Mons. Perić: Veliki individualizam i otuđenost ranjavaju mnoga srca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Misnim slavljem zahvalili za djelovanje Marijine legije u Zadru
Autor: 
Misa u katedrali sv. Stošije u Zadru je okupila aktivne i molitvene članove Marijine legije iz svih dijelova Nadbiskupije. Zadar je među prvim sredinama u Hrvatskoj gdje je Legija počela djelovati 1980. godine
Ines GRBIĆ
Misno slavlje povodom 100 godina osnutka Marijine legije za Zadarsku nadbiskupiju služeno je u katedrali sv. Stošije

Svečano misno slavlje povodom 100 godina osnutka Marijine legije, u zahvalnosti za djelovanje legije u Zadarskoj nadbiskupiji predvodio je mons. Šime Perić, duhovnik zadarskog komicija Bezgrešno začeće BDM u katedrali sv. Stošije u Zadru. Suslavila su osmorica svećenika iz župa u kojima djeluje Marijina legija u Zadarskoj nadbiskupiji.
Misa je okupila aktivne i molitvene članove Marijine legije iz svih dijelova Nadbiskupije. Zadar je među prvim sredinama u Hrvatskoj gdje je Legija počela djelovati 1980. Misi je prethodila zajednička molitva krunice svih legionara u katedrali pred Gospinim kipom, pokraj kojega su bile dvije svijeće a ispred kipa veksil, znak Marijine legije, kako se prikladno uredi molitveno mjesto kao izvanjski simbol Gospine prisutnosti na svakom sastanku prezidija u župi.

Izvršenje poslanja prezidija

»Divna je Božja milost što smo se našli zajedno i vidjeti toliko legionara. Koji je to divni zadatak, da se i po legionarima donosi spasenje ovoga svijeta!? Ovo je dan zahvalnosti za sve milosti i darove koje je Bog darovao svijetu i dušama po djelovanju Marijine legije. Ovo je dan klicanja Bogu Hvala!, kao što je Marija klicala Velika mi djela učini Gospodin, što pogleda na mene, neznatnu službenicu« poručio je mons. Perić, rekavši da je to dan zahvale za stoljeće djelovanja Marijine legije. »Da se prezidiji još više osnaže, da postanu moćni izvršiti poslanje u današnjem svijetu, u svakoj župi. To nije kratko vrijeme, nego jedno stoljeće. Blagodat je svakom župniku u čijoj župi djeluje Marijina legija, kad vidi koja su sve Božja djela ostvarena kroz apostolat Marijine legije«, istaknuo je mons. Perić.
»Danas je Isusova majka svaki legionar kada vrši apostolat, među onima koji su bolesni, nemoćni, u staračkom domu, u bolnici i na drugim mjestima gdje su mnogi sami, osamljeni, napušteni. I danas je potrebno stajati uz križ jer toliki su slomljena srca. Tolike obitelji su razorene, rastavljene, tolike duše su ucviljene. Pozvani smo biti uz takve osobe, na rubu, uz sve koji trpe, odbačene. Sekularizam je jako zahvatio svijet i puno je potreba« upozorio je mons. Perić. U tom kontekstu, sa žaljenjem je rekao kako je 2020. g. u Zadarskoj nadbiskupiji bilo 24 samoubojstva, a u Hrvatskoj je 2020. g. više od 400 osoba izvršilo samoubojstvo.

Susreti s ljudima u potrebi

Naveo je kako je na jednom susretu branitelja jedan branitelj prvog dana toga susreta rekao: ‘Ja ću se ubiti’. »Nakon trećeg dana susreta, kad je doživio milost Božju, kad je doživio susret s Kristom i kad je u njega ušla svjetlost Duha Svetoga, pred svima je izjavio: ‘Neću se ubiti’. Bolno je gledati tolike mlade koji ne idu uvijek dobrim putem, tolike ovisnosti o drogi, alkoholu i drugome. Koliko znači jedan susret Marijinog legionara s čovjekom u potrebi, kada dođe i osobi uputi riječ nade i života!? Koliko su sretni ti ljudi i kažu: ‘Dođite nam opet, i drugi put’« rekao je mons. Perić, upozorivši da veliki individualizam i otuđenost ranjavaju mnoga srca. U gradovima se čak dogodi da osoba umre i po nekoliko dana okolina preminuloga ne zna da je čovjek umro«, istaknuo je mons. Šime Perić dodajući kako je u svojih 100 godina Legija učinila silna djela u svijetu.
Na početku mise na kojoj se molilo za potrebe Marijine legije koja je u službi Crkve diljem svijeta, za djelatne i za pokojne legionare, prisutnima se obratila Ana Antišin, predsjednica Komicija Bezgrešno začeće Zadar.
»Uvjereni smo da je ta zajednica Marijino djelo. Marija je sve to pratila, kad se Marijina legija toliko godina održala, u raznim povijesnim i društvenim okolnostima« rekla je Antišin.
U Zadarskoj nadbiskupiji djeluje 18 prezidija, Zadrani prate i rad prezidija Kraljica obitelji u Korenici. Prvi prezidij u Zadarskoj nadbiskupiji osnovan je 1980. u Biogradu n/m, a sljedeći prezidij Uznesenje BDM osnovan je 1996. na Belafuži u Zadru. Tada je krenulo širenje Legije u sve dijelove Nadbiskupije.

Sto aktivnih članova

U Zadarskoj nadbiskupiji je oko stotinu aktivnih članova i puno molitvenih članova. U Zadarskoj nadbiskupiji postoje dvije kurije, Uznesenja BDM čiji je duhovnik don Zdenko Milić, župnik Bibinja i Kurija Bezgrešnog Srca Marijina čiji je duhovnik don Igor Ikić, župnik na zadarskoj Puntamici.
Na kraju mise legionari i svećenici zajedno su izmolili Završne molitve iz tesere, molitvenog obrasca legionara.
Članovi Marijine legije tjedno se sastaju na molitvi te na susretu preuzimaju zadatke koje će izvršiti kroz tjedan. Na susretu Kurije mjesečno se okupljaju vodstva više prezidija kad izvještavaju o radu u temeljnim stanicama, prezidijima u župi.
Eleonida Tomrecaj je članica vrškog prezidija Gospe od Jasenova 15 godina. S 22 godine ušla je u Legiju te je rekla: »Marija me namamila, nisam u početku znala što je to. Zavoljela sam Legiju, čista ljubav prema Marijinoj legiji, to me drži«.
Molitveni član Josipa Baraba je kazala: »Marija ima posebno mjesto u mom srcu. Mi kažemo da ne izabiremo mi Mariju nego da Marija izabire nas. Osjećamo se počašćeni što je Marija nas izabrala. Kao što svećenik ima poziv, tako i ovdje imaš poziv, baš osjećaš da te Marija zove. I ja sam to osjetila, da Marija zove da dođem. Želim joj se odužiti i učiniti nešto za nju, za sve što Marija meni čini u životu«.

«Marijina legija mi dala sve«

Svemirka Nižić je predsjednica prezidija Bezgrešnog začeća na Puntamici. Bila je tajnica u dva mandata zadarskog Komicija, sad je u drugom mandatu blagajnica Komicija. U Legiji je 22 godine. »Marijina legija mi je dala sve u životu. Dala mi je ljubav, mir, svakidašnju radost. Ne mogu opisati riječima koju radost osjećam jedva čekajući svaki ponedjeljak sastanak s mojim sestrama, utorak s Komicijom, duhovnicima. To je predivno iskustvo. Marijinoj legiji me privukao apostolat jer to je na našu izgradnju, na moju osobnu izgradnju. Kad dođem u apostolat, osjećam da sam više dobila ja nego što sam dala onome koga sam došla posjetiti. Netko misli da je apostolat zahtjevan, ali ja mislim da nije. Puno više dobiješ. Marija puno više uzvraća nego što ti utrošiš u tu zajednicu, primaš više nego što ti daješ svoje vrijeme zajednici i drugome. Predivno je koliko milosti se dobije kroz Marijinu legiju« poručila je Svemirka Nižić.
‘Totus Tuus, Maria - Sav tvoj, Marijo’ - upravo je te riječi posvete Gospi, prema poticaju sv. Montforta, uzeo i sv. Ivan Pavao II. za geslo svoga papinskog pontifikata, i na taj način pokazujući sjedinjenost s Gospom i svoje bezuvjetno predanje Mariji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)