Pozornost na demografskom trendu starenja

Slika korisnika admin
Autor: 
Pokazna vježba pružanja prve pomoći

U Biogradu je 12. rujna obilježen Svjetski dan prve pomoći u želji da se usmjeri pozornost na globalni demografski trend starenja stanovništva. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca stoga je i odabrala temu "Prva pomoć i starenje stanovništva".

Ovogodišnje obilježavanje nadovezuje se na prošlogodišnji moto "Budi heroj - spasi život" s porukom kako je prva pomoć za "svakog i svugdje". Osobe starije životne dobi također mogu biti "heroji" i pružiti prvu pomoć u slučaju potrebe te mogu svoja znanja prenijeti na mlađe generacije. Budući da se do 2050. godine u svijetu očekuje udvostručen udio osoba starijih od 60 godina važno je graditi pozitivno mišljenje o starenju kao normalnom životnom procesu i razvijati programe podrške s ciljem prevencije njihove socijalne isključenosti. Jačanjem mobilnosti i samopouzdanja osoba starije životne dobi jača se njihova osobna sigurnost što u konačnici rezultira zdravijom zajednicom.

Svake godine na Svjetski dan prve pomoći Hrvatski Crveni križ organizira razne aktivnosti koje provode lokalna društva Crvenih križeva kojima se želi osvijestiti šira javnost o važnosti poznavanja pravilnih postupaka prve pomoći, osobito u slučaju prestanka disanja i rada srca, besvjesnog stanja, gušenja stranim tijelom, jakog krvarenja, a kada je neophodno pružiti neodgodivu prvu pomoć na mjestu događaja.

Stoga je 11. rujna u vjećnici Grada Biograda na Moru održano predavanje i obuka iz prve pomoći za osobe starije životne dobi koju je vodio dr. Svemir Jeržebek, a provedena je i akcija mjerenja krvnog tlaka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno