Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Navršava se 25 godina od napada na važni odašiljač Grbe

14.09.2016. 22:00
Navršava se 25 godina od napada na važni odašiljač Grbe


U petak 16. rujna bit će točno 25 godina otkako su zrakoplovi bivše JNA izveli svoj prvi snažniji napad na zadarskom području raketirajući tada srednjovalni odašiljač Radio Zagreba jakosti 1.200 kW, koji se nalazi na mikrolokaciji Rašinovac u okruženju mjesta Nin, Grbe i Vrsi. Bio je to ujedno prvi neprijateljski napad izveden na početku Domovinskog rata na zadarskom području.
 Nebranjeni odašiljač je napadnut oko 11 sati s 12 ubojitih raketa razorne moći. U preciznom napadu pogođena su dva od četiri 132 metra visoka antenska stupa, koja su odmah potom kao pokošena pala na zemlju. Pored stupova pogođene su i razorene pripadajuće im antenske kućice. Istog dana oko 12.15 sati zrakoplovi ponovno raketiraju taj odašiljač s još 12 raketa, koji je time bio potpuno onesposobljen za daljnji rad.
  Kako se ubrzo pokazalo, neprijatelju je bio prvenstveni cilj onesposobiti, a ne do temelja uništiti ovaj iznimno važan objekt, koji je na 12 hektara državnog zemljišta izgrađen i pušten u rad 15. svibnja 1985 godine na Dan radija. Oni su odašiljač Grbe po onodobnim informacijama imali u planu osvojiti te ga koristiti za svoje potrebe, kao što su to prije učinili s hrvatskim odašiljačima na Tovarniku, kod Korenice i na Ćelavcu. Preko njih su namjeravali uvesti sveopću blokadu hrvatskog informativnog sustava.
 Štete izazvane raketiranjem procijenjene su tada na 2,5 milijuna dolara, koje agresor nikada nije podmirio. No zahvaljujući stručnjacima  Odašiljači i veze te djelatnicima odašiljača Rašinovac, ubrzo nakon raketiranja ovaj objekt ponovno je djelomično stavljen u funkciju te je do  travnja 2004. godine radio samo s jednim antenskim stupom, odnosno sa četvrtinom snage. Naime, početkom 2004. godine ponovno su podignuta dva potpuno nova stupa, u čiju su gradnju, podizanje i opremanje antenskih kućica i glavne zgrade Odašiljači i veze RH putem državnog proračuna investirali šest milijuna kuna. Time se čujnost programa Hrvatskog radija povećala za četiri puta, tako da se putem signala odašiljača Grbe odašilja program Glas Hrvatske za naše iseljenike, kao i hrvatskim pomorcima na svim svjetskim morima i oceanima.