Ustavni sud ukinuo imenovanje Tine Grgas sutkinjom Trgovačkog suda u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Trgovački sud u Zadru

Tina Grgas, sutkinja i glasnogovornica Trgovačkog suda u Zadru, mora prestati s radom jer je Ustavni sud zbog utvrđenih nepravilnosti ukinuo odluku o njezinu imenovanju. Na te nepravilnosti ukazao je jedan od ukupno četvoro kandidata koji su se u prosincu prošle godine javili na natječaj za upražnjeno radno mjesto, a riječ je o sucu Općinskog suda u Zadru Mariju Pešiću.

Vijeće Ustavnog suda, pod predsjedanjem sutkinje Snježane Bagić, Pešićevu je tužbu ocijenilo osnovanom, ukinulo odluku Državnog sudbenog vijeća kojom je 12. prosinca prošle godine za sutkinju Trgovačkog suda u Zadru imenovana Tina Grgas, dotadašnja viša sudska savjetnica u Općinskom sudu u Benkovcu - Stalna služba u Obrovcu te naložilo Državnom sudbenom vijeću da postupak odabira suca Trgovačkog suda ponovi.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda stoji kako je Mario Pešić podnio ustavnu tužbu protiv odluke DSV-a jer njegovu kandidaturu nisu niti razmatrali ocijenivši da on ne može biti kandidat u skladu s mjerodavnim odredbama ZoDSV-a za upražnjeno sudačko mjesto.

Spornim se pokazalo to što sudac Mario Pešić nije pohađao Državnu školu za pravosudne dužnosnike koja je osnovana nakon što je on imenovan sucem, a čime je on, a samim time i svi ostali suci, doveden u neravnopravan položaj te su samim time povrijeđena njegova ustavom zajamčena prava.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU...
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno