Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Napunila se pojilišta

Autor: Josip Portada

14.09.2012. 22:00
Napunila se pojilišta

Foto: Josip PORTADA



Ova kiša je pomogla, ali smo do sada imali velike troškove koji se ne mogu nadoknaditi. Ipak, sada na pašnjacima ima vode, kaže paški ovčar Franći Sabalić, koji je proteklih tjedana na pašnjake donio 55.000 litara vode kako bi napunio pojilište
Sredina rujna Pagu  je donijela obilnu kišu koju  su otočni ovčari dugo i nestrpljivo čekali. Palo je oko  100 litara kiše po četvornom  metru i pojilišta na pašnjacima su se napunila što će  smanjiti troškove pojenja  ovaca.
– Ova kiša je pomogla, ali  smo do sada imali velike  troškove koji se ne mogu  nadoknaditi. Ipak, sada na  pašnjacima ima vode, kaže  paški ovčar Franći Sabalić.
Sabalić je proteklih tjedana na pašnjake donio 55.000  litara vode kako bi napunio  pojilište.
– To je velika količina vode  koju sam morao platiti, ali  ovca mora piti. Sva voda se  potrošila, ali nisu ovce sve  popile. Dio je ishlapio jer su  bile velike vrućine, a i tu  vodu koja je ishlapila trebalo  je platiti, kaže Sabalić.
Voda se na pašnjake dovozi cisternama koje se pune  u „Paškoj sirani”, a plaćaju  je ovčari. Sabalić kaže kako  bi kiša mogla pomoći u obnavljanju trave na pašnjacima, a to je ono što ovčari  najviše žele jer će imati manje troškova za dohranjivanje ovaca.
– Na pašnjacima bi se mogla obnoviti trava, ali samo  ako potraje toplo vrijeme.  Kada ovce jedu svježu, mladu travu manje ih treba  dohranjivati, ali i manje piju  vodu, kaže Sabalić.
Paška ovca dnevno pojede  oko kilogram hrane i popije  oko pet litara vode. Brdske  lokve i bunari su se napunili  vodom i na pašnjake za sada  ne treba donositi vodu, ali  još uvijek nije sigurno hoće li  narasti nova trava. Ovce su  gravidne i potrebno im je  osigurati dovoljnu količinu  hrane.
Neki ovčari su za dohranjivanje ovaca već potrošili i  po dva kamiona sijena. Za  oko tri mjeseca ovce će se  ojanjiti i tada će početi sezona mužnje. Ovčari procjenjuju kako će se proizvesti  jednaka količina ovčjeg mlijeka kao i prošle godine, a to  znači da će se proizvesti i  približno jednaka količina  Paškog sira. No, zbog velikih  troškova koje su imali zbog  suše, zarada ovčara bi mogla  biti najmanja u posljednjih  dvadesetak godina.