Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon petosatne drame SAD smanjio na 2-1

15.09.2018. 19:45
Nakon petosatne drame SAD smanjio na 2-1


Četiri sata i 43 minute trajala je sjajna borba, meč prepun preokreta u kojem su Amerikanci Mike Bryan i Ryan Harrison pobijedili Ivana Dodiga i Matu Pavića sa 7:5, 7:6(6), 1:6, 6:7(5), 7:6(5) te pružili priliku svojoj reprezentaciji da pokuša doći do velikog preokreta i prve pobjede nad Hrvatskom u Davis Cup dvobojima.
Kad se podvuče crta, Dodig i Pavić su izgubili u pet setova, a prema razvoju događaja mogli su doći i do pobjede u tri. Samo u petom setu nisu uspjeli doći do meč-lopte. Iako nisu igrali zajedno od prošlogodišnjeg trijumfa u Hamburgu, Ivanu Dodigu i Mati Paviću nije bilo potrebno mnogo vremena za uigravanje. Scenarij prvog seta bio je idealan za naš par do set-lopte u devetom gemu. No, Amerikanci su se izvukli, u sljedećem gemu došli do 'breaka' za 5:5, a dva gema poslije osvojili prvi set iskoristivši pad u igri hrvatskog para. Bryan i Ryan Harrison su u drugom setu imali vodstvo od 4:2, ali baš kao što su to učinili Amerikanci u prvom setu, tako su Dodig i Pavić uspjeli vratiti zaostatak. U 'tie-breaku' je naš par imao 5:4 sa dva servisa, ali samo su uspjeli doći do set-lopte na 6:5. S tri uzastopna poena gostujuće kombinacije i drugi je set otišao na stranu Courierovih izabranika.
– Osjećaj mi je cijeli meč bio da smo zapravo bolji od američkog para, a pogotovo u prva dva seta koja nismo uspjeli dobiti. Taj osjećaj je bio bar meni malo čudan, jer smo nekako nespretno krenuli s dva seta zaostatka, a nije tako djelovalo na samom terenu – prokomentirao je Mate Pavić samo otvaranje meča koje se nije dobro rasplelo po Hrvatsku te je pobjednički niz hrvatskih parova u posljednjih devet Davis Cup dvoboja bio opasno ugrožen nakon dva sata i četiri minute igre. No, kod hrvatskih parova je tako – rijetko kada su to mečevi bez rezultatske neizvjesnosti. Jedno je bilo sigurno – pred više od 7000 gledatelja na Višnjiku Dodig i Pavić nisu bili spremni izgubiti bez velike borbe.
Treći set je bio najizvjesniji. Za 36 minuta, uz samo jedan izgubljen gem, naš je par osvojio prvi set i započeo veliki povratak. najkritičniji trenutak četvrtog seta dogodio se u desetom gemu. Ivan Dodig je bio na servisu, a Bryan i Harrison su došli na 15-30. No, i ostali su dva poena od pobjede. Dodig i Pavić su u 'tie-breaku' poveli 5:1, Amerikanci se vratili do 5:5, ali sljedeća dva poena otišla su na stranu hrvatskog para i s promašenim volejem Ryana Harrisona stigli smo do seta odluke. Seta koji je Amerikancima donosio novu nadu, a hrvatskoj Davis Cup reprezentaciji osigurao put u treće finale i gostovanje u Francuskoj.
– S dva seta zaostatka nije bilo lako protiv ovako kvalitetnog para kao što su Bryan i Harrison. Uspjeli smo konačno prograti kroz taj treći set i uz publiku smo kroz četvrti prošli na pravi način – kazao je Pavić.
Amerikanci su u prvom gemu slomili servis Mate Pavića. U četvrtom gemu je Mike Bryan izgubio servis za 2:2. Kod 6:5 su Dodig i Pavić bili na 15-30, ali je Harrison izdržao i odveo meč u odlučujući 'tie-break'. Cijeli meč stao je u 12 poena. Bryan i Harrison su poveli 3:1, imali su 6:4 i servis i izgubili poen Harrisonovim promašajem. Došao je red na Ivana Dodiga. Prvi servis je bio predugačak, drugi malo kraći. Harrison je potegnuo retern – lopta je prozujala pokraj Pavića na mreži, ali i pokraj Dodiga koji je išao pokrivati paralelu. Pogrešna odluka ostavila je Amerikance 'na životu' i nedjelju pretvorila u kompetitivan dan. I Francuzi su ostali na čekanju i u dvojbi – hoće li ugostiti Hrvate ili će u studenom put Amerike.
– U odlučujućim trenucima na 5:6 u tie-breaku jedna je lopta odlučivala, i to je ta sportska sreća koja je ovog puta otišla na stranu Amerikanaca. Iako smo izgubili meč izašli smo sa stadiona zadovoljni jer nas je zadarska publika nagradila velikim pljeskom nakon pet sati teškog meča. Svi smo svjesni da je ovo bio vrhunski meč i nešto najbolje što se može vidjeti u parovima i jedino nam je malo žao publike koja nije mogla proslaviti veliku pobjedu, ali isto tako nije relano očekivati da ćemo svaki put pobijediti u meču parova jer je to praktički nemoguće – kazao je Ivan Dodig.