Sirana koja osvaja nagrade i tržišta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Paška sirana dobila je nagradu za najvećeg proizvođača ovčjeg mlijeka u kategoriji trgovačkih društava

Na 19. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji je trajao od 9. do 11. rujna Paška sirana dobila je nagradu za najvećeg proizvođača ovčjeg mlijeka u kategoriji trgovačkih društava.

Pokrovitelj sajma bilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a to je najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji. Na sajmu je bilo oko 400 izlagača iz cijele Hrvatske.

- Ovo je treća godina zaredom kako je Paška sirana dobila ovo prestižno priznanje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, rekla je Martina Pernar, voditeljica marketinga u Paškoj sirani.

Članovima uprave Paške sirane nagradu je dodijelio Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu s najvećim pogonom za proizvodnju sireva i kapacitetom za proizvodnju 800 tona sira godišnje. Uz Paški sir, proizvodi i sireve Primorac, Pramenko, Dalmatinac i Trapist, a nedavno je počela i proizvodnja sira Mediterano koji je obogaćen otočnom kaduljom.

Paška sirana svoje sireve izvozi u nekoliko europskih zemalja i u SAD, a nedavno je Centar za certificiranje Halal kvalitete Paškoj sirani dodijelio Halal certifikat koji je preporuka kvalitete muslimanima diljem svijeta.

Na temelju Halal certifikata Paška sirana svoje sireve može izvoziti u 44 zemlje svijeta u kojima prevladava stanovništvo islamske vjeroispovijesti i na taj je način za Pašku siranu otvoreno novo golemo tržište.

Temelj proizvodnje Paške sirane je Paški sir koji je i najtraženiji, međutim proizvodnja Paškog sira se ne može znatno povećavati jer je ograničena količinom sirovine, odnosno mlijeka paške ovce.

Paška sirana ima vlastito stado od 3.000 ovaca, a mlijeko otkupljuje i od oko 250 otočnih ovčara. U posljednje tri godine mnogi ovčari s Paga većinu mlijeka prodaju otočnim siranama i tako je i Paška sirana uspjela otkupiti veću količinu ovčjeg mlijeka i povećati proizvodnju Paškog sira. Za proizvodnju ostalih sireva sirovina nije ograničena jer se proizvode od ovčjeg mlijeka s kontinenta i od kravljeg mlijeka.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno