Izložbom Stipe Suraća započeo službeni program proslave Mediteranskih dana obale

Slika korisnika valentinam
LEGENDE MEDITERANA
Hrvoje Prčić, urednik National Geographica, rekao je da Stipu Suraća smatra jednim od najboljih reportažnih fotografa u ovom dijelu Europe
Surać je jedan od najboljih reportažnih fotografa ovog dijela Europe

U organizaciji Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) koji već 40 godina djeluje u Splitu, jučer je u Galeriji Muzeja grada Splita otvorena izložba fotografija "Legende Mediterana" zadarskog fotografa Stipe Suraća.

- PAP/RAC kroz holistički, integralni pristup nastoji promicati bolje, održivije načine korištenje resursa obale kojeg često zlorabimo neprimjerenim ponašanjem. Izuzetno nam je važno očuvati prirodne ljepote, raznolike krajobraze i identitet lokalnog stanovništva mediteranske regije, a ova izložba upravo nam o tome priča, o očuvanju naše tradicije i baštine kako bi i budućnost ovih prostora bila što kvalitetnija i ljepša, uvodno je istaknula Željka Škaričić, ravnateljica Centra organizatora događaja.

Hrvoje Prčić, urednik National Geographica, rekao je da Stipu Suraća smatra jednim od najboljih reportažnih fotografa u ovom dijelu Europe.

- To mišljenje dijele i moji kolege iz Washingtona koji pregledavaju sve reportaže koje se objavljuju u 35 izdanja časopisa diljem svijeta i među kojima se bira reportaža mjeseca. Od ukupno 39 objavljenih, Stipinih je oko 25 reportaža bilo odabrano reportažom mjeseca što najbolje govori o tome kakav je njegov objektiv. On uvijek pronalazi osebujne kutove, osebujne motive i vrlo specifične rakurse. Živimo u vrlo nezgodnom vremenu kada nam prijeti globalno zatopljenje i kada ne znamo što će se dogoditi s klimom, šta će se dogoditi sa životinjama. Svake minute nestaje neka životinjska vrsta i zato fotografijom se moramo boriti da nadahnemo ljude da skrbe o našem planetu. Stipine fotografije su fantastično nadahnuće da učinimo sve što možemo kao pojedinci da sačuvamo ono što imamo, ne samo na Mediteranu već i šire, rekao je Prčić.

Odlično iskustvo suradnje s autorom istaknuo je i Bruno Ćurko s kojim kroz udrugu Mala Filozofija surađuje na nekoliko zajedničkih projekata pa će tako i dio fotografija s izložbe biti uvršteno u knjizi "Mediteranski armarun".

Fotografskom izložbom "Legende Mediterana" započeo je program Dana obale koji će kulminirati 25. rujna u Galeriji umjetnina, zatim brojnim aktivnostima 22., 23. i 25. rujna u Đardinu te na drugim splitskim lokacijama. Dan obale predstavit će bogat program za stručnu i širu javnost s ciljem promicanja vrijednosti obalnog područja te podizanje svijesti o prijetnjama obali i moru. Centralna tema ovogodišnje proslave je 40. rođendan PAP/RAC-a, odnosno 40 godina suradnje mediteranskih zemalja na osiguranju zdravih, produktivnih, raznolikih, prepoznatljivih, privlačnih i otpornih mediteranskih obala.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno