Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Platforma za Kino predstavila jesenske aktivnosti

15.09.2021. 12:45


Platforma za Kino poziva na programe koji se odvijaju ove jeseni u DKC-u Kino u Sv. Filipu i Jakovu.
Udruga U Pokretu kao koordinator Platforme potpisala je ugovor o financiranju projekta “Platforma za Kino” sa Zakladom Kultura Nova. Kroz projekt, Tinel kao dnevni boravak unutar DKC-a Kino svakim danom ima svoja vrata otvorena od 17:00 do 20:00 sati te se stvaraju i održavaju raznovrsni kulturni i umjetnički programi od građana za građane.
Kroz projekt osnovan je dječji klub Tintinelić koji se nakon stanke uzrokovanom pandemijom vraća u DKC Kino. Od 18. rujna 2021 svake subote od 16 do 18 sati otvoren je dječji klub Tintinelić, koji je namjenjen djeci od 6 do12 godina. Tintinelić pruža djeci prostor za druženje, igru i nudi raznovrsne radionice. Truditi ćemo se djeci pružiti osmišljeno, kreativno i zabavno poslijepodne. Sudjelovanje u radionicama je za djecu besplatno. Voditeljica programa Tintinelića Marija Rukavina i članovi Platforme za Volontiranje rade volonterski te pozivaju roditelje na podršku dječjem klubu.


Besplatna likovna radionica
U subotu 18. rujna od 16:00 do 18:00 sati u dvorištu DKC-a Kino održava se besplatna likovna radionica, namijenjena djeci od 6 do 12 godina. Djeca će upoznati tehniku tiska prirodnim materijalima i izrađivati razglednice.
Likovna radionicu ”Ostavi trag” održava se u subotu 18. rujna 2021. od 18:00 do 20:00 sati. Radionica je namijenjena mladima od 13 do 18 godina a sudjelovanje je besplatno. Na likovnoj radionici polaznici će izrađivati razglednice uz korištenje digitalnih alata, tehnike kaligrafije i tiska.
Voditeljica likovnih radionica je Adina Asbeck, studentica likovnog odgoja i njemačkog jezika iz Njemačke. 
U znaku suvremene likovne umjetnosti 30. rujna u Tinelu DKC-a Kino otvara se likovna izložba „WizzArt” mladog filipjanskog umjetnika Wizz, koji se bavi doodle art tehnikom.
Vrlo uspješan program FiJuzika sa glazbenim slušaonicama i svirkama održava se dva puta mjesečno. Prošli vikend koncert je imao zapažen blues bend Jeremije iz Sv. Filipa i Jakova i Zadra. 1. listopada FiJuzika dovodi Bevanda Blues Band iz Skradina.
Uz redovite kino projekcije u filipjanskom Kinu četvrtkom i nedjeljom, Udruga Super 8 jednom mjesečno provodi program Kinoteke. Drugi program udruge je Fotoklub koji je osnovan ove godine i nalazi se jednom mjesečno. Klub za sada broji 10 članova te se pozivaju svi zainteresirani iz šire okolice da se pridruže klubu uz radionice, druženja i izradu izložbi.
Daljnji program je „Imaš ideju? Ostvari je!“, koji omogućava mladima da realiziraju vlastite ideje na području kulture i umjetnosti. Kroz Platformu osnovana su još dva kluba, kino klub mladih „Amateri” s 30 člana u dobi od 12 do 17 godina i klub F.U.M.A. u dobi od 17 do 25 godina. Međutim, program je namijenjen svim zainteresiranima – djeci, tinejdžerima i adolescentima šire regije da se pridruže i uz podršku projekta realiziraju vlastite ideje.


Platforma za volontiranje
Također se poziva širu zajednicu na sudjelovanje u Platformi za Volontiranje koja je također osnovana kroz projekt. Volonteri pruže podršku u provođenju raznih programa po svojem izboru a odrađene sate se bilježe u volonterskoj knjižici.
Pored raznovrsnih i brojnih programa, od kojih smo naveli samo nekoliko, želimo istaknuti međunarodnu suradnju Platforme za Kino kroz koju je DKC Kino postao član Europske mreže centara za kulturu (ENCC Network). Time otvaramo vrata lokalnoj zajednici prema razmijeni i sudjelovanje u programima sa europskim kulturnim i društvenim centrima. DKC Kino je tek treći član u ENCC mreži s područja Republike Hrvatske a nadamo se da će pogotovo naši mladi prepoznati prilike koje im se nude kroz europske programe, u ovom slučaju na području kulture i umjetnosti.
Prijave na sve programe mogu se vršiti kod Tereze Brzić na 095 / 527 0863 illi e-mail [email protected]. Informacije o programima mogu se pratiti na novopečenoj web stranici dkckino.com, Facebook stranici KINO Sv. Filip i Jakov, Instagram stranici kino_fij te TikTok profilu kinofilipjakov.
Programi se odvijaju u sklopu projekta ”Platforma za Kino”, sufinanciran od Zaklade Kultura Nova. Nositelji navedenih programa su Udruga U Pokretu, Glazbena udruga Jeremije, Udruga Super 8 i Umjetnička organizacija Irida uz pokroviteljstvo Zaklade Kultura Nova, Općine Sv. Filip i Jakov, Zadarske županije, Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov i Udruge Napredak.
DKC Kino je društveno-kulturni centar u Sv. Filipu i Jakovu, osnovan u kolovozu 2020. godine kao rezultat projekta K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje, sufinanciran sredstvima Europskog Socijalnog Fonda. Prvi je društveno-kulturni centar sa sudioničkim modelom upravljanja kroz javno-civilno partnerstvo u ruralnom području Republike Hrvatske. Civilni sektor predstavljen je kroz neformalnu „Platformu za Kino“, koju za sada čine 6 članica organizacija civilnog društva i 37 pojedinačna člana.