Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad Zadar financira rad 22 dječja vrtića drugih osnivača

15.09.2020. 17:32


Gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić sa suradnicima jučer su posjetili dječji vrtić Vladimir Nazor u Arbanasima te su, kako to i inače tradicionalno čine na početku pedagoške godine, mališanima donijeli pune dvije košare igračaka.
– Malo koji grad se može pohvaliti pokrivenošću i sistemom financiranja vrtića drugih osnivača poput našeg. Financiramo rad 22 dječja vrtića drugih osnivača, imamo sveukupno 132 odgojitelja, Mrežu ZaDar za smjenski rad i produženi boravak, mobilni tim pedagozima, psiholozima i medicinskom sestrom što pokazuje koliko Grad Zadar ulaže i koliko su nam bitna vrtićka djeca… U ovom trenutku imamo još stotinjak neupisane djece, no odlaskom štićenika Latice u Centar Mocire, otvara nam se prostor za još četiri odjeljenja u Pčelici, najavio je gradonačelnik Dukić te je podsjetio kako Grad Zadar pomaže i roditeljima subvencioniranom cijenom – 600 kuna za prvo, 300 za druge, a besplatno za treće i svako sljedeće dijete.


Stalna ulaganja
Pročelnik Nekić podsjetio je na stalna ulaganja u vrtiće, za vrijeme bivših i sadašnjeg gradonačelnika.
– Gradaska uprava sa svim dosadašnjim gradonačelnicima je posvećivala dužnu pozornost prema segmentu predškolskoga odgoja, a gradonačelnik Dukić je to nastavio. Mislim da smo i u ovom četverogodišnjem razdoblju napravili nove pomake. Sada imamo nove potrebe naših sugrađana na koje želimo odgovoriti, prije svega kroz zadovoljavajući kapacitet vrtićkih ustanova, ali i provođenja epidemioloških mjera u ovim posebnim okolnostima. Za sada se situacija dobro razvija – u jednom vrtiću privatnog osnivača imamo dvije skupine djece u samoizolaciji, jer je odgojitelj zaražen. Dvoje naše djece je u samoizolaciji, ali kako nisu ni krenuli u vrtić nije bilo kontakata pa ni potrebe poduzimanjem mjera prema drugoj djeci, rekao je Nekić.
Ana Dunatov, ravnateljica DV Sunce otkrila je i razlog zbog čega je gradonačelnik sa szuradnicima odlučio na početku ove pedagoške godine posjetiti upravo ovaj vrtić.
– Drago mi je da ste nas posjetili i da se toliko vodi računa o predškolstvu u Zadru na način da se obnavljaju objekti i šire kapaciteti. U ovom vrtiću smo početkom godine mijenjali podove, radili novu izolaciju, parkete i uredili igralište. Ukupno je uloženo 150 tisuća kuna, kazala je Dunatov te dodala kako se svake godine ulaže u vrtić ovisno o procjeni gdje je to najpotrebnije.


Važan i odgovoran posao
– Jako mi je drago vidjeti da unatoč novim uvjetima uslijed epidemije pokušavate osigurati djeci što normalnije, sigurnije i prirodnije okruženje. Isto tako i u našim objektima smo započeli s novom pedagoškom godinom u bitno promijenjenim uvjetima. Poštujemo sve epidemiološke mjere i nastojimo osigurati djeci veselje i međusobno druženje, kazala je Larisa Pavlović Petani, ravnateljica DV Radost.
Gradonačelnik i pročelnik su nakon obilaska predškolaca u Gradskoj vijećnici potpisali ugovor o sufinanciranju plaća odgojiteljica u vrtićima privatnih osnivača koji također posluju sa subvencioniranom cijenom.
– Prije 11 godina smo s ovim projektom krenuli pionirski u Republici Hrvatskoj. nismo vidjeli drugoga izlaza, a sami podaci govore sve o tome. Imamo 1400 djece u vašim vrtićima, obraćajući se vlasnicima vrtića kazao je pročelnik Nekić te je napomenuo kako je posao koji svi zajedno rade jako važan i odgovoran.
– Što imamo bolje uvjete bolje ćemo i posao obavljati. Sjećam se kad su u Zadru bila svega četiri privatna vrtića i kad ste bili sufinancirani. Rekli ste mi da ste na taj način rasterećeni, a kad je to tako onda imate vremena i prostora da sve svoje potencijale usmjerite na dobrobit djece. Napravili smo jedno svjetlo i svijetlimo cijeloj Hrvatskoj. I drugi gradovi tijekom proteklih godina pokušavaju naš model. To nije lako. U proračunu smo osigurali 18 milijuna kuna. To je ogroman novac ali je svaka lipa dobro uložena, kazao je Nekić te još jednom pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera i ulaganje napora da se zaraza ne širi.




Djeca u samoizolaciji
Nekić je kazao kako ne treba skrivati ukoliko se netko zarazi niti stigmatizirati one koji se razbole. Osvrnuo se na zaraženu djecu pa je kazao kako je osim 52 djece predškolske dobi iz privatnoga vrtića Jordanovac u Arbanasima koji su u samoizolaciji jer je časna sestra koja ih je čuvala pozitivna na covid- 19, i dva školska odjeljenja u samoizolaciji i to jedno u OŠ Šime Budinića, a drugo u OŠ Bartola Kašića.
– U školama je troje zaraženih koronavirusom, dvoje učenika i jedan zaposlenik. Ukupno je 76 u samoizolaciji od čega 71 učenik i petoro zaposlenih.


»U školama je troje zaraženih koronavirusom, dvoje učenika i jedan zaposlenik. Ukupno je 76 u samoizolaciji od čega 71 učenik i petoro zaposlenih
Joso Nekić