Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nazorovu momčad prizemljila Gorica

15.09.2019. 08:57
Nazorovu momčad prizemljila Gorica


Nakon pobjede nad Cibonom u polufinalu turnira »50 godina KK Gorica« košarkaši Zadra nisu uspjeli u finalu svladati domaćina Goricu. Momčad Ante Nazora doživjela je poraz polaganjem Ivana Papca za konačnih 87:85 u posljednjoj sekundi iako je bilo vidljivo da je igrač Gorice šut uputio nakon što se upalila lampica na vrhu table. Suci nisu reagirali, a nisu ni u stožeru Zadra jer očito nisu htjeli pokvariti slavljeničku atmosferu u velikogoričkoj dvorani.


Vraneš i Mazalin
A po onome što su prikazali Zadrani većim dijelom finalne utakmice nije im dalo za pravo žaliti se na očitu sudačku nepravdu na kraju, jer su košarkaši Gorice uglavnom bili gospodari situacije na terenu. Osim ogromnog pada u posljednje četiri minute pri vodstvu 83:71, igrači Josipa Sesara pokazali su da su opasna momčad sa zanimljivim i uglavnom mladim igračima, a dvojica od njih su i bivši Zadrani Lovre Mazalin i Ivan Vraneš koji su itekako imali motiva u ovoj utakmici pokazati ono što znaju. Nazorovi igrači nisu bili ni blizu energetske razine od prethodnog dana u susretu s Cibonom tako da su Goričani imali uvijek dovoljno prostora i vremena odabrati optimalno rješenje u napadu. Zadarska obrana je često ispadala smiješna, pa su se vrlo rano uspjeli razigrati praktički svi domaći igrači. Vučić, Mazalin i Papac nemilice su trpali koš Zadra u prvoj četvrtini i unatoč zaostatku (10:16) su uspjeli pretežito tricama izboriti egal pred ulazak u drugu dionicu (22:23). Kod Zadra je jedini priseban na terenu bio Ive Ivanov dok su ostali bili tek puki statisti. Posebno je dobro uštopan od strane Sesarove momčadi Bryon Allen dok prostor koji su mu ostavljali Cibosi nije ovog puta imao Ivan Siriščević. Ponukalo je to Nazora na ulazak u sve češće rotacije i nikako nije mogao pronaći onu petorku koja će povezati nekoliko obrana i napada. Veliki problem je predstavljao obrambeni skok što je vješto koristio Vraneš dok je Zadar živio uglavnom na poenima Marića i Ivanova.


Serija Junakovića
Na poluvrijeme se otišlo s 43:43, no kao i protiv Cibone kobna je po Zadrane ponovno bila treća četvrtina. Papac i Kapusta su ubacili odmah na startu dvije trice i odveli Goricu na sedam plusa (62:55). Ivanov i Fundić su držali Zadar u kakvom-takvom priključku i učinilo se početkom četvrte dionice da će nakon trice Marića za primicanje na minus 4 (69:65) polako sjesti stvari na svoje mjesto. No, nisu tako mislili spomenuti bivši Zadrani, Vraneš i Mazalin, koji su zabijali kako god su htjeli i na semaforu je svijetlilo 12 poena prednosti za domaću momčad (83:71). Ostalo je četiri minute do kraja što se ispostavilo dovoljno vremena za povratak Zadra na krilima dotad daleko najgoreg Nazorovog igrača, Martina Junakovića. Nakon 0-5 za tricu odlučio se zadarski »play« na šuteve s poludistance. Zabio je tri dvice i jednu tricu u nizu, ukupno 10 poena, i tako približio Zadar na 83:81. Pomogao je tada i trener Gorice Sesar zaradivši dvije tehničke pogreške što je donijelo Allenu tri bacanja i Zadru loptu sa strane. Ipak najbolji protiv Cibone nije bio inspiriran protiv Gorice i pogađa tek jedno bacanje što je ispravio Farr zakucavanjem iz napadačkog skoka za vodstvo (83:84). Majcunić je na drugoj strani ubacio za 85:84 i ostalo je 10 sekundi za napad Zadra u kojem je Junaković izborio prekršaj. Pogodio je jedno bacanje, a Gorica je uspjela u preostalih 5 sekundi izvesti loptu ispod svog koša i iz polukontre preko Papca poentirati. Proslavili su taj koš domaćini burno, ipak se Zadar ne dobija svaki dan, a Nazorovi igrači bez obzira na nevažnost rezultata u pripremnim utakmicama mogu žaliti što se nisu probudili iz sna puno ranije i uzeli na kraju pobjedu, bar zbog stvaranja pobjedničkog mentaliteta. Ovako će s porazom dočekati generalnu probu pred početak sezone koju će imati od srijede do petka na Zadar Basketball Tournamentu na Višnjiku gdje ih očekuju srazovi kontra eurospkih mega momčadi: Khimkija, ALBE i Efesa.




GORICA 87
ZADAR 85


(22:23, 21:20, 26:19, 18:23)
GORICA: Majcunić 11, Petrović 3, Mašić 11, Vraneš 9, Papac 15, Baković 6, Vučić 7, Mazalin 18, Kapusta 7. Trener: Josip Sesar.
ZADAR: Uljarević 3, Allen 11, Marić 11, Ivanov 20, Siriščević 3, Vuković 4, Palokaj, Junaković 15, Farr 4, Planinić, Gilbert 4. Trener: Ante Nazor.