Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nema boljih ili lošijih vremena da se govori o intelektualcima

Autor: Ante Rogić

14.09.2012. 22:00
Nema boljih ili lošijih vremena da se govori o  intelektualcima

Foto: Vedran SITNICA



Nema boljih ili lošijih vremena da se govori o intelektualcima, najgore je kad se ne govori – Nikola Petković


Intelektualci i  rat, 1939. – 1947. godine,  tema je ovogodišnjih Desničinih susreta, znanstvenog  skupa koji je počeo jučer u  hotelu Funimation na Boriku, a završava sutra u Kuli  Stojana Jankovića u Islamu  Grčkom.
Sedmi “Desničini susreti”,  zadržavajući kritičko propitivanje fenomena suvremene kulture i povijesti, s  težištem na komparatističkim pristupima, ove su  godine nastavili raspravu o  temi Intelektualci i rat,  1939. – 1947. godine.
Uvažavajući različite mogućnosti istraživačkih kritičkih pristupa, ovogodišnji  “Desničini susreti” fokusirat  će se na onovremene i suvremene ideološke aspekte  prezentacije i reprezentacije  navedenog razdoblja u kulturi i povijesti, kako u hrvatskom tako i širem južnoslavenskom okviru, odnosno u regionalnim kontekstima.
Pritom je težište rasprava  na predmetima istraživačkih  interesa i pristupima koji  dosada nisu bili kritički  reflektirani.
“Desničini susreti 2012.”,  kao i prethodni skupovi,  imaju naglašeno istraživačku orijentaciju. Pozdravljajući okupljene Drago  Roksandić je istaknuo kako  se nastavlja prošlogodišnja  tema, a ako se uspije realizirati sve predviđeno biti  će materijala za dvije knjige.
– Ovo je jedan pokušaj da  se brojne kontroverzne  baštine 20. stoljeća propita u  širem značenju. Ono što bi  htjeli ove godine je vidjeti  koji su temneljni problemi  pisanja povijesti intelektualaca, intelektualna historija.  Kako bismo to uspjeli učiniti  transparentnim dići ćemo  sve na jednu višu razinu,  kazao je Roksandić.  Pročitao je pismo Nikole  Petkovića, predsjednika Hrvatskog društva pisaca koji  je naglasio kako je ključ  naše budućnosti u našoj  prošlosti. “Tema intelektualaca kod nas je često krivo  procijenjena. Nema boljih ili  lošijih vremena da se govori  o intelektualcima, najgore je  kad se ne govori”, istaknuo  je Petković.
Zoran Kovač kazao je kako o Drugom svjetskom ratu  toliko toga nismo spoznali,  posebice s ove intelektualne  strane.
– Poslije Drugog svjetskog  rata za moju generaciju, ako  bi se htjelo govoriti morao si  birati stranu. U rat je  uvučeno mnogo više ljudi,  nego što izravno ratuje. Odgovornost je jedina odgovornost prema drugomu, poručio je Kovač.