Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sirana koja osvaja nagrade i tržišta

14.09.2011. 22:00
Sirana koja osvaja nagrade i tržišta


Ovo je treća godina zaredom kako je Paška sirana dobila ovo prestižno priznanje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, rekla je Martina Pernar, voditeljica marketinga u Paškoj sirani
Na 19. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji je trajao od 9. do 11. rujna Paška sirana dobila je nagradu za najvećeg proizvođača ovčjeg mlijeka u kategoriji trgovačkih društava.
Pokrovitelj sajma bilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a to je najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji. Na sajmu je bilo oko 400 izlagača iz cijele Hrvatske.
– Ovo je treća godina zaredom kako je Paška sirana dobila ovo prestižno priznanje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, rekla je Martina Pernar, voditeljica marketinga u Paškoj sirani.
Članovima uprave Paške sirane nagradu je dodijelio Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu s najvećim pogonom za proizvodnju sireva i kapacitetom za proizvodnju 800 tona sira godišnje. Uz Paški sir, proizvodi i sireve Primorac, Pramenko, Dalmatinac i Trapist, a nedavno je počela i proizvodnja sira Mediterano koji je obogaćen otočnom kaduljom.
Paška sirana svoje sireve izvozi u nekoliko europskih zemalja i u SAD, a nedavno je Centar za certificiranje Halal kvalitete Paškoj sirani dodijelio Halal certifikat koji je preporuka kvalitete muslimanima diljem svijeta.
Na temelju Halal certifikata Paška sirana svoje sireve može izvoziti u 44 zemlje svijeta u kojima prevladava stanovništvo islamske vjeroispovijesti i na taj je način za Pašku siranu otvoreno novo golemo tržište.
Temelj proizvodnje Paške sirane je Paški sir koji je i najtraženiji, međutim proizvodnja Paškog sira se ne može znatno povećavati jer je ograničena količinom sirovine, odnosno mlijeka paške ovce.
Paška sirana ima vlastito stado od 3.000 ovaca, a mlijeko otkupljuje i od oko 250 otočnih ovčara. U posljednje tri godine mnogi ovčari s Paga većinu mlijeka prodaju otočnim siranama i tako je i Paška sirana uspjela otkupiti veću količinu ovčjeg mlijeka i povećati proizvodnju Paškog sira. Za proizvodnju ostalih sireva sirovina nije ograničena jer se proizvode od ovčjeg mlijeka s kontinenta i od kravljeg mlijeka.