Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Berba maslina kao radna terapija

Autor: Velimir Brkić

14.10.2008. 22:00
Berba maslina kao radna terapija


Osim ekipa korisnika Doma za odrasle, u branju maslina sudjelovat će i ekipe Zadarske županije, Grada Benkovca i ekipa medija
U Domu za odrasle osobe u Zemuniku sutra će se s početkom u 14 sati održati već tradicionalno natjecanje u branju maslina. Osim ekipa korisnika Doma za odrasle, u branju maslina sudjelovat će i ekipe Zadarske županije, Grada Benkovca i ekipa medija. Naime, kako je rekla ravnateljica Doma Davorka Krnčević, ovakvom organizacijom natjecanja u berbi maslina zasađenih u dvorištu zgrade, žele postići korak naprijed u destigmatizaciji psihički bolesnih korisnika i njihovih radnih sposobnosti. Dio rehabilitacije je ukazati na važnost uključivanja psihički bolesnih korisnika u svakodnevni život zajednice. Natjecanje je organizirano kako bi se njihovi štićenici malo zabavili, ali i osjećali što korisnijima, što je, uostalom, i jedan od ciljeva radnih terapija koje svakodnevno provode. U zemuničkom Domu smješteno je 150 korisnika, no Dom skrbi i za 250 korisnika kojima pruža svojevrsnu patronažnu njegu i pomoć.
Inače, protekle godine najbržim se pokazao tim Grada Benkovca, drugo mjesto osvojila je Zadarska županija, a treće mjesto je pripalo korisnicima Doma. Ubrano je 570 kg maslina, od kojih se dobilo oko 110 litara ulja, a pobjednici natjecanja dobili su i prigodne nagrade – po litru domaćeg ulja i vina, sadnicu masline i knjigu o maslinarstvu.