Sabolić: Hrvatsku su obranili njeni građani, a ne bankari

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Saborska zastupnica iz Zadra Vesna Sabolić

Saborska zastupnica Narodne stranke reformista, Vesna Sabolić, održala je novinsku konferenciju o aktualnim temama o kojima će na narednoj sjednici raspravljati Hrvatski sabor, posebno se osvrnuvši na Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima. Reformisti žele iskazati potporu građanima zaduženim u švicarskim francima i zahvaliti im na uloženom trudu u rješavanju ovog problema, istaknula je Sabolić.

- Mnogobrojne presude u RH potvrdile su tvrdnje udruge Franak da su krediti u švicarskim francima nezakoniti. Prijedlog ministra Lalovca i Vlade RH, te čvrsti stav premijera Milanovića ulijevaju nadu da će ta nepravda u dobrom dijelu biti ispravljena. Mi taj prijedlog Zakona podržavamo. On je donekle sličan jednom od načina rješavanja tog problema koji je zagovarala Narodna stranka reformista, iako smo mi bili skloniji prvoj varijanti, a to je konverzija kredita u kune i zabrana plasiranja kredita u stranim valutama. Na taj način postigao bi se puno jači efekt, a to je ispravljanje nepravde prema velikom broju građana s jedne strane i jačanje monetarnog suvereniteta RH s druge strane. HDZ se sada protivi prijedlogu zakona kojim se ispravlja nepravda prema hrvatskim građanima i sanira nastala šteta, a zaboravlja da je upravo njihova Vlada omogućila uvođenje valutne klauzule, dakle uvela je tuđu valutu kao konkurenciju vlastitoj valuti i time narušila monetarni suverenitet RH, kazala je Sabolić. 

Krediti u francima

Naglasila je i kako bi vlast trebala štititi svoje građane i suverenitet države, zbog čega Reformisti podržavaju angažman ministra Borisa Lalovca i udruge Franak, bez čijeg pritiska teško da bi se ovo pitanje ikada riješilo. Za Hrvatsku je velika stvar što je jedna građanska akcija urodila plodom vraćajući time građanima samopouzdanje.

Sabolić je najavila zalaganje saborskih zastupnika Reformista da se zakonom obuhvate svi građani koji su imali ili imaju kredite u francima, a isto tako da nadležna ministarstva hitno poduzmu mjere oko kredita Raiffeisen zadruga iz Austrije kako bi se spriječile nelegalne ovrhe i deložacije građana. Reformisti smatraju da su građani postali žrtve nezakonitog, nemoralnog i nepoštenog djelovanja stranih fizičkih i pravnih osoba koje su se udružile sa sličnim pravnim i fizičkim osobama u Hrvatskoj, što je našim građanima dalo privid legalnosti.

- Stoga smo Petar Baranović i ja, potaknuti saznanjima koje smo dobili od udruge Franak, pokrenuli inicijativu i prikupili još potrebnih 14 potpisa saborskih zastupnika, za osnivanje istražnog povjerenstva radi utvrđivanja svih činjenica u vezi s plasmanom kunskih kredita s valutnom klauzulom - najavila je zastupnica Reformista.

Osvrnula se i na Zakon o stečaju potrošača što ga je Sabor usvojio na nedavnoj izvanrednoj sjednici. Naime, Reformisti su podržali i ovaj prijedlog Zakona, napominjući kako Zakon nije savršen, ali je našim građanima potreban. Spornim u Zakonu smatra naziv "potrošač", te je po njima puno prikladniji naziv "osobni bankrot" ili "stečaj".

- Ova je država bila u daleko težim situacijama, sjetimo se Domovinskog rata, pa su je njezini građani branili i obranili, a ne bankari. Pa, neće nam valjda osam stranih banaka sada krojiti sudbinu. Narodna stranka reformisti u potpunosti podržava ovaj zakon koji između ostalog jamči opstojnost srednje klase koja je u Hrvatskoj opasno ugrožena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno