeni liječnik je podigao  ruke u zrak kao da se predaje.  I teškim korakom, probijajući  se između brojnih novinara,  napustio je sud.
Njegov branitelj Škrlec nije  krio razočaranje.
– Nismo očekivali  osuđujuću presudu. Nema  sumnje da ćemo je osporavati! Žalit ćemo se čim dobijemo pismeni otpravak.  Izrečena presuda teško jepogodila moga klijenta, kazao je  Škrlec.
Tužiteljica Barbara Sandalj  kazala je, pak, da je zadovoljna osuđujućom presudom.
– Sama činjenica da je dr.  Popović osuđen govori u prilog da je naš Optužni prijedlog u kojem smo tražili  osam mjeseci bezuvjetnog  zatvora bio opravdan, kazala  je Sandalj.
Dr. Popović je osuđen jer je  pri laparoskopskoj operaciji  prilikom uvođenja troakara u  trbušnu šupljinu promjera 15  milimetara ozlijedio trbušnu  aortu. Prethodno je s troakarom od 12 milimetara uspješno sa stiletom odrezao  upaljeni dio slijepog crijeva.  Kako je odstranjeni crvuljak  bio prevelik – donesena je  odluka u njegovu vađenju s  instrumentom većeg promjera. I upravo je taj trenutak bio  koban za mladog Rabljanina.
Nalazi vještaka
Došlo je do obilnog unutarnjeg krvarenja a prve znakove “opasnosti” uočio je  anesteziolog jer je naglo  počeo padati tlak plina u trbušnoj šupljini. Potom dr. Popović donosi odluku da se u  trbušnu šupljinu uđe na klasičan način i načinio je laparotomiju. Potom s asistentom dr. Horvatom zaustavlja  prstima krvarenje iz aorte, a  nakon izvjesnog vremena u  operacijsku salu stižu dr. Arsen Depolo i dr. Miljenko  Uravić. Dr. Uravić je zašio  aortu, a pacijent je potom u  ranim jutarnjim satima prebačen u šok – sobu.
Tijekom suđenja sutkinja  Vučković imala je na raspolaganju vještačenje liječnika  iz Zagreba koji su utvrdili da  je dr. Popović pogriješio prilikom uvođenja drugog troakara. Tada je stiletom na vrhu  instrumenta ozlijedio aortu i  to zato što je troakar uvodio u  trbušnu šupljinu okomito –  umjesto pod kutom od 45  stupnjeva. To je ujedno i  ključni dio cijele operacije  zbog čega je dr. Popović  osuđen. Sutkinja je ispitala i  vještake iz Osijeka koji su  ustanovili da je dr. Popović  ispravno postupio i da je do  greške u liječenju Maškarina  došlo u JIL-u kada nije na  vrijeme uočen kompartmen  sindrom – odnosno naglo oticanje nogu. Sutkinja je na  raspolaganju imala i nalaz  vještaka iz Splita koji su također ustanovili da je do  grešeke došlo u šok-sobi. Liječnici Hrvatske liječničke  komore i riječkog KBC-a u  svojim izvješćima su ustanovili da je dr. Popović postupao  po pravilima struke.