Polave odnijele zemlju - stiže grožđe iz Pojezerja

Slika korisnika valentinam
OKORJELI AGRONOM VIŽITAO STANJE U RAVNIM KOTARIMA NAKON NEZABILJEŽENOG POVODNJA I POPLAVA
Kada je riječ o kvalitetnom crnom grožđu tada se odlazi u područje Pojezerja, kraja između Bačinsih jezera, Vrgorca i Metkovića. Grožđe je tamo prvoklasno, govore braća Šintić iz Zadra koji su s prijateljima kupili Syrah. Grožđe ima 19,5 gradi sladora, a s prijevozom do Zadra stoji 5,50 kuna kilogram. Ima tamo kvalitetne plavine ili kako je zovu plavka, govori Ivan zvani HŽ. U Pojezerju je cijena plavine 3,50 kuna za kilogram
ZDRAVKO ŠINTIĆ- Što mu fali, grožđe zdravo i slatko

Ne da je pala dugo očekivana kiša, već je nastao potop. Najgore su prošli oni kojima su poplavljeni podrumi, gospodarski i stambeni objekti. Srijeda je i još iz brojnih podruma u Zemuniku, Murvici i drugim mjestima se ispumpava voda iz podruma, vrtova i okućnica.

Bujice promijenile međe

Osim štetu na stambenim i gospodarskim objektima poljoprivrednici zbrajaju štetu na poljoprivrednoj proizvodnji. Ne samo da je za neko vrijeme prekinut svaki rad na otvorenom, već su bujice promijenile konfiguraciju poljoprivrednog zemljišta. Mijenjao se je oblik parcela i međa. Dobar dio poljskih putova je nestao. Tijekom kiše pretvoreni su u vodotoke bujice koja je nosila sve pred sobom.

Kanali i akumulacije napunile su se vodom.

Puna akumulacija Grabovac

Prije nekoliko dana u akumulaciji Grabovac bilo je vode toliko da su mještani okolnih sela rukama hvatali ribe. Danas je puna kao da je sred zime.

Preko parcela s povrćem prošla je bujica i zamuljila tlo. Što će propasti, a što će se oporaviti vidjeti će se za nekoliko dana, govori Marko iz Islama Grčkog.

Maslinari trljaju ruke

Nakon kiša maslinari zadovoljno trljaju ruke. Plodovi su postali jedri i sada će se nastaviti sinteza ulja.

-Dobro bi bilo da tijekom listopada ne pada kiša, govori Krsto zadarski maslinar koji ima masline u Promini, Zadru i na Ugljanu. Već sutra ću ih zaštititi od maslinove muhe i obaviti gnojidbu govori Krsto o poslovima u maslinama.

Muke Stanka Ukalovića

Berba grožđa, jedan od najvažnijih poljoprivrednih radova prekinuta je samo toliko da se voda iz vinograda ocijedi i da se s čizmama može kretati kroz redove.

- Treba grožđe što prije potrgati, govori Stanko Ukalović iz Suhovara kojeg smo zatekli s dva prijatelja kako uz svu muku bere grožđe. Nakon suše obilna kiša će prouzročiti da bobice se napune vodom te se bojim da bi mogle pucati, a zatim trunuti.

Iz bolnice u vinograd

Ima Stanko iskustva sa svakakvim godinama. Posjeduje pet hektara vinograda što stolnih što vinskih sorata. Stolno grožđe otkupljivači su plaćali toliko da se nisu mogli pokriti troškovi, a sada ukoliko propadne vinsko ne znam što ću. Nije samo vinogradarstvo čime se bavi OPG Stanko Ukalović. Tu je nasad bresaka, nektarina, trešanja, marelica i smokava. Ima se i plastenik u kojem se proizvodi povrće. Sa svom tom proizvodnjom jedva povezuje kraj s krajem.

-Život od poljoprivrede iz godinu u godinu postaje neisplativ rezignirano, govori Stanko koji nakon operacije i izlaska iz bolnice odmah se uputio u vinograd. Doktor mi je rekao da moram mirovati, a kako ću kad sve u vinogradu propada.

Uz sorte vinove loze koje su se udomaćile na ravnokotarskom prostoru Stanko je posadio 2500 čokota Žlahtine. Grozdovi jedri i slatki upravo se sada beru. Moji stalni kupci traže Žlahtinu jer daje vino vrhunske kakvoće. Da ne zaboravim moja Žlahtina ima više sladora i aroma nego ona s otoka Krka gdje je najraširenija. Moja je preporuka da onaj tko hoće uživati u vrhunskom vinu uz ostale sorte neka posadi i Žlahtinu.

Do kiše berba grožđa nije bila u punom jeku, već su se pobrale i brale rane sorte: Merlot, Syrah i Chardonay, dok domaće sorte Maraština, Debit i Plavina, koje su najzastupljenije nisu se počele brati, ali zbog velike mogućnosti propadanja grožđa berba će se ovih dana intenzivirati.

Potraga za grožđem

Proljetni mraz je učinio svoje. Najviše su stradali vinogradi na Nadinskom blatu gdje je najveća proizvodnja u Ravnim kotarima. Dugotrajna suša također je smanjila količine grožđa koje se svake godine nude iz ravnokotarskih vinograda. Osim toga pojedine vinarije iz Slavonije kupuju visoko kvalitetno grožđe sorata Merlot i Syrah ne pitajući za cijenu. Vjerojatno im ravnokotarsko grožđe služi za kupažu s grožđem iz Slavonije. Na taj način poboljšavaju kakvoću svojih vina.

Grožđa već sada fali pa su pojedini vinoljupci potegnuli u druga vinorodna područja. Značajan broj vinoljubaca okreće se prema Slavoniji. Što fali graševini. Pijemo je po gostionama i restoranima, a zašto ne bi u vlastitoj konobi govori vinoljubac iz Sukošana koji već nekoliko godina kupuje grožđe u požeškom kraju.

Plavka iz Pojezerja

Kada je riječ o kvalitetnom crnom grožđu tada se odlazi u područje Pojezerja, kraja između Bačinsih jezera, Vrgorca i Metkovića. Grožđe je tamo prvoklasno, govore braća Šintić iz Zadra koji su s prijateljima kupili Syrah. Grožđe ima 19,5 gradi sladora, a s prijevozom do Zadra stoji 5,50 kuna kilogram. Ima tamo kvalitetne plavine ili kako je zovu plavka, govori Ivan zvani HŽ. Vino od plavine preferira moja obitelj i prijatelji tako da slijedeći tjedan odlazim u Pojezerje po grožđe. Tamo je cijena plavine 3,50 kuna za kilogram.

Stići će uskoro grožđe iz Pojezerja na zelenu tržnicu u Zadru, pa nije potreban tramak koji nije nimalo lak. Treba otići dogovoriti grožđe, zatim pronaći prijevoz, a sve to košta novaca i vremena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno