Hoteli popunjeni do kraja rujna, buking za listopad na čak 60 posto

Slika korisnika valentinam
Dobru sezonu ne može zaustaviti ni elementarna nepogoda
Turisti koji su rezervirali boravak u Zadru su se na dan poplave i dan poslije raspitivali za stanje prometnica i infrastrukture, a svima njima promptno je odgovarao tim TZ grada Zadra
Marin GOSPIĆ
U Zadru trenutno boravi oko 11.500 gostiju

Na području grada Zadra trenutno je smješteno oko 11.500 gostiju, ne ubrajajući u kasnoj sezoni sve prisutnije goste u prolaznim grupama, koji se zadržavaju jedan dan uz obavezan razgled grada i slobodno vrijeme, saznajemo iz Turističke zajednice Grada Zadra. Kao i domaće, i njih je u ponedjeljak potpuno zateklo olujno nevrijeme i poplava koja je u samo jedno jutro potopila grad, ali ta situacija - kako saznajemo od Ante Galića iz TZG Zadra, nije naštetila zadarskom turizmu.

Upiti turista

- Uslijed zaista iznimnog nevremena bilo je primjetno da se oni gosti koji su već prisutni u gradu zanimaju za stanje prometnica i infrastrukture, no ono što je najviše obilježilo taj dan, ali i dan kasnije jest veliki broj upita koje smo zaprimili putem privatnih poruka na službenim kanalima Turističke zajednice na društvenim mrežama (profil Like Zadar na Facebooku i Twitteru te nešto manje na Instagramu) od strane gostiju koji su rezervirali smještaj na zadarskom području i tek su trebali pristići letovima ili automobilom. Naš tim je svima njima vrlo brzo i precizno odgovarao o trenutnom stanju na prometnicama, eventualnim planiranim kašnjenjima letova i vremenskoj prognozi, kaže Galić pa su tako svi na vrijeme bili obaviješteni kako njihov boravak u Zadru neće omesti iznenadna situacija koja je zadesila Donatov grada. Iako ni neki turistički objekti nisu mogli izbjeći majku prirodu, zahvaljujući brzoj reakciji službi sve je rješavano vrlo promptno.

- Više je objekata na području grada Zadra imalo određenih problema s poplavama, i to uglavnom u podzemnim postrojenjima, strojarnicama, kuhinjama ili garažama. No, kako osnovna zakonska regulativa pokriva i taj dio zaštite od prirodnih nepogoda, ali i uslijed brzih intervencija nadležnih službi i vatrogasaca, kojima je hotelski smještaj visoko na vrhu prioriteta, odmah nakon zdravstvenih ustanova, staračkih domova i institucija važnih za upravljanje gradskom infrastrukturom, sve su te situacije svedene na minimum i zaista nigdje nije bilo težih ili nerješivih situacija, saznajemo od Galića.

Dapače, po prizorima sa zadarskih ulica, ali i recimo dan poslije velike poplave s područja Nina, moglo se vidjeti da su turisti cijelu situaciju iskoristili kao pomalo neobičan doživljaj s odmora, o kojem će pričati obiteljima u svojim zemljama, a sve potkrijepljeno fotografijama.

Popunjeni kapaciteti

A s obzirom na broj turista koji još uvijek borave u Zadru, i da gužve na zadarskim ulicama još uvijek ne jenjavaju, ove posezone mogli bi se, nakon rekordne turističke sezone, bilježiti novi rekordi. Potvrđuje to i Galić.

- Ovo je prema svim pokazateljima rekordna turistička sezona, koju čak ni elementarna nepogoda koju smo doživjeli nije zaustavila, pa tako imamo više nego izvrsne najave za nastavak rujna i listopada u većini hotelskih kuća. Gotovo svi hoteli su popunjeni do kraja rujna, dok je do kraja listopada buking u većini objekata zasad i do 60%, što znači da bismo uz uvjet dobrog vremena mogli imati sezonu produženu kao nikad dosad. Privatni smještaj je također više nego zadovoljavajuće popunjen, a najave prolaznih, jednodnevnih grupa, bilo autobusnih ili kruzerskih gostiju, koji također konzumiraju ugostiteljske i turističke proizvode u gradu, su izvrsne. Odmah nakon posezone počinje adventski program i doček Nove godine, a potom već krajem siječnja i početkom veljače jedanaestodnevni, četvrti po redu Tuna, Sushi & Wine Festival, koje je već izgradio ime i postao prepoznatljivi brand. Sudeći po svemu nabrojanom, možemo sa zadovoljstvom govoriti o cjelogodišnjem turizmu u Zadru, zaključio je Galić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno