Po zapošljavanju invalida Zadarska županija ipak iznad državnog prosjeka

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Irena Dragić, predstojnica zadarskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Projekt INTOwork jučer su u Gradskoj knjižnici predstavile Irena Dragić, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar i Sandra Vukić, rukovoditeljica odjela za provođenje projekata u zadarskom Zavodu za zapošljavanje i voditeljica INTOwork projekta.

Vrijednost projekta 137.552 eura

Korisnik projekta čija je vrijednost 137.552 eura, od čega EU financira 70,4 posto, je Zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar, uz partnere i udruge, Udrugu tjelesnih invalida Zadarske županije, Udrugu osoba oštećena sluha, Udrugu slijepih i Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.

Cilj projekta je osposobljavanje na radnom mjestu osoba sa invaliditetom, kako bi se povećale njihove sposobnosti, te da bi postali konkurentniji na tržištu rada.

Irena Dragić, predstojnica zadarskog Zavoda za zapošljavanje pohvalila je visok postotak zaposlenih osoba s invaliditetom u našoj županiji, s 35,5 posto zaposlenih osoba s invaliditetom Zadarska županija iznad je državnog prosjeka. To međutim, nije dovoljno, jer kako naglašava Dragić, svi zajedno moramo težiti zapošljavanju svih osoba s invaliditetom koje su evidentirane na Zavodu, a mogu ići na tržište rada.

- Ovaj projekt od iznimne je važnosti za društvo u cjelini. Putem radionica, indidvidualnih savjetovanja, razgovora sa poslodavcima omogućit ćemo osobama s invaliditetom da postanu ravnopravni članovi društva i da se što prije uključe na tržište rada. Upoznat ćemo i poslodavce o prednostima zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi u konačnici ovaj projekt doprinio njihovom još većem njihovom zapošljavanju. Mi naime, moramo učiniti sve da na Zavodu ne bude prijavljena niti jedna osoba sa invaliditetom koja može biti uključena u tržište rada, istaknula je Dragić.

Pomoć Grada, praksa u hotelu Porto

Više o samom projektu kazala je voditelja Sandra Vukić, istaknuvši podatke kako trenutno u Zadarskoj županiji 112 osoba s invaliditetom traži posao.

- INTOwork projekt za cilj ima povećati svijest javnosti i poslodavaca o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Od ukupno 50 polaznika, odabrat će se njih 20 koji će sudjelovati na radionicama za osoposobljavanje u okviru IT sektora, te ugostiteljskih djelatnosti. Oni će proći kroz individualna savjetovanja, motivacijske radionice, sudjelovat će u treningu socijalnih vještina, kao i u radionicama o aktivnom traženju posla, te psihosocijalnog osnaživanja kroz grupni rad s psihologom, pojasnila je Vukić.

Na kraju godine pozvat će se 30-ak poslodavaca kojima će se predstaviti mogućnosti i prednosti pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.

- Praktičnu nastavu za ugostiteljske djelatnosti polaznici će odraditi u hotelu Porto, dok će im u osposobljavanju za IT stručnjake pomoći djelatnci Grada Zadra, inače partnera projekta INTOwork, dodala je Vukić.

U sklopu projekta uspostavit će se i mobilni tim za podršku i terenski posjet poslodavcima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno