Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

AKCIJA ZA GRAĐANE Aktivisti Crvenog križa pokazali kako reanimirati ozlijeđene

15.09.2019. 08:30
AKCIJA ZA GRAĐANE Aktivisti Crvenog križa pokazali kako reanimirati ozlijeđene


Zadarsko Društvo Crvenog križa održalo je jučer u povodu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći u City Galleriji pokaznu vježbu za građanstvo tijekom koje su pokazali građanima kako pružiti prvu pomoć ozlijeđenima, a takođe su zainteresiranima mjerili šećer i tlak.
– Svjetski dan prve pomoći obilježava se druge subote u rujnu. S obzirom da je pružanje prve pomoći jako bitno, što veći dio stanovništva treba biti educiran za pružanje prve pomoći. Naime, ovome je više razloga, današnjem tempu života, potom prometu i prometnim nesrećama, povredama na radnom mjestu, klimatskim razlozima, potresima i požarima. Radi se o neprilikama kada je potrebno pružiti prvu pomoć do dolaska Hitne medicinske pomoći i liječnika kako bismo olakšali ozlijeđenima te čak i spasili život, rekao je jučer Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa.
Istaknuo je da su građanima pokazali kako se radi reanimacija, odnosno oživljavanje, što je jedan od bitnih komponenti u pružanju prve pomoći. Paralelno uz pokaznu vježbu održala se i akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka na koju se odazvao velik broj prolaznika.
– Nisam bio kod liječnika dulje vremena pa sam vidio ovu akciju i odlučio kontrolirati šećer u krvi i tlak. Mislim da je ovo zaista dobra akcija, kazao nam je 83-godišnji Ante Franković, jedan od brojnih građana koji se odazvao akciji te je dobio informacije kako mu je šećer u dopuštenim razinama.
Uz njega je bio i velik broj građana koji su sa zanimanjem pratili prezentaciju članova Kluba mladih GDCK Zadar koji su pokazali još nekoliko vježbi kako pomoći ozlijeđenima.