Nezanemariv dio kruzerskog posla

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Nastavak je trenda porasta broja kruzera po Jadranu i u prvih sedam mjeseci za koje imamo podatke državne statistike. Kružnih je putovanja bilo 417 ili četiri posto više nego u istom razdoblju lani, pri čemu je tim brodovima Hrvatsku posjetilo 617 tisuća putnika ili 10,3 posto više.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju i da je u prvih sedam mjeseci ove godine za 17,5 posto povećan broj dana boravka tih brodova u hrvatskom Jadranu, na ukupno 872 dana.

Uobičajeno, najviše brodova na kružnim putovanjima, 72 posto, prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo je na području Dubrovačko-neretvanske županije, koju slijedi Splitsko-dalmatinska, gdje je to učinilo 16 posto od ukupnog broja kruzera u sedam mjeseci. To je ukupno 87,7 posto. U  ostale četiri županije: Šibensko-kninskoj (4,1 posto), Zadarskoj i Istarskoj (3,4 posto svaka) i Primorsko-goranskoj (1,4 posto).

- Mi smo u ovoj godini imali, odnosno po najavljenom ćemo imati 53 pristajanja kruzera, te smo uz to imali osam "home-port" operacija. Dakle ove "home-port" operacije uzimaju 34 dana zauzeća obale, a riječ je o manjim kruzerima koji su ovdje redovno i često ostaju po nekoliko dana pri pristajanju. Lani smo imali 20.750 putnika na tim kruzerima, a ove godine računamo dosegnuti do 40.000 putnika. Uz spomenute kruzere imamo, istina pod Županijskom lučkom upravom, desetak ticanja u Salima, odnosno Ižu. Tijekom rujna imali smo, odnosno imat ćemo trinaest pristajanja i desetak najavljenih za listopad. Upravo je na pristaništu jedan od značajnijih Aida Aura iz kompanije Aida Cruissers, kazao nam je Emil Bilić, upravitelj Lučke uprave Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno