Kad nešto nanjuše, laju ili legnu na lokaciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Na terenu kod Karlobaga

Arheološki lokalitet Drvišica u Karlobagu istražuje se već treću godinu zaredom. Dosadašnja istraživanja bila su usmjerena na istraživanje prapovijesne gradine i nekropole te crkve sv. Vida. No, ove godine u istraživanju je korišten nesto drugačiji pristup, potpuno novi na europskom tlu. Lokalitet je sveobuhvatan, obuhvaća razdoblja od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

Markirali više lokacija

- Tijekom prošle istraživačke kampanje bili smo usmjereni na istraživanje nekropole Drvišice. Ove godine pokrenuli smo pilot projekt i u istraživanjima upotrijebili pse specijalizirane za detektiranje ljudskih ostataka. Naime, bila nam je namjera otkriti jesu li psi u stanju detektirati puno starije ljudske ostatke od onih koje su do sada otkrivali. U kontaktu s inozemnim kolegama i pregledom literature ustanovili smo kako su najstariji ljudski ostaci u svijetu koje je pas dosad markirao starosti oko 800 godina, istaknula je dr. sc. Vedrana Glavaš, voditeljica istraživanje na lokalitetu Drvišici navodeći kako se u SAD-u psi povremeno koriste u arheološkim istraživanjima, ali za otkrivanje grobova do 200 godina starosti.

U lipnju ove godine ekipa arheologa dolazi na teren s Andreom Pintar, glavnom instruktoricom za obuku pasa tragača za ljudskim ostacima, i počinje pretraga terena.

- Psi su markirali više lokacija. Njihov način rada je takav da prvo pretražuju teren, a potom se odlučuju na označavanje najjačeg izvorišta mirisa. Njihov način markiranja je različit, ovisno o psu, a može biti lavež ili lijeganje na lokaciju. Budući da smo na jednoj od lokacija imali markacije tri psa, odlučili smo to i provjeriti arheološkim iskopavanjem. Čim smo počeli kopati naišli smo na ostatke groba, čime smo uvidjeli da su psi legli, odnosno lajali izravno na poziciju prapovijesnog groba, tj. grobne škrinje. Istraživanja su pokazala da grob datira u 8. stoljeće prije Krista, i iz istog je vremenskog perioda kao i grobovi otkriveni tijekom prethodne istraživačke kampanje, ističe zadarska arheologinja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno